IRA-MARTYRER: Fremdeles lever borgerkrigen sterkt i nord-irenes minne. I går ble det holdt en minneseremoni for 24 IRA-frivillige som ble drept i det som blir kalt «The Troubles». Republikanerne i Nord-Irland håper å kunne forbli i EU om Skottland brøyter vei for dem. Hatet mot britene er fremdeles stor hos de som kjempet for en irsk republikk i tre tiår. Foto: Nina E. Rangøy

Tidligere IRA-soldat og politiker til VG: – Vi er fortsatt i krig med britene

Nordirene vil bli i EU

MULLAGHBAWN (VG) – Vi må komme oss ut av Storbritannia og tilbake i EU. Nå er vi i krig med London igjen. Politisk og økonomisk, sier den tidligere IRA-soldaten Connor Murphy (53).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

56 prosent av velgerne i Nord-Irland stemte for at Storbritannia skulle forbi innenfor det europeiske fellesskapet. En stor majoritet av den katolske befolkningen ønsker ikke å bli styrt fra London, men vil bli gjenforent med Irland og fortsette som EU-medlem.

Les også: Disse kjemper om å bli Storbritannias neste statsminister etter brexit

I dag representerer Connor Murphy Nord-Irlands største politiske parti Sinn Féin, og sitter i landets lovgivende forsamling, Stormont. Under borgerkrigen sto Murphy på listen over terrorister og IRA-soldater som den britiske hæren jaktet på.

– Jeg var 17 år da jeg ble arrestert av britene og satt fengslet sammen med Bobbie Sands, som ledet sultestreiken i Maze-fengslet, sier Connor Murphy til VG.

Bobby Sands ble symbolet for den katolske kampen for en nordirsk republikk. 27 år gammel sultestreiken han og medfanger for retten til å bli behandlet som politiske fanger. Etter 66 døgn døde Sands i mai 1981.

Hva nå, verden? Donald og Boris kan bli Knoll og Tott i internasjonal politikk

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Tatt med eksplosiver

SA NEI TIL DRONNINGEN: – En nordirsk republikk innenfor EU vil gi økt vekst og en bedre fremtid for Nord-Irland. Vi er fremdeles okkupert av britene, sier Sinn Fein-politikeren Conor Murphy til VG. Foto: Nina E. Rangøy

VG møtte Connor Murphy under en parade og minnemarkering for 24 IRA-soldater drept under «The Trouble», borgerkrigen i Nord-Irland fra 1969 til 1997, året før fredsavtalen ble undertegnet.

3500 mennesker ble drept i voldshandlinger gjennom tre tiår i Nord-Irland.

– Du ble dømt til fem års fengsel. Hvorfor?

– Jeg ble tatt med eksplosiver, sier Murphy og bekrefter at han var med i den væpnede kampen mot unionistene og den britiske hæren.

– Vi var i krig, men går jeg ytterligere i detaljer kan jeg risikere å bli stilt for retten igjen. Loven omfatter hendelser som går langt tilbake i tid, sier Sinn Féin-politikeren og hevder at IRA ikke eksisterer lenger.

Les også: Mann pågrepet for over 30 år gammelt IRA-angrep

– Vi blir kontrollert

Under «The Troubles»-perioden var Sinn Féin ansett for å være IRAs politiske ving. I dag har mange av IRA-folkene skapt seg en karriere i politikken, de fleste av dem vil nødig snakke om den rollen de spilte i den væpnede kampen for en samlet irsk republikk og en gjenforening med Irland i sør.

– Sinn Féin har den samme målsettingen som det IRA hadde, en irsk republikk uten unionister som vil styres av London. Vi blir kontrollert og styrt av britene mot vår vilje, derfor håper vi på at Skottland går foran, og bryter ut av Storbritannia. Og at Nord-Irland følger etter. Med alle sine demokratiske mangler har EU vært viktig for oss, sier Mickey Brady (65).

Tro det eller ei: Britene googlet «Hva er EU» etter at de hadde stemt for brexit

Han sitter i det britiske parlamentet for Sinn Féin, slik Connor Murphy også gjorde. Ingen av dem tok sete inne i Underhuset fordi de nekter å sverge troskap til den britiske dronningen.

– Det er den politikken vi følger i Sinn Féin. Vi er ikke briter, sier Murphy.

Skottene vil sikre sin EU-fremtid: Flertall for nytt valg om uavhengighet

Snart sommerferie: Slik påvirker brexit ferieregningen din

– Alt blir vanskeligere nå

GRENSE: Nordirene frykter hva som skal skje etter at flertallet i Storbritannia stemte ja til utmelding fra EU. Her fra den gamle grensen. Foto: Terje Bringedal VG

I 2005 ble Connor Murphy den første irske republikaneren som fikk taletid på det britiske konservative partiets landsmøte.

Der nektet den tidligere IRA-soldaten å beklage terroraksjonen mot Grand Hotel i Brighton i 1984, der den britiske statsministeren, Margaret Thatcher, så vidt overlevde.

Fem mennesker ble drept og 31 skadet i attentatet mot det britiske konservative partiets landsmøte.

Nylig gikk Conor Muphy og Mickey Brady sammen i den katolske paraden som ble avsluttet ved Ti Chulainn senteret, et lite tettsted i grenseområdet mellom Nord-Irland og Irland.

– Her hedrer vi minnet om vi 24 IRA frivillige som ga livet sitt for kampen for en republikk og mot den britiske okkupasjonen. Nå når Storbritannia har valgt å gå ut av EU, frykter vi at grensepostene mot Irland gjenoppstår, noen som hindrer fri bevegelse mellom 0ss og våre brødre i Irland. Alt blir vanskeligere nå, sier Mickey Brady.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRYKT: – Jeg er litt engstelig for at noe av fortiden skal komme tilbake når vi ikke lenger er EU-medlemmer, sier den pensjonerte eieren av et langtransportfirma, Pete McCreesh. Til venstre kona Joanne. Foto: Nina E. Rangøy

Frykter fortiden

En av naboene i Mullaghbawn, Pete McCreesh (69) er redd for at handelen blir skadelidende når den fysiske grensen blir satt opp igjen og blir EUs yttergrense. McCreesh driver et transportbyrå og hans sjåfører har kjørt trailere over hele Europa.

– Etter at borgerkrigen tok slutt og vi fikk EU-midler til utvikling av Nord-Irland, begynte landet å komme på fote og vi ble som et hvilket som helst annet land i europafellskapet. Nå tenker jeg tilbake på «The Trouble»-tiden. Fire-fem timer i kø ved grensen mellom to land, som egentlig er ett. Vise pass og en fluktuerende valuta som skaper økonomisk usikkerhet, sier Pete McCreech.

Han tenker med gru på da befolkningen i grenseområdet ble trakassert, både av britiske soldater og IRA.

– Britene kom plutselig kjørende inn på gårdsplassen, tok seg fysisk inn i huset og begynte å forhøre oss. IRA truet med represalier om vi snakket med britene. Vi måtte være forsiktige med alt. Det var ikke mye til liv vi hadde på den tiden, sier McCreesh.

– Du tror vel ikke at en slik situasjon kommer igjen?

– Trolig gjør den ikke det, men det blir vanskeligere å drive forretninger, og alt blir mer byråkratisk og tidkrevende. Vi hadde fått en flik av det demokratiske og åpne Europa, men nå har britene sørget for at vi kan se langt etter økonomisk vekst og et liv i velstand, sier Pete McCreech.

Les også

 1. Boris Johnson: Brexit handlet ikke om innvandringsfrykt

  – Vi må strekke ut en hånd, vi må bygge broer, fordi det er klart at noen føler seg skuffet, fortapt og…
 2. Christoph Waltz langer ut mot Cameron

  Filmstjernen Christoph Waltz levner ingen tvil om…
 3. Disse kjemper om å bli Storbritannias neste statsminister

  Kampen om toppjobben i britisk politikk er i gang. Her får du full oversikt over favorittene til å ta over etter David…
 4. Skotsk flertall for nytt valg om uavhengighet

  PETERHEAD/ OSLO: Bruddet med EU fører nå til et at flertall av skottene vil ha ny folkeavstemning om å bryte ut av…
 5. Labour-krise etter brexit: Nær halvparten av skyggeregjering kan trekke seg

  Opposisjonsleder Jeremy Corbyn er i hardt vær: Nå trekker medlemmene i Labours skyggeregjering seg én etter én i protest…
 6. 1 av 3 nordmenn tror brexit er starten på slutten for EU

  Omtrent sju av ti nordmenn er fortsatt skeptiske til norsk EU-medlemskap, ifølge en fersk meningsmåling.
 7. Spanjolene frykter å bli utestengt fra «jobbmekkaet» Gibraltar

  GIBRALTAR (VG) Hver dag pendler 10.000 spanjoler over grensen til «The Rock».
 8. Trump i Skottland: Viste bort journalist og avvist av politikere

  MENIE ESTATE/ABERDEEN, SKOTTLAND ( VG) Når Donald Trump besøker et Storbritannia i sjokk etter Brexit-avstemningen, er…
 9. Stor oversikt: Eksperter spår EU-bråk i Frankrike og Nederland

  Brexit kan gi EU-skeptikerne ny ammunisjon. Flere europeiske politikere krever nye folkeavstemninger.
 10. Derfor ble det brexit

  En skremselskampanje uten troverdighet, en populær…
 11. Britene googlet «Hva er EU» da det gikk mot brexit

  Først gikk britene til stemmeurnene.  Så gikk de hjem og googlet «Hva er EU» og «Hva er Brexit».
 12. OUTsch! Lekne brexit-grep fra verdens aviser

  Aviser i hele verden ryddet forsidene for brexit.
 13. Donald og Boris kan bli Knoll og Tott i internasjonal politikk

  Verden har ikke vært mer usikker på flere tiår, samtidig som Donald Trump (70) og Boris Johnson (52) kan bli Knoll og…
 14. 10 ting brexit lærer oss

  Britene ga oss fotball, internett og Harry Potter. Nå har de også gitt oss brexit.
 15. Unge briter skuffet over brexit: – Dette er latterlig

  LONDON (VG) Unge i Covent Garden våknet opp til et Storbritannia med full fart ut av EU.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder