TIL TOPPMØTE: Statsminister Erna Solberg drar til New York i neste uke - blant annet for å engasjere seg i kampen for å stoppe fremmedkrigere til IS, sammen med USAs president Barack Obama. Foto:Atle Jørstad,VG

Erna varsler nye grep for å stoppe IS-krigere

Møter Obama på toppmøte om fremmedkrigere

Kan komme forslag om større norsk styrke

Statsminister Erna Solberg (H) sier at neste fase i kampen
mot IS også skal hindre nyrekruttering av nye norske fremmedkrigere, etter at regjeringen nå har gitt grønt lys for norsk militær deltagelse i krigen mot IS.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I neste uke møter hun FNs sikkerhetsråd i New York, i et eget møte om fremmedkrigere. Der ligger det an til en resolusjon som forplikter alle medlemsland til å hindre rekruttering til IS.

– Vår lovgivning dekker de fleste sider av dette utkastet til resolusjon, men vi går igjennom dette nå for å se på behovet for ytterligere tiltak, sier Solberg til VG torsdag kveld.

– PST jobber med å hindre tilslutning. Men vi må i større grad også mobilisere lokalsamfunnene for å løfte arbeidet med å hindre rekruttering. Så det jobber vi med. I tillegg vurderer vi innspillene til lovforslaget om å kriminalisere fremmedkrigere, men her er noen vanskelige avveininger som må gjøres for å hindre at vi rammer noe vi ikke ønsker å ramme, sier statsministeren.

LES MER:Norsk ambassade slo alarm

Planen er at USAs president Barack Obama skal lede dette møtet i Sikkerhetsrådet, og at rådet skal vedta en tekst som pålegger medlemslandene å «hindre og forebygge» egne borgere fra å melde seg til innsats for terrororganisasjoner som IS.

Torsdag ettermiddag fikk regjeringen grønt lys fra Stortinget for det første militære bidraget til kampen mot IS.

Bak lukkede dører i Stortinget varslet regjeringen at en større norsk styrke kan bli sendt til Irak, så snart militæraksjonen mot IS er ferdig planlagt.

Større styrke senere

– Regjeringen varslet at det kan komme en større styrke senere. Derfor ønsket vi allerede nå å signalisere at vi ikke vil støtte det. De fem stabsoffiserene er åpenbart ikke det hele norske bidraget, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

Regjeringen sender i første omgang fem offiserer til USAs operative hovedkvarter i Tampa, Florida. Senere kan det bli aktuelt å flytte dem til et hovedkvarter i regionen, trolig i Kuwait.

Foreløpig har ikke USA, som skal lede den flernasjonale aksjonen mot IS, konkretisert hva de ønsker at Norge skal bidra med.

Det norske svaret er foreløpig ikke-stridende personell langt bak frontlinjen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at «kapasitetsbygging», som regjeringen nå har grønt lys fra Stortinget minus SV for å fortsette med, senere kan bety opplæring og trening av irakiske sikkerhetsstyrker.

LES MER:Dette er mulige norske Irak-bidrag

– Vi mener det er nødvendig å komme i gang med planleggingen.- Nå går vi inn i en intensiv fase med planlegging. Det er mange vurderinger som må tas, og det må utredes grundig. Det er derfor ikke mulig å svare mer konkret på norske fremtidige bidrag ennå, sier forsvarsministeren til VG.

Regjeringen må derfor gå nye runder med Stortinget den dagen det blir aktuelt å sende mer enn de fem stabsoffiserene.

Flere av partiene i Stortinget ønsker da en åpen runde og tid til å behandle større styrkebidrag fra regjeringen på en grundigere måte, enn å gi tilsagn over bordet, slik regjeringen fikk tidligere torsdag.

– Folkemord

At FNs høykommissær for flyktninger har uttalt at terrormetodene som IS anvender mot befolkningen i Nord-Irak grenser til folkemord, er en begrunnelse som flere norske politikere bruker for å legitimere norsk militær deltagelse:

– Vi må gjøre alt som står i vår makt for å stoppe et mulig folkemord, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til VG.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier til VG at kampen mot IS vil gå blant flere hovedlinjer:

** Militæraksjonen.

** Humanitær hjelp til flere millioner nordirakere som er blitt drevet på flukt.

** Stoppe pengestrømmen og finansieringen av ISIL, som blant annet skjer gjennom oljesalg.

** Trappe opp innsatsen mot fremmedkrigere, hindre folk fra å reise og følge opp de som returnerer.

Folkerettslig forankret

Børge Brende sier at det formelle, folkerettslige grunnlaget for aksjonen er krystallklart:

– Irak er angrepet av IS, og IS har tatt en tredel av Irak. 12–13 millioner irakere er under kontroll av IS. Så har Irak bedt det internasjonale samfunn om hjelp. Det gir et nødvendig folkerettslig grunnlag for de landene som ønsker å bistå, også militært, sier utenriksministeren.

Terrorgruppen IS har torsdag kveld publisert en ny video av et nytt, britisk gissel, som vises frem som en nyhetsoppleser for terroristene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder