BRUTALE: En ny rapport avdekker utstrakt bruk av tortur og voldtekt mot kvinner blant millitære og politi i Mexico. Meldinger om brutalitet blant myndighetspersoner har eskalert parallelt med krigen mot narkotikakartellene. Foto: AP

Amnesty om narkokrigen i Mexico: Politiet torturerer kvinner

Elektriske støt • Voldtekt • Harde slag• Kveling

LOS ANGELES (VG) Politiet tar kvinner for å pynte på arrestasjonsstatistikken, ifølge Amnesty International.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mexico City-kvinnen Tailyn Wang var to måneder gravid da politiet brøt seg inn i hjemmet hennes uten arrestordre.

Wang ble slått og voldtatt av mennene som pågrep henne, og spontanaborterte senere på kontoret til påtalemyndigheten.

Samme dag ble hun satt på et rutefly til byen Tepic, vest i Mexico, for å bli fengslet. Med seg på turen fikk Tailyn et par tørkepapir til å stappe ned i underbuksen.

Etter flyturen var flysetet søkkvått av blod, ifølge en ny rapport Amnesty International offentliggjorde denne uken.

Først i fengselet, fire dager etter arrestasjonen, fikk kokken Wang vite at hun var siktet for organisert kriminalitet som medlem av en kidnappingsbande. Hun nekter skyld.

Da Wang informerte fengselet om overgrepene skal de ha latterliggjort henne.

Det er to år siden pågripelsen. Tailyn Wang er fortsatt fengslet og venter på dom i sin sak. Hennes tre barn blir tatt hånd om av bestemor.

Les også: Sean Penns kontroversielle møte med Mexicos narkosjef El Chapo

Elektriske støt i underlivet

Wang er en av 100 kvinner intervjuet av Amnesty International i en ny rapport som kartlegger meksikanske myndighetspersoners bruk av tortur og seksuelt misbruk av kvinner.

Målet med rapporten var å undersøke hvordan Mexicos brutale narkokrig påvirker kvinner, ifølge Amnesty-researcher Madeleine Penman.

– Familiene til kvinnene rammes i nesten like stor grad. Barna til Tailyn Wang var vitne til at politi stormet huset deres, rev av klærne til moren og slo dem. Slike påkjenninger går ikke bort, sier Penman til VG.

Les også: Narkokonge mente Gud hjalp ham å rømme fra fengselet

72 av de 100 kvinnene intervjuet forteller om overgrep fra politi og militære, både under og i etterkant av pågripelser. Elektriske støt i underlivet, voldtekt, harde slag og kveling i forbindelse med pågripelser og avhør, oppgis som nærmest rutine.

Alle kvinner oppgir å ha blitt utsatt for psykisk misbruk med trusler og seksuell trakassering.

Ti av dem var gravide da de ble pågrepet, åtte spontanaborterte.

Overgrepene brukes i ifølge rapporten i mange tilfeller som et pressmiddel, for å sikre seg innrømmelser, som kan øke myndighetenes arrestasjonsstatistikk, heter det i rapporten.

Les også: Seks døde i lærerprotets i Mexico

Kvinner er lett bytte

Den undersøkende journalisten Ildefonso Ortiz i Breitbart dekker narkokrigen i Mexico, med fokus på hvordan det rammer samfunnet og sivile.

– Historisk sett er ikke tortur og tvang noe nytt blant meksikansk politi, det går tilbake mange tiår, sier Ortiz til VG.

– Men mange av de nyere tilfellene er knyttet til korrupte myndigheter og kartellenes virksomhet. Kartellene har infiltrert politistasjoner, påtalemyndigheter, dommerstanden og fengsler. Dette gjeldet spesielt i utsatte delstater. Her forblir meksikanske menneskerettighetsgrupper stille. Ingen vil blande seg,

Oppsiktsvekkende funn: Badstuer og barer beslaglagt i meksikansk fengsel

Tailyn Wang har meldt ifra om mishandlingen til dommere, aktoratet, leger og en nasjonal menneskerettighetsorganisasjon i Mexico. Til ingen nytte.

– I stedet for å undersøke torturen jeg ble utsatt for har systemet ignorert det fullstendig – inkludert legene. Fengslene her er fulle av uskyldige kvinner som er utsatt for tortur. Familiene deres er knust, men ingen vil høre, sier Wang til The Guardian fra fengselet.

Amnesty-researcher Madeleine Penman håper publikum vil legge press på Mexicos mektige minister OsorioChong, som blant annet har ansvar for nasjonal sikkerhet.

– Hans departement nedsatte nylig en gruppe som skal motkjempe seksuelt misbruk av kvinner. Mexico har ressursene til å gjøre noe med saken. Det eneste som trengs er politisk vilje, sier Penman til VG.

Les også: Kartell-kongens største hvitvasker pågrepet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder