JUBLET: Palestinere jublet i mai i år etter at det ble kjent at Fatah og Hamas hadde forsonet seg. Fremdeles er det gnisninger mellom de to. Foto: Ap

UNDP-utsending håper på forsoning i Palestina

UNDPs norske spesialutsending til de palestinske områdene advarer mot å se svart-hvitt på konflikten mellom Fatah og Hamas.

Artikkelen er over åtte år gammel

FNs utviklingsfond har helt siden 1970-tallet arbeidet for å bedre de sosiale og økonomiske forholdene for palestinerne. Siden Oslo-avtalen har mye av virksomheten vært rettet inn mot statsbygging.

Mens arbeidet har kommet langt på Vestbredden, der president Mahmoud Abbas og hans Fatah-bevegelse har makten, er det langt fram på den Hamas-kontrollerte Gazastripen, konstaterer UNDPs spesialutsending Frode Mauring.

Lønnes for å sitte hjemme

- I Gaza har vi nå to administrasjoner. Den offisielle består av 30.000 ansatte som får lønn fra selvstyreadministrasjonen i Ramallah mot å holde seg hjemme fra jobb, mens Hamas lønner 20.000, konstaterer Mauring.

LES OGSÅ: Palestinerne jubler over fornyet kamp for egen stat

Han håper på palestinsk forsoning slik at selvstyremyndighetene også kan overta administrasjon av det tett befolkede området der arbeidsledigheten er skyhøy og de sosiale utfordringene store.

- Dersom man tok hele verdens befolkning og plasserte i Libya, ville befolkningstettheten likevel være høyere i Gaza, sier Mauring.

Ikke svart-hvitt

UNDP-utsendingen advarer mot å se svart-hvitt på konflikten mellom Fatah og Hamas og mener at det både finnes pragmatiske krefter innen Hamas og kompromissløse krefter i Fatah.

LES OGSÅ: Rykter om forhandlinger mellom Israel og Hamas

- Det er ekstremistgrupper i de palestinske områdene som er langt mer ytterliggående enn Hamas, slår han fast.

- Det er salafist- og jihadistgrupper som motarbeides av Hamas som står bak rakettutskytninger mot Israel, sier han.

Israels svar på slike angrep er likevel å angripe Hamas-mål.

- Og når de sender alle Hamas-folkene i tilfluktsrommene, blir det mindre kontroll med disse gruppene og antallet rakettangrep mot Israel øker. Dette er et paradoks, mener Mauring.

Flaskehals

Omveltningene i Egypt, der Det muslimske brorskap har fått en fot innenfor, har skaffet Hamas nye allierte og resultert i et lite hull i den israelske blokaden av Gazastripen.

Noen hundre palestinere fra Gaza får nå krysse grensen til Egypt daglig, men dette har i liten grad resultert i mer frihet.

LES OGSÅ: Hamas avviser Fatahs statsministerkandidat

- Med dagens befolkning vil det gå omtrent tolv år mellom hver gang folk slipper ut av Gaza, konstaterer Mauring.

Han kaller de få åpne grenseovergangene for flaskehalser og understreker at det fortsatt er vanskelig for UNDP og andre å få varer inn til Gazastripen.

Kostbar import

Mye av varetransporten til Gaza skjer gjennom de 1400 tunnellene under grensen til Egypt, men prisen blir høy. UNDP og andre FN-organisasjoner må benytte offisielle kanaler og forhandle med Israel om tilgang.

- De siste månedene har vi fått inn det vi har ønsket. Næringsdrivende som ikke har samme apparat som oss, har problemer av en helt annen størrelsesorden og blir tvunget til å betale 30-40 prosent mer for varene de importerer, sier han.

- Eksporten er en katastrofe av enda større omfang. Det har vært en viss liberalisering når det gjelder landbruksprodukter, men fordi dette er ferskvarer som må losses og lastes flere ganger for å krysse grensen, blir kvaliteten dårlig som følge av varmen. Det samme blir prisene de får, sier han.

Uendret hverdag

Frode Mauring tror ikke palestinernes hverdag vil bli endret over natten, uansett hva som måtte skje når de i neste måned går til FN med krav om egen stat.

Den amerikanske kongressen har truet med å stanse bistanden, men det er uklart hva dette vil innebære.

- Jeg tror ikke palestinernes hverdag blir dramatisk endret etter september. Uavhengig av hva som skjer i FN, har man fortsatt problemer med ulovlige bosetninger på Vestbredden. De undergraver muligheten for en tostatsløsning, sier han.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Fatah og Hamas enige om samlingsregjering

 2. Hamas og PLO enige om forsoning

 3. Palestina: Hamas og Fatah kan forenes etter ti år med konflikt

 4. PEIL FORKLARER: Israel og Palestina

 5. Hamas kan bli en av vinnerne i egyptisk valg

Fra andre aviser

 1. Fatah og Hamas enige om samlingsregjering

  Aftenposten
 2. Gnist i Jerusalem kan antenne palestinsk opprør

  Bergens Tidende
 3. Palestinerne samles om ett styre

  Bergens Tidende
 4. Den blodigste dagen på flere år: – Folk tenker: «Dersom jeg likevel blir kvalt sakte, kan jeg like godt dø for en sak.»

  Bergens Tidende
 5. Fremskritt i fredsforhandlingene i Midtøsten

  Aftenposten
 6. - Vi er klare til å bli anerkjent som stat

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder