BORGERKRIG: Krigen i Syria raser videre, og det rår liten optimisme foran fredagens planlagte fredssamtaler i Genève. Foto: Ammar Abdullah , Reuters/NTB Scanpix

Dyp splittelse foran Syria-samtaler

Opposisjonen og opprørerne i Syria er usikre på om de vil delta i de planlagte fredsforhandlingene i Genève og dypt splittet i synet på hvem som i så fall bør representere dem.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Et utvalg av opprørs- og opposisjonsgruppene, som støttes av Saudi-Arabia, har valgt en forhandlingsdelegasjon, som ledes av den avhoppede syriske generalen Assad al-Zoubi. Han er ikke optimist.

– De siste diplomatiske framstøtene gir liten grunn til optimisme når det gjelder forhandlingene, sier Zoubi til den arabiske TV-stasjonen Al-Hadath.

Ikke med

Den saudistøttede delegasjonen har utpekt den politiske lederen av opprørsgruppa Jaysh al-Islam, Mohammed Alloush, til forhandlingsleder, noe de har høstet kritikk for.

Les også: Nye Syria-forhandlinger i Genève

Ingen iranskstøttede opprørsgrupper er med i delegasjonen, der heller ikke kurderne som kontrollerer store områder nord i Syria har fått plass.

Zoubi avviser kritikken og sier at FNs spesialutsending Staffan de Mistura ikke har noe han skulle ha sagt når det gjelder sammensetningen av delegasjonen.

Bakgrunn: Her er Putins Syria-oppbygging

– Han kan ikke sette betingelser for opposisjonens forhandlingsdelegasjon, sier Zoubi.

PESSIMIST: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tror ikke fredssamtalene om Syria vil gi resultater dersom kurderne holdes utenfor. Foto: Maxim Shemetov , Reuters/NTB Scanpix

Russisk kritikk

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov fastholdt tirsdag at Syria-forhandlingene vil bli resultatløse om ikke også kurderne får plass ved forhandlingsbordet.

FN: Syria-samtaler kan bli utsatt

– Hvis de ikke deltar i samtalene, kan vi ikke oppnå resultatene vi ønsker: En endelig politisk løsning i Syria, sa Lavrov.

Han er dypt uenig med Zoubi i synet på Misturas rolle og slår fast at det er opp til FNs spesialutsending å avgjøre hvem som skal inviteres til Genève.

Kategorisk nei

Tyrkia er uenig og sier kategorisk nei til å la de syriske kurderne få en plass ved forhandlingsbordet i Genève.

– Vi er kategorisk imot å gi YPG og PYD plass ved forhandlingsbordet, sa statsminister Ahmet Davutoglu i den tyrkiske nasjonalforsamlingen tirsdag.

Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå flere områder nord i Syria, som de har døpt Rojava eller Vest-Kurdistan.

Får vestlig støtte

YPG har med luftstøtte fra USA drevet den ytterliggående islamistgruppa IS på retrett i flere steder, men har tette bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia.

Les også: Putin hevder han samarbeider med begge sider i Syria

PKK står både på Tyrkias, USAs og EUs liste over terrororganisasjoner og skal ha sendt flere hundre soldater over grensa for å kjempe sammen med YPG.

USAs visepresident Joe Biden slo senest mandag fast at PKK er en like stor trussel mot Tyrkia som IS.

Les også: Mener russiske bombefly treffer nesten alt annet enn IS

– Det er rett og slett en terrorgruppe, og det de fortsetter å gjøre, er helt forferdelig, sa Biden under et besøk i Ankara. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder