I KAIRO: Jonas Gahr Støre møtte blant annet islamistbevegelsen Det muslimske brorskap under sitt besøk til Egypts hovedstad Kairo. Foto: Scanpix / UD

Norge inviterte Muslimbrødrene til dialog-lunsj: Egyptiske islamister hyller Støre

(VG Nett) Den egyptiske islamistbevegelsen Det muslimske brorskapet roser utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sin holdning til dialog.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Utenriksminister Jonas Gahr Støre bryter med Norges allierte, og har innledet dialog med den egyptiske islamistbevegelsen Det muslimske brorskapet i Egypt.

I går møtte utenriksministeren en større gruppe opposisjonspartier i den egyptiske hovedstaden Kairo, bekrefter pressekontakt Frode Andersen i Utenriksdepartementet overfor VG Nett.

Det var den norske ambassaden i Kairo som hadde invitert blant annet representanter for Brorskapet til lunsj.

Saken fortsetter under bildet ...

BRORSKAP: Medlemmer av Det muslimske brorskap deltok aktiv under demonstrasjonene i Egypt, som førte til president Hosni Mubaraks fall. Foto: AFP

- Vil avstå fra vold

Nå hyller de egyptiske islamistene Norges ønske om dialog. Det muslimske brorskapet har eksistert siden 1920-tallet, og var forbudt under Mubaraks tid som president. Gruppen hevder de vil respektere demokratiske spilleregler i et «nytt Egypt», og at de vil avstå fra bruk av vold.

Ifølge islamistene skal Støres møte ha hatt som hensikt å bryte med Vestens forsøk på å marginalisere islamistbevegelsen. Islamistbevegelsen hyller uttalelsene Støre har gitt til utenlandske nyhetsbyråer om nødvendigheten av dialog.

Les også: Støre i jublende folkemengde i Kairo

- Han «anklager Vesten for dobbeltmoral», skriver islamistene på sine hjemmesider.

- Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Hensikten var å møte representanter for de bevegelsene som er sentrale i egyptisk politikk, sier Støre på telefon fra Tel Aviv, der han onsdag møtte sine israelske kolleger.

Stikk i strid

Jonas Gahr Støres holdning er stikk i strid med en rekke andre vestlige land. De har helt bevisst unngått å møte islamistbevegelsen, som har bånd til blant annet Hamas.

ISLAMISTER: Det muslimske brorskapet, her represetert ved en av lederne, Essam al-Arian, er en av Midøstens mest innflytelsesrike politiske bevegelser. Foto: AP

Representanter for den amerikanske utenrikstjenesten møter ikke brorskapet. Israel advarte også nylig Egypt mot å la Det muslimske brorskapet bli en lovlig bevegelse, etter at den i en årrekke har vært forbudt.

Møtet ble naturligvis tema da Støre møtte statsminister Benjamin Netanyahu på hans kontor i Israel onsdag.

- Jeg håper Vesten ikke begår den feilen å ikke lytte til de ulike kreftene i regionen. Jeg fortalte også om mitt møte med Brorskapet da jeg møtte den israelske statsministeren.

- Hvordan reagerte han?

- Han lyttet til det. Han ga uttrykk for uroen Israel har over utviklingen i regionen, men hadde også den holdningen at demokrati i Egypt vil være til fordel for Israel.

Må konfrontere

Støre gjør det helt klart at når han møter islamister, betyr ikke det at man unngår å konfrontere dem.

SKEPTISK: Israels statsminister Benjamin Netanyahu er bekymret for den politiske utviklingen i Egypt. FOTO: SCANPIX

- Det vil si at de spørsmål vi har og den kritikken vi har, må vi være voksne nok til å fremføre direkte og forvente direkte svar på, sier Støre.

Utenriksministeren lister opp en rekke saker han mener islamistbeveglesen må være klare i.

- De må avklare at de respekterer demokratiske institusjoner, avklare spørsmål om likeverd for muslimer og koptiske kristne og likeverd mellom kvinner og menn, sier Støre.

Han forteller at han oppfatter at Brorskapet lyttet til spørsmålene og svarte på Norges spørsmål til dem.

- Er spørsmålet om respekt for inngåtte fredsavtaler med Israel et av spørsmålene Brorskapet må avklare?

- Jeg tok det opp indirekte. Jeg tok opp Egypts internasjonale forpliktelser, sier Støre.

- Men er ikke en anerkjennelse av Israel et viktig punkt?

- Jo, det er helt klart avgjørende at bevegelser som stiller til valg anerkjenner nabostater og respekterer inngåtte avtaler. Men mitt poeng er at hvis du ikke møter disse menneskene, får du heller ikke tatt opp dette.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder