PRESIDENTEN: Putin liker ikke kritikk - og har derfor svartelistet nesten 100 av andre lands ministere og parlamentarikere. Foto:Ria Novosti,Reuters

EU kritiserer Russlands svarteliste

Europeiske politikere sier de er stolte over å være svartelistet av Moskva. Lørdag kom EU med skarp kritikk av lista med 89 europeere som nektes innreise til Russland.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den russiske svartelisten ble først kjent for offentligheten før helgen gjennom europeiske diplomater. Blant navnene er tidligere og nåværende parlamentarikere og ministre som åpent har kritisert president Vladimir Putin og krigen i Ukraina.

STOLT: Den svenske politikeren Anna Maria Corazza Bildt er fornøyd med å være på svartelista til russerne. Foto:Jonas Ekstromer,Afp

Mens flere europeiske politikere sier de er stolte over å være blant Moskvas 89 utvalgte, langer Brussel ut mot Moskva.

Vil fortsette

– Vi anser dette tiltaket for å være fullstendig vilkårlig og uberettiget, spesielt ettersom det ikke følger med noen ytterligere oppklaring og transparens, heter det i en pressemelding fra EUs utenrikstjeneste lørdag.

Blant åtte svenske navn på lista er Anna Maria Corazza Bildt.

Les også:Russisk harme over nye EU-sanksjoner

– Jeg er mer stolt enn redd, og dette gjør meg bare mer bestemt på å fortsette. Dersom Kreml tar meg og mine kolleger alvorlig, betyr det at vi gjør en god jobb, sier Bildt, som sitter i EU-parlamentet.

– Anstendig klubb

Tsjekkias tidligere utenriksminister Karel Schwarzenberg er også fornøyd med å være svartelistet.

– Da jeg så de andre navnene på lista, fant jeg ut at jeg tilhører en anstendig klubb. Jeg anser dette for å være en belønning, sier Moskva-kritikeren ifølge nyhetsbyrået CTK.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder