Elizabeth kan ha blitt hjernevasket

(VG Nett) Elizabeth Smart (15) kan ha blitt hjernevasket av pastoren som sier han er tilhenger av flerkoneri.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Midt i all gleden etter at 15 år gamle Elizabeth Smart ble gjenforent med sine foreldre etter et ni måneder, fremstår saken fortsatt som litt av et mysterium.

Ifølge AP skal Elizabeth ha blitt holdt fanget i fjellene utenfor Salt Lake City i minst to måneder. I denne perioden mener politiet og fagfolk at den da 14 år gamle jenta kan ha blitt utsatt for en type hjernevasking.

Ved å opptre vekselsvis vennlig og truende om hverandre mens hun ble holdt i fangenskap, kan kidnapperne ha fått henne til å holde seg rolig uten at de behøvde å true henne seksuelt eller med våpen.

- Det er på det rene at psykologisk påvirkning har funnet sted på et tidspunkt. Det er det ingen tvil om, sier politisjef i Salt Lake City, Rick Dinse.

Øyeoperasjon

Da politiet fant jenta sammen med Mitchell og hans kone Wanda, var alle tre ikledd parykker og solbriller. Men Elizabeth nektet for at hun var Elizabeth Smart. Hun hevdet at hun var sammen med sine foreldre og ville ikke ta vekk solbrillene. Ifølge politiet hevdet hun at hun nylig hadde tatt en øyeoperasjon.

- Vi tok henne til side og hun falt på en måte bort. «Jeg vet hvem dere tror jeg er. Dere tror jeg er Elizabeth Smart som rømte av gårde,» forteller en politimann om pågripelsen til AP.

- Hjertet hennes slo så hardt at jeg nesten kunne se det gjennom brystet, sier politimannen.

Den 49 år gamle selvutnevnte pastoren skal ofte ha vært sett nede i sentrum av Salt Lake City, selv om han bodde utenfor byen i indianertelt i et område med flere hjemløse. Nå er både han og kona Wanda varetektsfengslet for kidnapping.

Politisjefen i Salt Lake City, Rick Dinse, sier at pastoren regner seg for å være polygamist, det vil si tilhenger av flerkoneri. Amerikanske medier har spekulert i om Mitchell kan ha hatt som motiv å ta Elizabeth til kone.

Men politisjefen sier at de ikke har noen grunn til å tro at dette er tilfelle.

- Jeg vil ikke knytte hans forhold til Elizabeth til flerkoneri, sier Dinse.

Torsdag ble det klart at Mitchell i forrige måned satt seks dager i fengsel for å ha vandalisert en kirke i San Diego.

Flere hjemløse i miljøet rundt Mitchell beskriver ham imidlertid som en grei fyr.

- De var alltid veldig hyggelige. Det virket ikke som hun var kidnappet. Hun oppførte seg som om hun var en del av familien, sier Richard Mason, en 45 år gammel hjemløs mann.

Slør og kapper

Kvinnene som var sammen med Mitchell skal ofte ha vært kledd i store slør og kapper. Clay Ruis (47) sier at han en gang spurte Mitchell om kvinnene var kledt slik fordi de var muslimer. Han skal ha svart «nei, kvinnene er tildekket for å beskyttede dem mot verdens synder».

Mange som har snakket med Mitchell sier han delte ut religiøse flyveblader og at han ville frelse folk.

Hva Elizabeth har gjort i disse ni månedene, er imidlertid fortsatt svært uklart. Alt familien har sagt hittil er de nå først og fremst vil glede seg over at hun er kommet hjem.

- Elizabeth er glad og i god form. Vi er så glade for å ha henne tilbake i våre armer, sier faren, Ed Smart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder