FORSVAR: Det nigerianske militæret gir nå de sivile i Chibok i Nigeria beskyttelse. For snart et år siden ble 276 jenter kidnappet av Boko Haram fra byen. Foto:Sunday Aghaeze,Afp

Tror Boko Haram vil
sole seg «IS-glansen»

NUPI-forsker Morten Bøås tror Boko Haram ønsker å fremstå som enda farligere ved å erklære troskap til IS.

Artikkelen er over fem år gammel

Den militante islamistiske gruppen Boko Haram i Nigeria erklærte nylig troskap til den militante islamistiske gruppen som kaller seg den islamske staten (IS, også kalt ISIL, ISIS eller DAESH).

Forskeren Morten Bøås ved NUPI er Nigeria-ekspert. Han sier han vil være «varsom» med å legge for mye i denne erklæringen.

– Hvis det stemmer at de ber alle muslimer støtte opp under Abu Bakr al-Baghdadi (leder/kalif i IS), da må de forkaste sitt eget kalifat, for der er IS helt klare. Da kan de ikke engang bli en provins, for det kan bare være ett kalifat, sier Bøås.

Forskeren påpeker at Boko Haram tidligere har sendt ut tilsvarende video, hvor de sverger tilhørighet til al-Qaida.

KJENNER AFRIKA: Morten Bøås er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Hans ekspertområde er blant annet Nigeria. Foto:Henden Henden,VG

– Jeg har ikke sett at de har gått bort fra dette, sier han.

Forskeren tror derimot at dette dreier seg om en fortsettelse av den strategien han sier de har vært «gode» på til nå.

– Det er å få folk til å bli redde for dem, sier Bøås og utdyper.

– De driver en asymmetrisk krig, men sørger for at motstanderen frykter dem. Sånn sett kan de spille dette IS-kortet, for å få noe av denne «IS-glansen» på seg selv.

– Lærer av hverandre

Det har en tid versert indisier i mange medier om en økt tilknytning mellom Boko Haram og IS, fordi førstnevnte den siste tiden har presentert seg på en måte utad som ligner mer på metodene til IS enn hva som har vært tilfelle tidligere.

Det handler både om at Boko Harams videoer har blitt mer profesjonelle og at de har filmet halshugging.

Bøås tror ikke dette er tegn på samarbeid, men sier «det er ingen tvil om at disse bevegelsene lærer av hverandre.»

Direktøren for Det nasjonale kontraterrorsenteret i USA Nicholas Rasmussen sa under en høring, foran etterretningskomiteen i Senatet i februar, at det var kommunikasjon mellom Boko Haram og IS. The Daily Beast skriver at det var første gang en høytstående embetsmann innenfor kontraterrorisme påpekte en kontakt mellom de to gruppene.

SITE Intelligence Group, som monitorerer ekstreme islamisters aktivitet på internett, har rapportert om flere meldinger den siste tiden fra personer som linkes til Boko Haram. Meldingene inneholdt blant annet oppfordringer til jihadister om å komme til Nigeria og slutte seg til Boko Haram og at Boko Haram vurderte å slutte seg til IS.

The Long War Journal skrev i februar at en amerikansk embetsmann sa det var sannsynlig at IS hadde sendt representanter til Nigeria og at Abu Bakr al-Baghdadis emissærer forhandlet om vilkårene for et mer formelt samarbeid.

Forsker Bøås er kjent med dette, men sier at han ikke har sett noe bevis som gir ham grunnlag til å si at det har vært kontakt mellom gruppene.

– Det kan godt hende IS har sendt såkalte emissærer til Nigeria, sier Bøås som er usikker på om de i så fall har fått til noe.

Han forteller at situasjonen er annerledes i for eksempel Libya, hvor IS nå tilsynelatende har slått rot.

– Der kan de trekke på tidligere bekjentskaper. Der fantes det al-Qaida-elementer som kunne fungere som bro- og nettverksbyggere. Men når du begynner å komme nedover i de afrikanske områdene er det ikke slik.

– Et nord-nigeriansk fenomen

Forskeren karakteriserer Boko Harams erklæring om troskap til IS som en «interessant vending», men mener det er for tidlig å si om dette dreier seg om en ny strategiorientering.

Han påpeker at Boko Haram har et lokalt prosjekt og kommuniserer til nigerianerne.

«Det er viktig å poengtere hva dette egentlig handler om», sier Bøås og forklarer at 95 prosent av det Boko Haram publiserer er ment for et lokalt publikum. 95 prosent av ofrene er muslimer, som først og fremst bor i tre delstater i Nord-Nigeria. Foruten bombingen av FN-kontorene i Nigerias hovedstad i 2011, der en norsk kvinne også ble drept, har ikke Boko Haram gjennomført et eneste angrep mot et internasjonalt mål, forklarer NUPI-forskeren som da holder nabolandene utenfor, siden det er noe Boko Haram ser på som «sitt» område.

– Dette er et nord-nigeriansk fenomen, konkluderer han – men legger til at det likevel kan være hensiktsmessig for gruppen å nå ut globalt.

Et eksempel på det var de meget sterke internasjonale reaksjonene på kidnappingen av 279 skolejenter i april i fjor. Blant annet med emneknaggen «Bring back our girls» (kom tilbake med jentene våre) på Twitter, som ble brukt i svært stor utstrekning, til og med av USAs førstedame.

Bøås tror Boko Haram var veldig fornøyde med den store oppmerksomheten.

– Da de ble et globalt fenomen, ble de også en spiller i Nigeria, sier han.

BRUTALT: Martha Mark, moren til den kidnappede skolejenta Monica Mark, gråter mens hun viser frem bildet av barnet i familiens hus i nigerianske i Chibok. Foto:Sunday Alamba,Ap

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder