NI DREPT: Ni aktivister mistet livet da skipet «Mavi Marmarma» seilte mot Gaza i fjor. Det er foreløpig usikkert om skipet skal delta også i år. Foto: Afp

Analytiker: Meningsløst å seile til Gazastripen

Det er fullstendig meningsløst å sende tolv skip til Gazastripen for å trosse Israels blokade når man kan krysse grensen på lovlig vis fra Egypt, mener israelsk analytiker.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Sju nordmenn er blant de 350 personene som setter kursen fra Aten i retning Gazastripen. Aksjonistene kommer fra 22 land og fordeler seg på tolv båter.

Israel har advart aksjonistene mot å dra. Utenriksdepartementet har gitt advarsler til den norske gruppen som deltar. Den israelske analytikeren Joseph Alpher, som blant annet har vært rådgiver for statsminister Ehud Barak, mener aksjonistene burde tenke seg om.

- Denne flåten er helt meningsløs. Man trenger ikke ta sjøveien for å trosse den israelske blokaden av Gaza. Alle som vil føre noe inn i Gaza, kan bare gå via Egypt, der myndighetene nå åpent tillater dette, sier Alpher til Vårt Land.

For et år siden ble ni tyrkiske aksjonister drept da israelske styrker aksjonerte mot skipet Mavi Marmara. Forholdet mellom Israel og Tyrkia var anstrengt i ettertid. Den tyrkiske organisasjonen som eier skipet, har kunngjort at den i år ikke blir med. Avgjørelsen burde få resten av aksjonistene til å tenke seg om, mener Alpher.

LES OGSÅ: Israel vil gjøre «alt» for å stanse Gazaskip

- Mitt stalltips er at dette handler om at tyrkerne skjønner hvor mye situasjonen i Midtøsten har endret seg det siste halvåret. Den politiske situasjonen i regionen er i dag blitt en helt annen, sier Alpher.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu har også bedt årets Gaza-seilere om å vurdere å skrinlegge planene, skrev Ynetnews tidligere denne måneden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder