STERK SYMBOLEFFEKT: To menn gikk tirsdag til angrep i denne kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray, og drepte presten. Terrorekspert Franck Orban forteller at tirsdagens kirkeangrep i Saint-Étienne-du-Rouvray i Frankrike er en del av en helt bevisst strategi fra terrororganisasjonen IS. AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE

STERK SYMBOLEFFEKT: To menn gikk tirsdag til angrep i denne kirken i Saint-Étienne-du-Rouvray, og drepte presten. Terrorekspert Franck Orban forteller at tirsdagens kirkeangrep i Saint-Étienne-du-Rouvray i Frankrike er en del av en helt bevisst strategi fra terrororganisasjonen IS. AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE

Islamistisk propaganda skal ha oppfordret til kirkeangrep

Terrorekspert:  Bevisst strategi å angripe kirke

Katolsk biskop: – Bestialsk og sjokkerende handling

Kirkeangrepet i Frankrike er en del av en bevisst strategi, mener terror-ekspert.

  • Birk Tjeldflaat Helle
  • Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I den franske utgaven av propagandamagasinet «Dar al Islam» skal IS ha oppfordret til angrep på kirker, skriver Le Figaro.

– Ta alltid sikte på angripe høyt frekventerte områder som turistområder, supermarkeder, synagoger, kirker, politiske samlinger, eller steder der frafalne forkynner, skrives det i magasinet, før det legges til:

– Målet er å installere frykt i deres hjerter.

IS hevdet tirsdag at to av deres «soldater» står bak kirkeangrepet i Frankrike, ifølge nyhetsbyrået Amaq, som tilhører terrorgruppen, melder Le Figaro.

Bakgrunn: En drept i kirkeangrep i Frankrike

Skaper splid i samfunnet

Førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold mener at tirsdagens kirkeangrep i Saint-Étienne-du-Rouvray i Frankrike er en del av en helt bevisst strategi.

TERROR-EKSPERT: Franck Orban tror IS ønsker å skape splid i det franske samfunnet.

Han forteller at IS' mål er å fremprovosere reaksjoner fra staten som kan bidra til å øke polariseringen mellom den muslimske delen av samfunnet og resten av befolkningen.

– De vil skape ytterligere splid i samfunnet. Terroren i Nice rammet turistnæringen, politidrapet i juni var et angrep på statsansatte, angrepet på Charlie Hebdo rammet media, mens dette rammer en hel ny gruppe: katolikkene, sier han.

Presten Jaques Hamel (85): Brutalt drept i gisselaksjonen

– Selv om IS ikke har angrepet kirker tidligere, ble en mann arrestert i fjor for å ha planlagt et kirkeangrep i Frankrike, forteller Orban.

Han mener at symboleffekten ved drepe en prest i en kirke er meget sterk:

– Til tross for at Frankrike er en sekulær stat er de fleste kristne. Spesielt i Normandie der angrepet fant sted står katolisismen sterkt. Dette er definitivt et angrep på den franske identiteten.

Rammer det aller helligste

Også den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp forteller om angrepets sterke symboleffekt.

– At en prests strupe blir skåret over i en kirke, rammer det innerste av det aller helligste i Frankrike. Dette angrepet vil skape ringvirkninger. Det vil ytterligere polarisere det franske samfunnet og skape mer fremmedfiendtlighet, noe som vil gi IS muligheter til å rekruttere og mobilisere enda flere, sier han til NTB.

DREPT: Den franske presten Jacques Hamel (85) ble drept i det brutale angrepet tirsdag. Foto: Ho AFP

Terroreksperter: Derfor angripes Frankrike av terror

Ranstorp tror ikke det er siste gang man vil få se slike angrep, og forteller at de nesten er umulig å forsvare seg mot. Svensken forteller også at franske myndigheter følger med på mellom 10.000 og 12.000 individer.

– Det er umulig å overvåke så mange personer samtidig. Det man også har sett, er at naboer og andre bekjente av dem som har gjennomført angrepene, ikke har sett noen tegn til ekstremisme på forhånd. De oppfører seg normalt for å ikke bli oppdaget av politiet, og gjennomfører små, enkle aksjoner med enkle våpen, sier han til nyhetsbyrået.

TIL AKSJON: Fransk politi aksjonerer mot en leilighet etter kirkeangrepet i den franske byen Saint-Etienne-du-Rouvray. Foto: Francois Mori AP

Sterke reaksjoner fra kirken

Kirkeangrepet i Frankrike har skapt flere sterke reaksjoner hos kristne. Blant annet Berit Hagen Agøy, generalsekretær for Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, fordømmer angrepet.

– Å gå til angrep og drepe kristne i kirkerommet er en hån mot alle troende mennesker og mot gud. Tanker og forbønn går til ofrene, den lokale menigheten og Den katolske kirke, sier Hagen Agøy til NTB.

Den norske biskopen Bernt Eidsvig i den katolske kirken i Norge kalte angrepet for en «bestialsk og sjokkerende handling». I tillegg har også Pave Frans og det franske bispedømmet fordømt det brutale angrepet.

Likevel oppfordrer en talsmann Ribadeau Olivier Dumas for det franske bispedømmet det franske folk til å beholde fatningen.

– Til tross for smertene er ikke hat eller vold løsningen, sier han ifølge Le Figaro.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder