HER SKYTER DE: Her skyter Nato-soldater på Taliban-krigere midt i hovedstaden Kabul. Foto: ISAF / NATO

Tror Talibans skrekk-angrep vil fortsette

(VG Nett) De fanatiske islamistene har gjennomført flere og flere angrep i den afghanske hovedstaden Kabul de siste årene.

  • Lars Akerhaug

Artikkelen er over åtte år gammel

Tirsdagens angrep i Kabul er bare det siste i en rekke blodige angrep Taliban har gjennomført i den afghanske hovedstaden Kabul. Målet har vært afghanske myndigheter, vestlige soldater og diplomater.

FRYKTER TERRORLEDER: Jalaluddin Haqqani og hans nettverk har stått bak en rekke blodige angrep i Afghanistan. Foto: Arkivfoto: AP


Dramatiske bilder fra angrepet viser at granater slår ned like ved de internasjonale styrkene i Afghanistan (ISAF) sitt hovedkvarter.

Bildene minner om angrep på utsatte NATO-forposter i det sydlige og østlige Afghanistan.

Bare at denne gangen skjer det midt i den afghanske hovedstaden Kabul.

Her skyter Nato-styrkene på Taliban: Ferske videobilder viser dramaet

Utsatt

Flere norske offiserer befant seg i hovedkvarteret da den intense skuddvekslingen foregikk.

Nupi-forsker Helge Lurås har selv besøkt Nato-hovedkvarteret som i dag kom under angrep. Han forklarer at det ligger utsatt til, midt i sentrum.

TAR ANSVAR: Talibans talsman Zabiullah Mujahid har tatt på seg ansvaret for dagens angrep mot Nato og USAs ambassade. Foto: Arkivfoto: EPA


- Dette er ikke bra i det hele tatt. Det sier seg selv at dette ikke er bra for moralen til de militære, man får ikke inntrykk av at krigen i Afghanistan går bra når dette skjer, sier Lurås til VG Nett.

Han mener dagens angrep er dårlig nytt for Nato og afghanske myndigheter.

- De har arrestert tusenvis av opprørere, likevel klarer Taliban å etterfylle med personer som tar over ledelsen.

- Du tror ikke denne typen angrep vil ta slutt med det første?

- Det er ingenting som tyder på det.

Artikkelen fortsetter.

KRIGSSONE: Hovedstaden Kabuli Afghanistan ble tirsdag forvandlet til en krigssone etter at Taliban nok en gang gikk til angrep. Foto: AP


Følg saken: Siste nytt fra Afghanistan her!

Blodig fingeravtrykk

Ifølge politisjef Ayub Salagani i Kabul sto det fryktede Haqqani-nettverket bak dagens dramatiske angrep. Den samme gruppen har stått bak en rekke angrep i hovedstaden, blant annet da journalisten Carsten Thommassen ble drept under angrepet på Serena hotell i 2008.

DRAMATISK: De ansatte flyktet til sikkerhetsrommene i kjelleren da Taliban i august angrep Det britiske kultursenteret i Kabul. Foto: AFP


Senest i august slo de fanatiske islamistene til mot det britiske kultursenteret i byen. Livredde ansatte søkte tilflukt i et sikkerhetsrom, mens angriperne tok seg inn i bygningen og holdt afghansk politi i sjakk i flere timer.

Minst ni mistet livet.

- Denne typen spektakulære aksjoner som de har gjennomført i dag har vært signaturoperasjoner fra Haqqani-nettverk. De styres fra Pakistan og det kan kanskje tenkes at geriljaorganisasjonen Lashkar-e Taiba kan være involvert. De har igjen forbindelser til Pakistans hemmelige tjenester, sier Lurås.

Les også: Minst ni drept av terrorister i Kabul

BLODIG SELVMORDSANGREP: Angrepet på hotellet Inter Continental i Kabul varte i fire timer. Foto: AP


En rekke andre grusomme Kabul-angrep bærer også terrornettverkets fingeravtrykk. Sammen med andre Taliban-grupperinger har de stadig oftere gått til angrep og skapt blodbad i den afghanske hovedstaden.

Gang på gang har uksyldige sivile mistet livet.

Her er noen av de verste angrepene:

29. juni, 2011: Minst ti afghanske sivile drept da selvmordsbombere og væpnede ekstremister angrep hotellet Intercontinental i byen. Haqqani-nettverket skal ha stått bak.

Les også: Norskopplært styrke stormet terroristene

18. juni, 2011: Kledd i afghanske militæruniformer tok tre selvmordsbombere seg inn på en politistasjon i sentrum av Afghanistans hovedstad Kabul. Både sivile og politifolk ble drept.

Les også: Selvmordsangrep mot politistasjon midt i Kabul

Artikkelen fortsetter.

TO POLITMENN DREPT: To politmenn og til sammen tre selvmordsbombere ble drept da selvmordsbomberne angrep en politistasjon i Kabul lørdag. Foto: Afp

21. mai, 2011: En selvmordsbomber kledd ut som en afghansk soldat snek seg inn på et militærsykehus i Kabul. Seks afghanske medisinstudenter ble drept.

År 2010 var det hittil blodigste året i Afghanistan siden den Nato-ledede invasjonen i 2001. 2412 sivile og 711 utenlandske soldater ble drept.

Les osgå: Blodig sykehusangrep i Kabul

26. februar, 2010: Minst 11 utlendinger ble drept under flere angrep på hoteller og gjestehus i Kabul. Angrepet varer i flere timer og blant de drepte var et stort antall drepte.

18. mai, 2010: 18 ble drept under et angrep på en Nato-konvoi i Kabul. Blant de døde var det fem amerikanske og en kanadisk soldat. 52 ble skadet. Ifølge amerikanske myndigheter skal Haqqani-nettverket ha stått bak.

Foto:


17. januar 2010: Dagen ble døpt «terrordagen». Mens president Hamid Karzai tok nye statsråder i ed inne på presidentpalasset, angrep islamister flere steder i Kabul. Blant målene var et kjøpesenter, en kino og sentralbanken. Minst 20 selvmordsbombere skal ha deltatt i angrepene.

28. oktober 2009: Fem FN-ansatte drept i et angrep mot et FN-gjestehus i Kabul. Det var det mest direkte angrepet mot FN i løpet av dets 50 år lange tilstedeværelse i landet. 0

VGTV: Se bildene fra terrordramaet

Juni, 2008: Selvmordsbombere dreper over 50 personer ved den indiske ambassaden i Kabul. Haqqani-nettverket og pakistansk sikkerhetstjeneste anklages for å stå bak.

4. januar, 2008: Haqqani-nettverket angriper Hotell Serena der blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre befinner seg. Seks blir drept, blant dem Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen.

STORT ANGREP: Angrepet på hotellet Serena var et av de første storslåtte Taliban-angrepene i hovedstaden Kabul. Siden fuglte mange fler. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder