SKYLDIG: Boston-bomberen Dzhokan Tsarnajev ble dømt til døden for å ha stått bak bombeangrepet mot Boston Marathon i 2013. Foto:,AP

Boston-bomberen Dzjokar Tsarnajev dømt til døden i dag

Dzjokhar Tsarnajev (21) beklager til ofrene og de overlevende.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dzjokhar Tsarnajev sier at han vil unnskylde seg overfor ofrene og de overlevende etter terroren mot Boston maraton for to år siden.

– Jeg beklager for livene jeg har tatt, og for sorgen jeg har påført andre, sier han.

I løpet av sin fem minutter lange tale, som inneholdt en rekke religiøse referanser og hyllest til Allah, sa han også at han ber for ofrene, melder AP.

Beklagelsen kom under dagens rettsmøte, der Tsarnajev fikk dødsdommen forkynt av en dommer.

Det var på forhånd knyttet mye spenning til om Tsarnajev ville benytte seg av muligheten til å uttale seg, eller om han ville forholde seg taus, slik han gjorde under rettssaken.

Tiltalt på 30 punkter

15. april 2013 utløste Dzjokhar Tsarnjev (21), sammen med sin eldre bror Tarmerlan (26), to bomber ved målområdet i Boston maraton.

Tre personer ble drept og over 260 såret da to bombene gikk av.

Tamerlan døde på flukt fra politiet flere dager senere, mens Dzjokhar Tsarnajev ble pågrepet. I april i år ble han tiltalt på 30 punkter: Både for bombeangrepene under Boston-maratonet og for å ha skutt og drept politimannen Sean Collier.

17 av de 30 punktene i tiltalen kan straffes med døden – en straff den føderale påtalemyndigheten har begjært. I dag fikk Tsarnajev forkynt dødsdommen av en dommer.

Les om Boston-bomberen: Slik ble han terrorist

Pårørende: – Du valgte å delta i hatet

Om lag 20 pårørende og ofre fikk uttale seg under onsdagens rettsmøte. Blant disse var Patricia Campbell, moren til et Krystle Campbell, som var én av de som ble drept under bombingen.

– Jeg vet at livet er vanskelig. Men valgene du tok, var avskyelige. Det du gjorde mot min datter, var avskyelig, sa Campbell til Tsarnajev, ifølge Reuters.

Tsarnajev selv så ned og viste ingen følelser under den første delen av høringen.

Ingen familier ble så hardt rammet av Boston-bombene som familien Richard. Martin (8) døde, Jane (6) mistet beinet, og moren Denise mistet synet. Faren William fikk større brannskader. Han sa i retten at Tsarnajev kunne ha valgt å ikke plassere bomben sin bak en gruppe barn.

– Du kunne gått din vei, med et snev av menneskelighet i behold. Men du valgte å bli med broren din, og å delta i hatet, sa han.

Svært mange av de 260 skadde fikk skader for livet. Blant dem var Rebekha Gregory (27), som også vitnet i starten av rettssaken. Hun var den siste som vitnet før Tsarnajev fikk dødsdommen, og så rett på Tsarnajev mens hun snakket.

– Du hadde til hensikt å ødelegge Amerika. Men du har oppnådd det motsatte. Du har forent oss. Vi er «Boston Strong», vi er «America Strong», og det var en dårlig idé å bråke med oss, sa hun.

Les også:Faren til drept 8-åring: – Så at han ikke ville klare seg

Første dødsstraff siden 1947

OVERLEVDE: Rebekah Gregory mistet et bein etter boston-bombingen. Foto:Scott Eisen,Afp

Tsarnajev kan dermed bli den første som blir henrettet i Massachusetts siden 1947. Delstaten avskaffet dødsstraff i 1984, men siden denne saken er løftet til føderalt nivå åpnes det for at 20-åringen kan dømmes til døden.

PROTESTERER: Motstandere av dødsstraff protesterer utenfor rettssalen der Tsarnajev ble dømt til døden. Foto:Scott Eisen,Afp

Da VG var til stede i starten av rettforhandlingene i april ble det tegnet et bilde av 20-åringen som en iskald morder.

– Tiltalte og hans bror var «partners in crime». De planla dette sammen og de utførte det sammen, sa aktor William Weinreb i sitt innlednignsforedrag.

BILDESERIE:Se bilder fra ulykkesstedet

Kjørte over storebroren

Dzjokhar og Tamerlan Tsarnajev utløste hver sin bombe i nærheten av målområet, med en fjernstyring fra radiostyrte biler. Tilbake lå tre personer døde: Åtte år gamle Martin Richard, Den kinesiske utvekslingsstudenten Lu Lungzi (23), og 29 år gamle Krystle Campbell.

Tamarlan døde på flukt fra politiet flere dager senere, da han ble overkjørt av sin egen bror.

Etter at bombene gikk av dro brødreparet til en lokal matbutikk der tiltalte gikk inn for å kjøpe melk. Etterpå dro han på trening.

Les også:Politibetjenten Sean gikk på samme treningssenter som sin drapsmann

Vil antakelig anke

Dagens formelle domsavsigelse er imidlertid ikke siste kapittel i saken. Det er ventet at Tsarnajev vil anke dommen.

21-åringen skal deretter flyttes til et høysikkerhetsfengsel enten i Colorado eller Indiana, der han skal sitte fram til henrettelsen. Det kan imidlertid ta mange år.

Ifølge New York Times vil en ankeprosess kunne utsette selve henrettelsen i over ti år. Ifølge Reuters har kun tre av de 74 menneskene som har blitt dømt til døden for «federal crime» blitt henrettet siden 1998.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder