LOJALISTER: Folk samlet seg ved Taksimplassen i Istanbul sentrum og veivet flagg til støtte for regjeringen lørdag 16. juli. President Recep Tayyip Erdogan ser ut til å ha gått seirene ut av kuppforsøket som fant sted natt til lørdag. Foto: Emrah Gurel AP

«Erdogans Tyrkia»: Slik kan han bruke kuppforsøket

Tyrkia-ekspert: Han vil bruke dette kuppforsøket til å tilrive seg mer makt

President Recep Tayyip Erdogan kaller kuppforsøket en gave fra Gud. – Det gir oss muligheten til å renske opp i hæren vår, sier han.

  • Eirik Røsvik
  • Torgeir Mortensen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Natt til lørdag var det forsøk på militærkupp i Tyrkia. Erdogan svarte med å be folket gå ut, og støttespillerne fylte gatene i landet. 265 er drept og over tusen personer skadet. Allerede lørdag erklærte Erdogan seier.

Norske Tyrkia-eksperter tror presidenten vil bruke seieren for alt den er verdt:

– Først og fremst vil Erdogan bruke dette kuppforsøket til å tilrive seg mer makt. Han er en veldig klok strateg, som flere ganger har utmanøvrert sine fiender, sier Joakim Parslow, ekspert i moderne tyrkisk historie ved Universitetet i Oslo til VG.

Årsaken til kuppforsøket: Et vennskap som slo sprekker

Mer religiøst Tyrkia

Kuppforsøket kan få betydelige konsekvenser for Tyrkias fremtid.

– Mange er redde for at Erdogan skal omforme Tyrkia til et mer religiøst samfunn. Å gjøre skolevesenet mer religiøst og gjennomføre lover som har basis i en mer islamsk moralforståelse, sier Parslow.

Forskeren forteller at Erdogans parti AKP er bygget på en konservativ familieforståelse der kvinnens plass er i hjemmet.

– Som eksempel: Et forslag fra partiet er at en voldtektsmann skal kunne gifte seg med offeret sitt, og dersom de fortsatt er sammen etter noen år så vil gjerningsmannen slippe straff, sier han.

Motstandere og støttespillere: Dette er nøkkelspillerne etter kuppforsøket

(Saken fortsetter under videoen)

Vil tilrive seg mer makt

President Erdogan har i årevis tilrevet seg mer makt.

Offisielt er statsminister Binali Yıldırım leder av den tyrkiske regjeringen, men den nye statsministeren har etter at han ble valgt i 2016 spurt partimedlemmer om de vil innføre et presidentstyre – med mer makt til Erdogan.

– Ledere av Erdogans kaliber går ikke av frivillig i Tyrkia. De sitter enten med makten til de dør, eller til de blir avsatt ved militærkupp, sa Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo til VG natt til lørdag.

Han får støtte av kollegaen Parslow.

– Han vil benytte situasjonen til å endre grunnloven til et system der presidenten har mer makt, sier Parslow, og legger til:

– Dessuten vil han bruke makten til å berike seg og sin familie.

Få mer bakgrunn: Slik har Tyrkias blodige halvår vært

Kan svekke opposisjonen

Joakim Parslow tror kuppforsøket kan slå tilbake på langt flere enn bare de som utfordret regimet direkte. Han tror Erdogan vil ramme flere motstandere.

– Det er merkelig det som utfolder seg. Vi ser en rar form for polarisering. På den ene siden har vi en samlet opposisjon som tidlig fordømte kuppet. Mange tenker nok at dette kommer til å slå tilbake på dem, på tross av at de ikke hadde noe med kuppforsøket å gjøre, sier han.

– På den andre siden: for lojalister betyr dette at Erdogan er helten som en gang for alle har overvunnet sine fiender. Og at han kommer sterkere ut av dette enn han har vært noen gang, sier han.

– En gave fra gud

Nå kan Erdogan bruke kuppforsøket til å sette inn sine egne ledere i topposisjonene, tror Tyrkia-forskeren.

– I en pressekonferanse kalte Erdogan kuppforsøket en gave fra Gud. Det gir han én gang for alle muligheten til å renske ut sine fiender. I militæret og rettssystemet, først og fremst. Det er institusjonene han har gått etter i dag. Men det kan komme nye utrenskninger i andre statlige institusjoner også, sier han.

Les også: – Jeg kan ikke bo i dette landet uten å frykte for livet mitt etter dette

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder