Kidnappet: Dette er en av bilene som skal ha forsvunnet da fire hjelpearbeidere ble kidnappet fredag formiddag. FOTO: AP

Frykter at hjelpearbeiderne forsvinner

Hæren trapper opp letingen etter kidnapperne

NAIROBI/OSLO (VG Nett) Fire personer er savnet etter et dødelig angrep på Flyktninghjelpen i Kenya. Det verst tenkelige scenarioet er at terrormilitsen al-Shabaab står bak, ifølge eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Av: Hilde Kristine Misje, Lars Akerhaug, Erlend Ofte Arntsen, Mohammed Ali ogFredrik Svendsen .

Fredag formiddag ble en konvoi med tre kjøretøy fra Flyktninghjelpen angrepet av menn med maskingevær.

Kenyansk politi bekreftet fredag ettermiddag at en norsk ansatt i Flyktninghjelpen var blant de bortførte, mens de tre andre skal være fra Canada, Pakistan og Filippinene.

En kenyansk sjåfør ansatt av Flyktninghjelpen ble skutt og døde senere av skadene, i tillegg til to andre ansatte som er skadd.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen var i konvoien som ble angrepet. Hun kom seg unna uten skader.

Fortsetter jakten

En talsmann for kenyansk politi sier til VG Nett lørdag morgen at de ikke har kommet i kontakt med kidnapperne, men at de fortsetter jakten lørdag.

En talsmann for den kenyanske hæren sier de vil sende større styrker inn for å finne de kidnappede.

- Letingen trappes opp og flere sikkerhetsstyrker er sendt til området, slik at alt som er mulig kan bli gjort for å finne de bortførte. Men til nå har vi ikke funnet noen av dem, sier den kenyanske hærens talsmann Cyrus Oguna til nyhetsbyrået AFP ifølge NTB.

- Vi tror de fortsatt befinner seg inne i Kenya, og vi håper at denne saken skal ende godt, tilføyde Oguna.

Har ikke mottatt trusler

Flyktninghjelpen bekrefter lørdag at en av deres lokalt ansatte omkom under angrepet fredag.

Følger situasjonen nøye: Kommunikasjonssjef i Flyktninghjelp, Rolf Vestvik, sier de har fått et klarere bilde av hva som har skjedd. Men ønsker ikke å kommentere om de har fått kontakt med kidnapperne. FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN / NTB SCANPIX

- Vi kan bekrefte at en person døde som følge av angrepet. Han var innleid sjåfør og bodde selv i Dadaab-leiren. Han døde som følge av de skadene han pådro seg under angrepet, sier Rolf Vestvik, kommunikasjonssjef i Flyktninghjelpen til VG Nett.

To andre nasjonalt ansatte i Flyktninghjelpen ligger på sykehus i Nairobi med alvorlige skader. Tilstanden til begge er stabil.
Flyktninghjelpen har ikke ny informasjon om hvor de kidnappede befinner seg eller hvem som står bak kidnappingen. De mottok heller ikke noen trusler mot organisasjonen i forkant av angrepet.

- Vi har ikke mottatt noen direkte trusler. Vi har et meget strengt sikkerhetsregime og gjør risikovurderinger for å hindre at det skjer noe med vår stab ute i felt, sier Vestvik.

Flyktninghjelpen har om lag 120 ansatte inne i Dadaab-leiren. Alle disse vil forbli i leiren, men det normale arbeidet er stanset.

- Vi vurderer vårt hovedkontor inne i Dadaab som et trygt sted å oppholde seg. Vi har stanset selve hjelpearbeidet overfor de somaliske flyktningene. Våre folk der inne jobber nå med sine nettverk og kontakter for å finne ut mer hva som har skjedd, sier Vestvik.

Lokale kilder har bekreftet at en av fire savnede hjelpearbeiderne er norsk. Flyktninghjelpen ønsker ikke å kommentere nærmere detaljer om de savnede.

Det norske Utenriksdepartementet sier de bistår Flyktninghjelpen både fra Oslo og fra den norske ambassaden i Nairobi i Kenya.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fraktet til sykehus: En lokalt ansatt i Flyktninghjelpen omkom etter skadene han pådro seg under angrepet. To andre nasjonalt ansatte kom fra angrepet med alvorlige skader. Her fraktes en av de skadde avsted etter angrepet. FOTO: AP

Professor Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter tror også at det kan være den beryktede terrormilitsen al-Shabaab som operer ut fra Somalia som står bak. Fluktbilen skal være forlatt ved grensen til landet, meldte flere medier i går.

- Den store frykten er at dette er al-Shabaab og at disse personene forsvinner i det store intet. Det er det verste scenarioet, alt annet vil være bedre, sier Tronvoll.

Politisk motivert

I oktober i fjor ble to spanske hjelpearbeidere kidnappet og skal fortsatt befinne seg i fangenskap i Somalia.

Tronvoll peker på at al-Shabaab handler ut i fra politisk motivasjon, ikke økonomisk.

- Prosessen med å få satt dem fri vil derfor være mye mer tidkrevende og komplisert. Å etterkomme politiske krav vil være umulig, sier Tronvoll, som holder muligheten åpen for at det også kan være kenyanske klaner som vil hevne seg på myndigheter eller skaffe seg løsepenger.

Flyktninghjelpen avviser at de vil betale løsepenger for å få reddet ut de kidnappede hjelpearbeiderne.

- Det er vel kjent at vi, som alle andre humanitære organisasjoner, har som policy at vi ikke utbetaler løsepenger, uttalte sikkerhetssjef Glenn Pettersen i Flyktninghjelpen på gårsdagens pressekonferanse.

Både lokale og norske kilder med kjennskap til saken opplyser til VG at kenyanske militære styrker vil jakte på kidnapperne i Somalia.

- Vi har et team som jakter på dem, men vi vet ikke om de har krysset grensen til Somalia, sier en anonym politikilde til nyhetsbyrået AFP.

Mohammed Ali er en kenyansk journalist basert i Nairobi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder