ADVARER: Amerikanske myndigheter advarer mot å oppholde seg i store folkemasser i Europa. Bildet er fra Stockholm Sentralstasjon i ettermiddag, der livet gikk som normalt. Foto: Jostein Matre

Terrortrusselen mot Sverige: Kan ha vært i Sverige i et år

USA advarer egne borgere

Terroristene som angivelig er i Sverige, skal ha kommet
allerede for et år siden, melder Reuters.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

En irakisk sikkerhetskilde sier til Reuters at seks irakere forlot Irak i februar 2015, og kom seg til Sverige gjennom Tyrkia. Ifølge den samme kilden skal lederen for gruppen ha arbeidet tett på nåværende IS-leder Abu Bakr Al-Baghdadi.

Han skal også tidligere ha vært fengslet flere ganger av amerikanske styrker, under okkupasjonen av Irak. Ifølge kilden ønsker gruppen å utføre operasjoner i Sverige, for å tvinge landet til å trekke seg fra internasjonalt militært samarbeid rettet mot IS.

Den amerikanske ambassaden advarer

Den amerikanske ambassaden i Sverige skriver i kveld på sin Facebook-side at de anbefaler alle som vurderer å reise til Sverige å sjekke «US Departement Of State», sitt reisevarsel. I varselet blir det blant annet forklart at det medfølger risiko å reise i Europa, etter terrorangrepene som har blitt gjennomført der.

«Terrorist-grupper fortsetter å planlegge terrorangrep gjennom hele Europa, målene er sportsarrangementer, turistattraksjoner, restauranter og transport», heter det i varselet.

Videre bes amerikanske borgere å utvise varsomhet i Europa, spesielt i store folkemasser og rundt religiøse høytider.

Tidligere i dag skrev VG at det svenske sikkerhetspolitiet skal ha mottatt informasjon om at en gruppe IS-terrorister har tatt seg til Sverige for å utføre et angrep, ifølge Expressen.

Det er den irakiske etterretningstjenesten som har gitt informasjonen til Säpo, ifølge avisens kilder.

Irakerne påstår at terroristene har ankommet Stockholm, og at de har planlagt å utføre et angrep mot sivile mål.

– Sikkerhetspolitiet tar informasjonen på ekstremt stort alvor. Det er ikke vanlig med denne typen informasjon, sier en kilde til avisen.

Trusselen mot Norge

I juni 2014 informerte norske myndigheter om en terrortrussel mot Norge. PST hadde opplysninger om at ekstreme islamister med krigserfaring fra Syria ville forsøke å rette et angrep mot et ukjent mål på et ukjent sted i Norge innen kort tid.

Som følge av trusselen høynet politiet beredskapen landet rundt. Bevæpnet politi ble utplassert på flyplasser, togstasjoner og grenseoverganger. Beredskapen ble også økt i forbindelse med flere arrangementer, deriblant fotballturneringen Norway Cup.

I slutten av juli samme år opplyste PST at sannsynligheten var redusert for at den opprinnelige informasjonen var riktig, men hun utelukket ikke at et terroranslag var avverget som et resultat av tiltakene som politiet hadde iverksatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder