VERDEN SULTER: Verdens matvareprogram står overfor sin tøffeste utfordring hittil, med det de kaller fem enorme sultkatastrofer verden over. Foto:Schalk Van Zuydam,AP

Går mot den verste sultkrisen siden andre verdenskrig

Fem enorme humanitære kriser på samme tid betyr at FN står overfor deres største utfordring siden andre verdenskrig.

 • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fem år gammel

Verdens matvareprogram har for øyeblikket store humanitære hjelpeaksjoner i Syria, Irak, Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan. I tillegg er nøden fremdeles stor i Vest-Afrika som et resultat av ebolaepidemien.

Lederen av FN-organisasjonen, Ertharin Cousin, sier til The Huffington Post at de står overfor sin største utfordring siden andre verdenskrig.

– Vi har flere stor humanitære kriser som krever enorme aksjoner. Man har ikke settt lignende siden andre verdenskrig.

Kun i Syria: Mangler 200 millioner dollar

Cousin kan i tillegg fortelle at Verdens matvareprogram gjør forberedende arbeid for å hjelpe til i sultkriser i Jemen, Nigeria, Ukraina og Libya. Men det er en utfordrende situasjon. Mens tusenvis av mennesker dør av sult, trenger organisasjonen store pengesummer for å kunne gjennomføre sin krisehjelp.

Ifølge Cousin trengs det 113 millioner dollar til det øyeblikkelige hjelpearbeidet i Syria, mens ytterligere 102 millioner dollar mangler for det vedvarende arbeidet de neste månedene.

The Huffington Post skriver at organisasjonen stoppet å gi matkuponger til to millioner syriske flyktninger i desember på grunn av pengemangel. Dette vedvarte i flere uker, noe som forsterket sultkatastrofen ytterligere. Ordningen ble først tatt opp igjen i januar etter en pengeinnsamling.

IGNORANTE: Leder av FNs matevareprogram, Ertharin Cousin, sier at verden ikke følger med på de store sultkrisene. Foto:Giulio Napolitano,Afp

– Verden følger ikke med

– Verden følger ikke med på Sør-Sudan, sa Cousin om den økende krisen og den vedvarende uroen i det unge afrikanske landet. Landet har vært gjennom en blodig og lang borgerkrig, og senest denne uken ble 89 unge gutter bortført, trolig fordi de skal tvinges inn som soldater i hæren. Hun mener FN-organisasjonen kun i Sør-Sudan vil hjelpe rundt tre millioner mennesker det kommende året.

De tre hardest Ebola-rammede landene, Liberia, Sierra Leone og Guinea, vil ifølge Cousin brødfø rundt 3,3 millioner mennesker.

– I Jemen sørger vi for at rundt fem millioner mennesker får mat, og det kan vil mye verre. I Nigeria ser vi en økende sultkatastrofe, og vi ser nå på muligheter for å forbedre vår innsats her.

Men også i Europa er preget av kriser. På grunn av konflikten i Ukraina vil organisasjonen de neste ukene gi mat til nærmere 200 000 mennesker. Ifølge Cousin er det ingenting som tyder på at de enorme sultkatastrofene verden over vil minskes den kommende tiden.

Mer om

 1. Ebola
 2. Jemen
 3. Nigeria
 4. Ukraina
 5. Den sentralafrikanske republikk
 6. Syria
 7. Irak

Flere artikler

 1. FN: Står overfor vår største humanitære krise siden 1945

 2. Slår sultalarm: 30 millioner truet av matkrise etter ekstremtørke

 3. Bistandstopp: – Da hjelpen uteble, begynte flyktningene å dra til Europa

 4. Flyktninghjelpen: Ti kriser verden har oversett

 5. Flere millioner sulter i Nord-Korea: Hjelpeorganisasjoner mister støtte

Fra andre aviser

 1. FNs matvareprogram: Jemen på randen av hungersnød

  Aftenposten
 2. FN: Sør-Sudan kjøper våpen under sultkatastrofe

  Aftenposten
 3. Han er et offer i den verste krisen i FNs historie. Grepene som må tas for å redde liv, er både enkle og svært kompliserte.

  Aftenposten
 4. Aftenposten mener: Verden må samarbeide for å unngå ny hungersnød

  Aftenposten
 5. Verste hungersnød siden andre verdenskrig

  Bergens Tidende
 6. Aftenposten mener: Tiden renner ut for å hindre enorm sultkatastrofe

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder