KRIGSHERJET: Innbyggere i Aleppo nær grensen til Tyrkia forsøker å slukke en brann forårsaket av en snikskytter søndag. Det er ikke klart om det er i nærheten av Aleppo søstrene er observert. Foto: REUTERS.

Politiet: Norske søstre observert på grensen til Syria

De to jentene som fortalte familien at de var på vei til Syria skal være observert på grensen, ifølge norsk politi.

 • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over seks år gammel

I en pressemelding skriver politiet i Asker og Bærum at norske myndigheter har arbeidet aktivt for å få lokalisert jentene, og at siste informasjon og observasjon er at de har tatt seg frem til grensen i Syria.

Familien til jentene, som er bosatte i Akershus, frykter at de to tenåringsdøtrene på 16 og 19 reiste til Syria for å bidra i det krigsherjede landet.

- Vi har fått bekreftet at de har reist ut fra Norge og at de har tatt seg fram til Tyrkia. Vi har info om at de har tatt seg videre mot grensen til Syria. Det har styrket bekymringen foreldrene har om formålet til turen, sier kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt til VG.

Hun vil foreløpig ikke si mer om detaljene rundt turen eller observasjonen av søstrene.

- Alle disse spørsmålene vil være viktig i helheten av etterforskningen vi har startet. Vi har tett samarbeid med Interpol og UD, samt ambassaden i Ankara og vår politisambadsmann i byen. Det er det som pågår nå, vi prøver å få lokalisert dem og få kontakt, sier Bjørlo.

Politiet forteller i pressemeldingen at de to jentene, som er norske statsborgere med somalisk opprinnelse, er etterlyst internasjonalt gjennom Interpol.

I går skrev VG om avskjedsbrevet familien fikk av de to søstrene.

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan», sto det blant annet i e-posten fra jentene.

- Hun sa at de hadde spart opp penger. Jeg tror de dro lenge før de sendte meldingen slik at vi ikke skulle ha mulighet til å stanse dem, sa broren til VG.

UD har opplyst at de bistår familien i Norge, og politiet skriver i sin pressemelding at de samarbeider tett med departementet.

«Politiet har gjennomført nødvendig etterforskningsskritt. Vi har et tett samarbeid med familien og gjør det som er mulig for å få kontakt med jentene», skriver politiet i pressemeldingen.

Familien kom til Norge fra Somalia i 2000 og er ikke spesielt religiøse. 19-åringen skal imidlertid ha blitt mer radikal den siste tiden. Hun begynte blant annet å iføre seg niqab.

Les også

 1. 16-åring reiste med storesøster for å hjelpe muslimer i Syria

  Familien bosatt i Akershus frykter at to tenåringsdøtre på 16 og 19 år før helgen reiste til Syria for å bidra i det…

Flere artikler

 1. Politiet: Søstrene kan ha reist etter kjærester

 2. Syria-søstrene med klar beskjed til faren: Dra hjem til Norge!

 3. Slik reiste søstrene mot Syria

 4. Faren til Syria-søstrene har dratt inn i Syria

 5. Sjekker datamaskin etter Syria-spor

Fra andre aviser

 1. Savnede tenåringssøstre kan ha tatt seg inn i Syria

  Bergens Tidende
 2. Savnede tenåringssøstre kan ha tatt seg inn i Syria

  Aftenposten
 3. Taust fra norsksomaliske søstre i Syria. Faren leter fortsatt

  Aftenposten
 4. To tenåringsjenter savnet - sier de har dratt til Syria

  Bergens Tidende
 5. Frykter tenåringsdøtre har dratt til krigen i Syria

  Bergens Tidende
 6. To tenåringsjenter savnet - sier de har dratt til Syria

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder