LEVER HAN? Hyon Yong Chol (t.h.) under en konferanse i Moskva 16. april i år. Nå spekuleres det rundt om han er død eller ikke. Foto:Sergei Karpukhin,Reuters

Sår tvil om henrettelse av nordkoreansk forsvarsminister: – Vi så ham på TV i går

Et døgn etter at sørkoreansk etterretning opplyste at
Nord-Koreas forsvarsminister var henrettet, bidrar nye opplysninger til spekulasjoner om at han fortsatt er i live.

  • Bjørn-Martin Nordby
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det skal ha vært visedirektøren for Sør-Koreas etterretningstjeneste (NIS), Han Ki-beom, som kom med den oppsiktsvekkende informasjonen om at forsvarsministeren til fienden i nord, Hyon Yong-chol, var tatt av dage. Dette skal ha skjedd under et møte med sørkoreanske parlamentarikere.

Etter at nyheten nådde nyhetsbyrået Yonhap, gikk det ikke lang tid før nyhetsbyråer og medier over hele verden, deriblant VG, meldte at Hyon nå var blant de mektige ofrene for diktator Kim Jong-uns henrettelser.

Les også: Her oppdager journalisten en skjult hotelletasje i Nord-Korea

Ifølge informasjonen fra NIS-direktøren var forsvarsministeren drept med antiluftskyts, som nok for mange fremstod som noe i overkant sett i sammenheng med det Hyon skal ha gjort.

– Ikke verifisert

Nå, ett døgn etter, opplyser NIS at de ikke har fått bekreftet at den høytstående nordkoreanske tjenestemannen er henrettet.

– Han er blitt fjernet (fra sine verv, journ. anm.), sier en talsmann for den sørkoreanske etterretningstjenesten (NIS), ifølge AFP.

– Og vi har etterretningsinformasjon om at han kan ha blitt henrettet, men dette er ikke verifisert.

Les og se de unike bildene: Slik er «Air Force Un» - Kim Jong-uns presidentfly

Informasjonsgap

Det er ikke uvanlig at informasjon som deles av etterretningstjenesten i møter med sørkoreanske parlamentarikere lekker ut i media. Ifølge AFP er det heller ikke uvanlig at det oppstår et gap mellom det NIS sier og overskriftene som dukker opp i pressen.

Da Kim Jong-uns onkel, Jang Song-Thaek, ble henrettet påkommando fra nevøen i 2013, var det imidlertid NIS som kom med informasjon om hendelsen lenge før nordkoreanske myndigheter bekreftet det selv.

I etterkant gikk det ville rykter om måten han ble drept på.

– Ville fjernet ham

Etter meldingen om henrettelsen av forsvarsministeren har også flere analytikere og sørkoreanske politikere stilt seg tvilende til om det har skjedd.

Opposisjonspolitiker Shin Kyoung-min forteller til nyhetsbyrået United Press International (UPI) at Hyon ble sett på en konsert i Pyongyang kun et par dager før den påståtte henrettelsen 30. april.

– Vi så ham til og med på TV i går. Hvis Nord-Korea virkelig hadde henrettet sin nestleder, ville de ha sørget for at han ble sensurert bort fra alle TV-innslag som blir sendt i opptak. Det er slik de opererer, sier han.

Ikke fjernet fra nettet

Nyhetsbyrået AFP skriver at myndighetene i det lukkede landet også har for vane å fjerne navn på henrettede tjenestemenn i offisielle publikasjoner.

VG+:Her er Kims hemmelige hoff

De har foretatt et søk på nettsidene til Rodong Simmun, avisen til det ledende nordkoreanske arbeiderpartiet, og på Nord-Koreas offisielle hjemmeside, Uriminzokkiri.

Her dukker Hyon opp i et stor antall artikler.

– Vanskelig å tro

Cheong Seong -Chang, en analytiker ved tenketanken Sejong Institute i Seoul, sier at det er «svært usannsynlig» at Nord-Korea henrettet forsvarsministeren umiddelbart etter at han skal ha blitt arrestert.
– Han har jo ikke forsøkt å drepe Kim Jong -Un, så det er veldig vanskelig å tro at han ble henrettet på en slik forhastet måte. Da ville i så fall navnet hans ha blitt slettet fra landets nettsider for lenge siden, slik som var tilfelle med Jang Song -Thaek .

Ved søk på navnet til Kims onkel på de nevnte nettsidene, dukker det kun opp artikler som dreier seg om arrestasjonen og henrettelsen av ham i 2013.

Kim Jong-un overtok som det lukkede regimets diktator da hans far, Kim Jong-il, døde under en togreise i desember 2011.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder