ENTEN ELLER: Bruduljene rundt Francois Fillon, har ført til spekulasjoner om et come-back for tidligere president, Nicolas Sarkozy(t.v.), men sannsyligheten er større for at tidligere statsminister Alain Juppé er den de konservative samler seg om. Foto: REUTERS

ENTEN ELLER: Bruduljene rundt Francois Fillon, har ført til spekulasjoner om et come-back for tidligere president, Nicolas Sarkozy(t.v.), men sannsyligheten er større for at tidligere statsminister Alain Juppé er den de konservative samler seg om. Foto: REUTERS

Franske konservative begynner å bli desperate: Vil ha Sarkozy tilbake

Nettet snører seg sammen om mannen mange trodde skulle bli
Frankrikes neste president, Francois Fillon. I kulissene jobber «Les Republicains» på spreng for å finne en ny konservativ kandidat som kan stille i presidentvalget om Fillon skulle falle.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge fransk presse har flere ymtet frampå om et sjokk-comeback for tidligere president Nicolas Sarkozy. Under primærvalget i høst røk Sarkozy ut allerede i første valgomgang, noe som ble tolket som at franske konservative velgere hadde fått nok at den tidligere presidenten. Nå kan han dukke opp igjen.

Nyhetskanalen France24 melder at talsmannen for Francois Fillon under primærvalget i høst, Thierry Solère, sier at ingenting er planlagt om Francois Fillon skulle komme til å trekke seg.

Da nyheten om at Fillons britiskfødte kone skal ha mottatt 500 000 euro for arbeid hun hadde gjort for sin mann da han satt i parlamentet, men som kanskje ikke medførte riktighet, var politietterforskning av påstanden allerede i gang.

SLITER: Da Francois Fillon vant de konservatives primærvalg i november i fjor, mente mange at ville bli Frankrikes neste president. Troverdighet var et av hans beste kort. Nå mistenkes han for økonomisk utroskap og kan komme til å trekke seg som presidentkandidat. Foto: KRISTOFER SANDBERG/VG

«Penelope-gate»

Nå er etterforskningen intensivert. Til tross for at Francois Fillon bedyrer sin uskyld, begynner franske velgere å tvile på mannen som ble betegnet som en plettfri politiker.

Underveis er det også kommet fram at to av Fillons sønner sto på farens lønningsliste, allerede før de hadde fullført sine respektive juridiske eksamener. Det er ikke brudd på fransk lov for politikere å ansette familiemedlemmer i staben sin. Det som er spesielt i Fillons tilfelle er at andre medarbeidere har hevdet at de aldri opplevde at kona Penelope gjorde noe arbeid for sin mann.

Les også: Putins venn presidentkandidat i Frankrike

Ifølge France24 skal skal etterforskningen ha avslørt at summen Penelope Fillon har mottatt nå har kommet opp i 900 000 euro, over åtte millioner kroner.

Saken som i Frankrike nå bare går under betegnelsen «Penelope-gate» har skapt nærmest panikkartet stemning i hovedkvarteret til «Les Republicains», det konservative partiet. Det er bare tre måneder igjen til 1, valgomgang i presidentvalget. Og det eneste som står klart er at det ikke er tid til å sette i gang en ny runde med primærvalg.

Borgermesteren i Bordeaux, Alain Juppé, tapte klart for Francois Fillon i primærvalget, og ifølge fransk presse har Juppé gjort det klart at han syns Fillon har kommet med overbevisende forklaringer på situasjonen, og at han føler seg overbevist om at Fillon fortsetter valgkampen.

Denne uken kom den markante konservative politikeren Philippe Gosselin med en sterk offentlig oppfordring til Alain Juppé om å «tenke seg om» og stille opp som presidentkandidat om Fillon trekker seg.

Forslaget om at også Nicolas Sarkozy burde bli lansert kommer fra flere medlemmer i «Les Republicains, og i så fall ville den tidligere presidenten kunne gjenoppstå som det han presenterte seg som under primærvalget, Frankrikes redningsmann.

GLANSBILDET RAKNER: Ektepartet Penelope og Francois Fillon ble sett på som et par som kunne innta Elyssé palasset uten å ha skandaler med i bagasjen. Oppfatningen er ikke slik lenger. Foto: AP

Meningsmålingene viser at 76 prosent av velgerne ikke føler seg overbevist om at Francois Fillon har kommet med en tilfredsstillende forklaring på hvorfor hans familiemedlemmer kunne lønnes med statlige midler.

Integritet var blant det som ble trukket fram som en av hovedegenskapene hos Francois Fillon under primærvalget.

– Fillons kandidatur hvilte på tre pilarer, oppriktighet, en sterk arbeidsmoral og en sterk motstand mot statlig støtte. Nå er disse blåst bort som en følge av Penelope-gate, sier spaltist og politisk analytiker, Thomas Guénolé til France24.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder