FLYKTER FRA ORKANEN: Med håndfaste brannmenn som støtte tar Guadalupe Guerra seg fram til bussen som skal evakuere henne i sikkerhet i byen San Antonio. Hele syv kommuner i sørlige Texas har fått pålegg om å evakuere alle innbyggere i påvente av katastrofeorkanen Harvey. Foto: Nick Wagner AP

Texas: Her evakueres Guadalupe fra katastrofe-orkanen Harvey

En kombinasjon av ekstrem stormflo, tungt intenst regn, oversvømmelser og vind i 160 km/t kan gjøre store områder i sørlige Texas ubeboelig i uker og måneder.

  • Harald Vikøyr

Artikkelen er over to år gammel

Den tropiske orkanen ble ved 21-tiden norsk tid oppgradert til en kategori 3-orkan med vindstyrke opp i 195 km/t.

Leste du: Monsterorkan nærmer seg Texas

Dette er de alarmerende advarslene fra National Hurricane Center i USA foran den tropiske orkanen Harvey.

Ifølge nyhetsstasjonen CNN har denne typen språkbruk ikke vært brukt fra USAs offisielle orkaneksperter siden orkanen Katrina i 2005, som etterlot mer enn 1800 døde da den traff New Orleans.

Det var ved 21-tiden norsk tid registrert vindkast på nær 100 km/t på flyplassen i havnebyen Corpus Christi.

E24: Orkan på vei til USAs oljestat

Kan bli kategori 3

Kategori 2-orkanen Harvey ventes i slå inn over området rundt havnebyen Corpus Christi. Byen har vel 280.000 innbyggere, og ligger mellom Houston og grensen til Mexico i det sørlige Texas. Den vil treffe land i løpet av natten eller morgentimene lørdag, og var ventet ifølge meteorologene å styrke seg til en kategori 3-orkan med vindstyrke opp mot 180–200 km/t.

Analyser viser at det kan komme opptil en meter med regn – tusen millimeter i løpet av kanskje et par døgn mens uværet raser. Det tilsvarer grovt regnet fire måneder med regn i Bergen.

ORKANEN KOMMER: Kraftig vind og regn var fredag kommer inn over havnebyen Corpus Christi. Andrea (t.v.) og Alyssa Burdge er ute og kjenner på været. Foto: Joe Raedle AFP

Orkanen er såpass stor i omfang at den kan virke ødeleggende på bygg og veier hele 160 kilometer inn i landet. Også i millionbyen Houston, nær 350 kilometer unna Corpus Christi, er fotballkampen mellom Houston Dynamo og Houston Dash utsatt av sikkerhetshensyn, melder nettstedet Khou.com i Houston.

Evakuering

I syv kystkommuner er innbyggerne påbudt å evakuere, i andre er de tilbudt frivillig evakuering. Lister over hvilke områder som evakueres er publisert i media. Mange titalls skoler holdt stengt fredag på grunn av det ventede uværet, mange holder også stengt mandag.

ORKANENS ØYE SYNLIG: Den tropiske orkanen Harvey fryktes å nå kategori tre før den slår inn mot kysten av Texas natt til lørdag eller lørdag morgen. Amerikanske myndigheter frykter katastrofale skader og ber innbyggerekomme seg bort fra orkanens bane. Foto: Handout AFP

Sjefen for det amerikanske «katastrofe-direktoratet» FEMA, Brock Long, uttaler fredag til ABC News at han frykter at folk ikke tar advarslene om Harvey alvorlig.

– Texas er i ferd med å bli truffet av en stor tropisk orkan. Det er nå liten tid igjen for å foreta evakuering.

Det er særlig livsfarlige stormfloen som fryktes å gi omfattende skader over store områder. Den består i at havnivået stiger til 2–4 meter over normalt nivå langs kysten. I tillegg kommer det ekstremnedbør som kan vare i døgnvis lenger inne i landet.

Les også

Mer om

  1. Orkanen «Katrina»
  2. Vær

Flere artikler

  1. Trump erklærer orkanen «Harvey» som katastrofe

  2. StormGeo-meteorolog i USA: - Katastrofenedbør kan ramme millionbyen Houston

  3. Texas: 40 personer savnet etter Harvey - fem bekreftet omkommet

  4. «Harvey» tiltar i styrke: – Redd for hvor mange døde kropper vi vil finne

  5. Dette gjør Florence ekstremt farlig – Advarer om potensielt «ubegripelige» skader

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder