UNDER PRESS: Labour-leder Jeremy Corbyn er i hardt vær etter brexit. Foto: Odd Andersen AFP

Labour-krise etter brexit: Nær halvparten av skyggeregjering kan trekke seg

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn er i hardt vær: Nå trekker medlemmene i Labours skyggeregjering seg én etter én i protest mot at Corbyn selv sparket skyggeutenriksminister Hilary Benn.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er ikke bare det konservative regjeringspartiet i Storbritannia som opplever en dyp splittelse. Også i Labour er det omfattende uro, og stort press mot partileder Jeremy Corbyn i etterkant av den britiske EU-avstemningen.

I løpet av søndag har hele ti medlemmer i Corbyns skyggeregjering trukket seg.

Brexit: Dette googlet britene dagen derpå

Lørdag kveld sparket Corbyn sin skyggeutenriksminister Hilary Benn. Benn oppmuntret partikollegaer til å gå av dersom Corbyn ikke ville trekke seg. Corbyn svarte med å avskjedige Benn.

Trekker seg fortløpende

Men søndag morgen ble det klart at nærmere halvparten av medlemmene i Corbyns skyggeregjering kunne komme til å følge Benns oppfordring og trekke seg, meldte BBC.

TREKKER SEG: Lucy Powell er en av flere topp-politikere i Labour som ikke lenger har tillit til partileder Jeremy Corbyn. Foto: Andrew Yates Reuters

I tillegg til Hilary Benn har Heidi Alexander, Gloria De Piro, Ian Murray, Lillian Greenwood, Kerry McCarthy og Lucy Powell trukket seg søndag formiddag.

Søndag kveld har også Vernon Coaker, Lord Falconer of Thoroton og Seema Malhotra forlatt Corbyns skyggeregjering, melder The Guardian.

Søndag formiddag bekreftet skyggehelseminister Heidi Alexander at hun er blant dem som nå har fått nok. I sitt avskjedsbrev til Corbyn gikk hun langt i å kalle ham udugelig.

VG-spesial: Hvilke EU-land følger etter brexit?

– Jeg mener du ikke har evne nok til å forme svarene som vårt land krever, og jeg mener at hvis vi skal være i stand til å danne Labour-regjering, er det strengt nødvendig med et lederskifte, skriver hun.

– Storbritannia trenger en effektiv opposisjon på et tidspunkt der landet står overfor hittil uante utfordringer, skriver hun videre.

Flere går av

Britiske Sky News følger dramaet direkte, og publiserte nylig et brev fra MP Lucy Powell der hun skriver at hun trekker seg fordi hun ikke lenger har tillit til at Corbyn har evnen til å samle Labour, lede partiet frem mot et nytt valg eller å lede opposisjonen.

Det er dyp splittelse i Labour etter at britene stemte for å melde seg ut av EU. Corbyn stilte seg på bli-siden i debatten, sammen med statsminister og Tory-leder David Cameron.

Les også: Dette frykter spanjolene i Gibraltar etter brexit

Avfeier mistillitsforslaget

Flere har beskyldt Corbyn for å ha vært altfor passiv og at han ved å ikke ta et klarere og tydeligere standpunkt for fortsatt medlemskap, bidro til at brexit-siden vant.

Cameron har allerede kunngjort at han trekker seg, og lørdag leverte to av Labours parlamentsmedlemmer inn mistillitsforslag mot Corbyn.

Corbyn har avfeid mistillitsforslaget, og sier han vil fortsette. Saken vil trolig dominere Labours gruppemøte i Parlamentet mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder