TVILER: Staffan de Mistura, FNs spesialutsending for Syria, under et møte med de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet i Genève i forrige uke. Foto: Denis Balibouse , Reuters / NTB Scanpix

FN: – Syria-samtaler kan bli utsatt

Fredssamtalene mellom syriske myndigheter og opprørsgrupper kan bli utsatt, ifølge FNs spesialutsending Staffan de Mistura.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Meningen var at partene skulle møtes i Genève førstkommende mandag, men nå er det etter alt å dømme usikkert om timeplanen holder.

– Jeg tror vi kan starte samtaler, men kanskje ikke den 25. januar, sa de Mistura til TV-kanalen CNN onsdag.

Han understreket at stormaktene må fortsette å presse partene i konflikten i retning forhandlingsbordet.

Mens Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener samtalene vil starte om få dager, er USA åpen for at det kan bli en utsettelse.

– Blir det snakk om én eller to dager, er ikke det verdens undergang. Vi erkjenner at dette er en vanskelig prosess, sier Mark Toner, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

Les også: Putin hevder han samarbeider med begge sider i Syria

Hjelpesendinger

Ifølge Lavrov er USA og Russland klare til å samarbeide slik at det blir lettere å få fram hjelpesendinger til befolkningen inne i Syria. Det skal blant annet gjøres ved at russiske styrker tar nødhjelpsprogrammene til FN og andre hjelpeorganisasjoner med i vurderingen før russiske fly gjennomfører angrep.

SAMTALER: Tonen virket god da USAs utenriksminister John Kerry (til høyre) møtte sin russiske motpart Sergej Lavrov i Zürich onsdag. Foto: Jacquelyn Martin , Reuters / NTB Scanpix

Lavrov og Kerry møttes i Zürich onsdag for blant annet å diskutere arbeidet for en fredsløsning i Syria.

Russland og Iran, som støtter Syrias president Bashar al-Assad, har avvist forsøk fra Saudi-Arabia på å organisere den syriske opposisjonen og delegasjonen som skal forhandle med regimet. Saudiaraberne har i likhet med USA og EU lenge krevd at Assad må gi fra seg makten.

På spørsmål om Russland og USA kan bli enige om hvem som skal representere opposisjonen i samtalene, sa Lavrov at det i hovedsak er et spørsmål for spesialutsending Staffan de Mistura.

Bakgrunn: Her er Putins Syria-oppbygging

Pekte ut forhandler

Den største koalisjonen av syriske opposisjonsgrupper utpekte onsdag den Saudi-støttet opprørslederen Mohammed Alloush som sin sjefforhandler i de kommende fredssamtalene.

En såkalt «øverste komité» bestående av 33 grupper som driver både væpnet og politisk motstand mot det syriske regimet, ble dannet på møter i Saudi-Arabias hovedstad Riyad i forrige måned. Sammenslutningen omfatter ikke IS eller den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten, og heller ikke kurdiske grupper er med.

Les også: Mener russiske bombefly treffer nesten alt annet enn IS

Sammenslutningen har satt som krav at ingen andre skal representere den syriske opposisjonen i fredssamtalene.

Russland og USA har også hatt kontakt på høyt nivå når det gjelder konflikten i Ukraina tidligere i januar. Ifølge Lavrov er dette nødvendig for å få en langsiktig løsning på konflikten mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Øst-Ukraina.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder