URO: En rekke diplomater skal ha uttrykt privat bekymring for forholdet til USA dersom Donald Trump blir valgt til president. Foto: Thomas Nilsson , VG

Denne mannen skremmer vannet av utenlandske diplomater

Utenlandske diplomater i USA har uttrykt bekymring for det de mener er Donald Trumps konfliktopptrappende og krenkende retorikk, ifølge amerikanske regjeringskilder.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bekymringsmeldingene kommer fra både Europa, Midtøsten, Latin-Amerika og Asia, sier tre ikke navngitte kilder til Reuters.

De bekrefter at både India, Sør-Korea, Japan og Mexico er blant landene som mener det er grunn til uro.

Vil endre loven: Åpner for tortur og drap på terroristers familier

– Trussel mot fred

Det er høyst uvanlig at utenlandske diplomater kommer med slike innspill om kandidater midt i en amerikansk valgkamp, selv under private samtaler. For det første ønsker de ikke å bli anklaget for utidig innblanding i amerikansk innenrikspolitikk, for det andre vet de at de vil måtte samarbeide med den som vinner presidentvalget, uansett hvem det blir.

Trump anklages for nøre oppunder folks frykt for muslimer og andre utlendinger, og for å spille på folks fordommer og stereotype holdninger.

I flere land har politikere gått offentlig ut med kritikk av Trumps retorikk og synspunkter. Det gjelder blant annet Storbritannia. Mexico, Frankrike og Canada.

I et intervju med avisen Welt am Sonntag sier Tysklands finansminister Sigmar Gabriel Trump at Trump er en «trussel mot fred og økonomisk fremgang».

Verken Japan, India eller Sør-Koreas ambassade har kommentert opplysningene. Heller ikke Trumps valgkamporganisasjon har svart på Reuters' henvendelse.

BAKGRUNN: Derfor tok ekspertene feil om Trump

– Konsekvenser for Norge

Seniorforsker Svein Melby ved Senter for transatlantiske studier mener at Trump som president vil kunne skape en helt ny situasjon, også for Norge

– Hvis Trump blir president og opptrer i tråd med det han sier i valgkampen, vil det få alvorlige følger for en småstat som Norge. Vi bygger vår politikk på et NATO-medlemskap og amerikanske sikkerhetsgarantier. Hvis vi får en amerikansk president som ser på NATO som en byrde som tapper landet for ressurser, ryker hovedforutsetningen i norsk sikkerhetspolitikk. Da må vi blant annet finne en helt ny måte å forholde oss til Russland på, sier Melby, men understreker samtidig at han fortsatt holder Clinton som favoritt i en duell mot Trump.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder