DREPT: Sønnen til den døde, amerikanskfødte al-Qaida-toppen Anwar al-Awlaki ble drept i opptøyer i Jemen lørdag. Foto: AP

Sønn til død al-Qaida-topp drept

Sjefen for al-Qaidas medieavdeling i Jemen skal være drept i et luftangrep. Det er også sønnen til den amerikanskfødte mullaen Anwar al-Awlaki.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Rørledningen ble rammet av en rakettdrevet granat og sto lørdag i brann, opplyser en tjenestemann i provinsen Shabwa.

Jemens forsvarsdepartementet kunngjorde samme dag at al-Qaidas mediesjef på Den arabiske halvøya, egyptiske Ibrahim al-Banna, er drept i et luftangrep sør i Jemen. Han beskrives som en av de mest sentral al-Qaida-lederne i Jemen.

Ytterligere seks andre opprørere ble drept i angrepet fredag kveld, opplyser en lokal tjenestemann. En av dem skal være sønnen til den amerikanskfødte mullaen Anwar al-Awlaki, som ble drept i et amerikansk droneangrep 30. september.

- Abderrahman Anwar al-Awlaqi ble drept i angrepet, sier en stammekilde til nyhetsbyrået AFP. Han skal ha fått opplysningen fra sykehuset som tok imot døde og sårede etter angrepet.

USA eller Jemen?

Mens jemenittiske myndigheter sier at angrepet ble utført av landets eget luftforsvar, mener innbyggere og lokale myndigheter at det var utenlandske fly som bombet al-Qaidas stillinger.

Tidligere har WikiLeaks-dokumenter avslørt at landets regime har dekket over amerikanske angrep ved å hevde at det var Jemens egne styrker som sto bak.

Jemens president Ali Abdullah Saleh innledet for få år siden et samarbeid med USA i krigen mot terror. Nå er regimet under hardt press på grunn av omfattende demonstrasjoner fra demokratiforkjempere og andre som ønsker regimet fjernet.
USA og andre vestlige land har imidlertid gjort lite for å legge press på Saleh, som har vært Jemens president i over 30 år.

Droneangrep i flere land

Jemen regnes som ett av al-Qaidas viktigste tilholdssteder på Den arabiske halvøya.

USA har gjennomført flere droneangrep mot opprørere med tilknytning til al-Qaida i landet, slik de også gjør i Pakistan, Afghanistan og Somalia.

Det er det amerikanske selskapet Lockheed Martin som har utviklet granaten som brukes i angrepene. Nå er selskapet i ferd med å produsere en ny og enda kraftigere modell av presisjonsvåpenet med navnet Hellfire Romeo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder