Har advart om mulig feil på Boeing 777-fly

Amerikanske luftfartsmyndigheter oppdaget i fjor en mulig alvorlig feil ved flytypen Boeing 777, samme type som det malaysiske flyet som forsvant fredag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den sivile luftfartsmyndigheten FAA meldte i fjor om at sprekker og korrosjon i flyskroget på Boeing 777-maskiner kan føre til at flyet faller fra hverandre i luften, melder NBC News.

FAA har utstedt et direktiv med krav om at flere hundre 777-maskiner må gjennom ekstra kontroller etter at det var kommet inn meldinger om en 40 centimeter lang sprekk i et flyskrog under en satellittantenne på et fly av denne typen.

Førsteutkastet til dette direktivet kom i september i fjor, ble godkjent i februar i år og det skulle iverksettes i april.

Det er ikke kjent hvilket flyselskap som meldte fra om sprekkdannelser under satellittantennen.

Det savnede flyet fra Malaysia Airlines var 14 år gammelt og hadde fløyet 7525 turer. Det er ikke kjent om Malaysia Airlines har begynt å undersøke sine Boeing 777-fly.

Mange deltar

Tolv land er nå involvert i søket etter flyet, deriblant Kina som onsdag fastslo at informasjonen om hva slags kurs flyet holdt da det forsvant, virker ganske kaotisk.

- Akkurat nå er det masse informasjon, og det er ganske kaotisk, så fram til nå har også vi hatt problemer med å bekrefte om den er riktig eller ikke, sier en talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Vietnamesiske myndigheter er tilsynelatende også forvirret.

Onsdag morgen kom meldingen om at Vietnam trapper ned letingen etter flyet, men kort tid etter kom kontrabeskjeden om at letingen fortsetter som normalt og i tillegg utvides til flere områder. Avgjørelsen ble tatt etter en samtale med malaysiske myndigheter.

Malakkastredet?

Flight MH370 forsvant etter at det tok av fra Kuala Lumpur på vei mot Beijing sent fredag kveld. Tirsdag meldte flere medier at signalene fra flyet sist ble fanget opp i Malakkastredet utenfor vestkysten av Malaysia, det vil si hundrevis av kilometer fra flyets planlagte kurs.

På pressekonferansen onsdag sa sjefen for Malaysias luftforsvar, Rodzali Daud, at en militær radar har fanget opp signaler som kan ha vært fra det savnede flyet nord i Malakkastredet, 32 mil nordvest for den thailandske øya Penang.

Men han understreket at informasjonen ikke er bekreftet.

De siste dagene har vært preget av en rekke gale og motstridende opplysninger, samt et vell av rykter, blant annet om at passasjerer som reiste på falske pass, kan ha vært terrorister.

Den kaotiske informasjonsstrømmen har gjort ventetiden for de mange pårørende ekstra vanskelig.

Fire teorier

Onsdag ble søket etter flyet også utvidet til Andamanhavet, som ligger mellom sørkysten av Myanmar, nordspissen av Sumatra i Indonesia og øygruppen Andamanene og Nikobarene. Også dette området ligger hundrevis av kilometer fra det savnede flyets rute.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men malaysisk politi sier de har fire mulige teorier: kapring, sabotasje, teknisk feil eller personlige eller psykiske problemer blant passasjerene eller besetningen.

Tirsdag ble det kjent at de to mennene som reiste med stjålne europeiske pass, trolig er identiske med to iranere som var på vei til Nord-Europa for å søke asyl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder