Texas: 40 personer savnet etter Harvey - fem bekreftet omkommet

Fem personer er til nå omkommet etter orkanen i Texas.

MInst fem mennesker har omkommet som følge av den tropiske orkanen Harveys herjinger, og minst 12 skal være skadet, melder New York Times søndag morgen amerikansk tid.

En kvinne omkom som følge av flommen i Houston lørdag kveld, i følge politiet. 40 er savnet etter orkanen.

– Dessverre har vi mistet et kvinnelig medlem av byen vår, som kjørte ut i flomvannet med bilen sin, gikk ut av den og ble tatt av strømmen, forteller politisjef Art Acevedo i Houston til ABC News.

Han forteller at de har fått melding om nok et alvorlig tilfelle, men har ikke fått det bekreftet.

En person ble lørdag funnet omkommet etter en brann i et hus i Rockport.

Ut på dagen søndag melder New York Times at fem personer er omkommet.

Mange av de største skadene har kommet i vesle Rockport, som ligger like utenfor havnebyen Corpus Christi, hvor orkanens øye slo inn mot kysten natt til lørdag

Texas-guvernør Greg Abbott advarte lørdag om den voldsomme nedbøren som er i ferd med å falle over sørlige del av staten.

– Vår største bekymring er 500 til 750 mm regn som kan komme i området mellom havnebyen Corpus Christi til Houston.

– Vi vil gjøre absolutt alt vi kan får å holde folk unna det stigende vannet, sa han.

Ifølge nyhetsbyrået AP melder myndighetene foreløpig om tolv til 14 skadede.

I Houston ba busselskapet Metro bedt sine sjåfører løprdag morgen om å kjøre til endestoppet, og så tilbake til garasje. «Snu, ikke drukn», var Twittermeldingen fra selskapet.

Ifølge CNN har hjelpearbeidere begynt å gå fra hus til hus for å undersøke skadene og sjekke hvordan folk har det. Myndighetene frykter imidlertid at orkanofrene kan være under sammenraste hus og at dødstallet dermed vil stige.

Fått 400 mm på få timer

Det norske værvarslingsselskapet StormGeo har egen avdeling i Houston, og her varsler meteorolog nedbør og katastrofeflom i dagevis. Vinden er nå nede i 40 knop, som tilsvarer sterk kuling - med vindkast opp i liten storm. Den tropiske orkanen Harvey er altså redusert til noe som i styrke minner om et ordinært lavtrykk.

Ytterkanten av værsystemet fortsetter å pøse ned regn, og mange målestasjoner har registrert opp til 400 mm nedbør i løpet av få timer.

- Dette gjør at mange elver, småelver og bekker er på maksimalt flomnivå. Noen områder har en pause i regnet nå, men det er venter mer tungt regn i de kommende timene, skriver meteorolog Derek Ortt i sin oppdatering klokken 10 norsk tid søndag. Hele sørøstlige Texas risikerer alvorlig til katastrofal oversvømmelse, er budskapet hans.

Leste du: Trump erklærer katastrofe

Vanskelig å få oversikt

Den sterke vinden, de store nedbørsmengdene og oversvømmelsene samt at fasttelefon- og mobilnett er satt ut av spill, gjør det samtidig vanskelig for redningsmannskapene å få oversikt over situasjonen.

Den tropiske orkanen traff land som en kategori 4-orkan ved 05-tiden norsk tid natt til lørdag. I løpet av tre timer begynte den å svekke seg. Ved 1230-tiden norsk tid ble orkanen nedgradert helt til kategori 1, med vindstyrke over 140 km/t.

– «Harvey» har svekket seg raskere enn det meteorologene først trodde og orkanen kommer til å bli svekket ytterligere i timene som kommer, sier meteorolog Derek Ortt ved Norske StormGeos kontor i Houston til VG.

De melder fare for store skyll med sannsynlighet for tornadoer.

Lørdag ettermiddag melder AP at Harvey er svekket til en tropisk storm.

Frykter ekstremflom

Det er samtidig ventet ekstreme og ødeleggende mengder nedbør i et svært område. Prognosene tilsier foreløpig en meter.

– Denne nedbøren vil med stor sannsynlighet gi alvorlige til katastrofale oversvømmelser og flommer de neste dagene, sier Ortt.

Les: StormGeo-meteorolog i USA: – Katastrofenedbør kan ramme millionbyen Houston

Lørdag formiddag lokal tid ble det målt opp mot en halv meter nedbør i de verst rammede stedene, og nærmere 300.000 mennesker var strømløse.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder