Utkast til ny klimaavtale lagt frem

Har 1,5 grader som langsiktig mål

Bellona: – Klimapolitisk vendepunkt

AMBISIØST UTKAST: Den langsiktige målsetningen om at temperaturøkningen ikke skal overstige 1,5 grader er fortsatt inne i avtaleteksten. Foto: Francois Mori , Ap

Bellona om avtaleforslaget fra FNs klimakonferanse: – Betyr full stopp for norsk olje og gass

PARIS (VG) Bellona-leder Frederic Hauge mener forslaget til ny klimaavtale som er lagt fram i Paris i dag, betyr full stopp for norsk olje og gass.

 • Thor Harald Henriksen
 • Bjørn Haugan
 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

– Skal Norge nå målet om 1,5 grader, må vi stanse med en gang. Vi er allerede for sent ute, sier Bellona-sjefen til VG.

– Denne avtalen betyr full stopp for norsk olje og gass. Den utlyste 23. konsesjonsrunde må stoppes, hevder han.

– Sundtoft bør ta initiativ til at det lages en stortingsmelding som viser konsekvensene av Paris. Jeg tror hun fort vil oppleve at det blir vanskeligere å få gjennomslag i egen regjering for hva som må til for faktisk å nå målene, enn det har vært å få til enighet i Paris, sier miljønestoren.

Intense forhandlinger

Etter en intens drakamp i Paris er det endelige utkastet til en klimaavtale lagt på bordet. Landenes målsetningen er at den globale oppvarmingen ikke skal overstige to grader, og man vil gjøre et forsøk på å holde seg under 1,5 grader.

FN-ansatte og det franske vertskapet med utenriksminister Laurent Fabius i spissen, jobbet på spreng natt til lørdag for å bli ferdige med utkastet til avtalen.

Fabius, president François Hollande og FNs generalsekretær Ban Ki-moon presenterte i formiddag det endelige forslaget til en global klimaavtale. Det skjedde i plenum, hvor de 195 landene som har deltatt på FNs klimakonferanse var samlet.

Bellona: Norske utslipp må reduseres kraftig

– Den franske utenriksministeren legger lista meget høyt. Hele prestisjen til Frankrike står på spill. Det vil være et klimapolitisk vendepunkt om denne teksten blir stående, sier Frederic Hauge.

Drama i natt: Regnskogland truet med å stemme mot avtale - ba Norge om hjelp

JUBLER: Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Kristofer Sandberg , VG

Hvis utkastet til klimavtale blir vedtatt, får det vidtrekkende konsekvenser for Norge, sier han og utdyper:

– La det være klinkende klart: Blir dette utkastet en realitet, må norske utslipp reduseres kraftig. En forpliktelse til to grader pluss og etterstrebelse til 1,5 grader er en tydelig annerkjennelse av alvoret vi står overfor. Dette gir grunnlag for ekstra press på statene til å gå i gang med effektfulle tiltak allerede nå.

– Hvis dette blir stående betyr det at verdens politikere ikke kommer utenom en utvikling av teknologiske løsninger som i stor skala suger mer CO2 ut av atmosfæren enn det som slippes ut. Nå må de levere på det klimaforskerne i FNs klimapanel har etterspurt i Paris.

Leder i Norges Naturvernforbund mener også at avtaleforslaget i Paris betyr slutten for oljeindustrien.

– Forslaget til avtale er et lite steg på veien mot å hindre farlige klimaendringer. Verden skal arbeide for å unngå en global oppvarming på mer enn 1,5 grader, noe som er mer ambisiøst enn tidligere. Norge og andre land har forpliktet seg til å øke klimamålene sine. Dette må skje raskt dersom vi skal unngå de mest alvorlige klimaendringene. Avtalen må bety slutten for oljeindustrien, men det blir opp til oss alle å sørge for at dette skjer så raskt som mulig, sier Lars Haltbrekken, leder av Naturvernforbundet i en pressemelding.

WWF: – Merkedag

WWF-LEDER: Nina Jensen, direktør i WWF Norway. Foto: Ole Gunnar Onsøien , NTB scanpix

– Dette er utvilsomt et historisk øyeblikk for verden, og vil bli stående som en merkedag. Frankrike har utvist stort lederskap i forhandlingene, og Norge fortjener stor honnør for innsatsen. Avtalen vil sende viktige signaler til markedet, investorer og næringslivet som vil akselerere det grønne skiftet - og det er det som er det viktigste med denne avtalen, sier leder i WWF Norge, Nina Jensen, til VG.

WWF-lederen vil lese teksten grundig og se på behandlingen i plenum, før hun kommentere avtalen ytterligere.

MDG: – Bedre enn ingenting

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne er langt mer tilbakeholden.

– Når det gjelder målet om under to grader og langsiktig mål 1,5, så kommer det altfor sent, men det er bedre en enn ingenting. Landene påtar seg forpliktelse de vet de ikke kan holde.

KRITISK: Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne mener landene, hvis de vedtar forslaget til klimaavtale, påtar seg forpliktelse de vet de ikke kan holde. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

– Men det er et stort fremskritt hvis 195 land erkjenner at dette burde være målet. Da erkjenner de også at det det kreves mye større innsats for å kutte utslipp enn til nå.

– Jeg mener det blir «end of discussion» om fossil eller fornybar energi. I Norge betyr 1,5-målet kutt på minst 60 prosent i 2030 slik De Grønne har foreslått, ikke regjeringens 40 prosent, og det må kuttes i Norge. Det vil være helt absurd å signere på 1,5 grader i Paris, og så dra hjem og fortsette en politikk uten forpliktende kutt hjemme og kjøp av utslippskutt i andre land, sier Hansson til VG.

FNs generalsekretær: – Historisk

Det brøt ut applaus i plenumssalen da utkastet ble lagt fram, kraftig på overtid. FNs generalsekretær karakteriserer avtaleteksten som historisk.

– Avslutningen er i sikte. La oss nå gjøre jobben ferdig. Milliarder av mennesker setter sin lit til deres klokskap, understreket Ban Ki-moon i sin appell til verdens ledere.

APPLAUDERT: Det brøt ut applaus da Frankrikes president François Hollande, utenriksminister Laurent Fabius, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og FNs klimasjef Christiana Figueres la frem forslaget til ny klimaavtale i Paris lørdag. Foto: Miguel Medina , Afp

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius sjokkerte salen i Paris etter å ha presentert den nye avtaleteksten:

– Teksten er til oversetting og er trolig ikke klar før halv to. Jeg foreslår at vi tar lunsj, sa han.

Ministrene skal etter planen samles igjen klokken klokken 15.45. De skal bruke de neste timene på å sette seg inn i detaljene i utkastet, som enten vil bli vedtatt eller forkastet.

Les også: Norge vil gi 30 nye milliarder til regnskog

– Vi står foran et avgjørende øyeblikk. Bare ett relevant spørsmål gjenstår, og dere er de eneste som kan svare på det, sa Hollande til forsamlingen.

OPTIMIST: Da VG møtte Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) fredag, hadde hun stor tro på at forhandligene ville lykkes. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

– Hvis dere vedtar den, vil denne teksten bli den første universelle avtalen om klimapolitikk. Dere vil ta et valg, for deres eget land og verdensdel, men også for verden som sådan. Dette vil være et sprang for menneskeheten, sa den franske presidenten.

Optimistiske stormakter

Det store spørsmålet er om landenen vil bli enige om en ny avtale. Både USA og Kina har uttrykt optimisme i sluttspurten med tanke på å få en avtale i havn allerede lørdag.

USAs president Barack Obama og den kinesiske presidenten Xi Jinping diskuterte klimaforhandlingene på telefon fredag.

Åtte spørsmål og svar: Dette må du vite om klimatoppmøtet i Paris

– Med felles innsats er vi ganske sikre på at vi får en Paris-avtale i morgen, sa Liu Zhenmin, nestleder for den kinesiske forhandlingsdelegasjonen, på fredag.

Men for at lørdagens utkast skal bli det endelig, må det være «mer eller mindre akseptabelt», understreket han senere.

USAs utenriksminister John Kerry har uttalt at «det er mulig» at avtalen kommer i havn lørdag.

– Det bør bli bra, men vi får se. Små ting kan skje, men jeg tror det er lagt til rette, sier Kerry til pressen lørdag ettermiddag mellom møtene på klimakonferansen.

Les også

 1. Frankrike: – Endelig utkast til klimaavtale klart

  Det endelige utkastet til en klimaavtale i Paris er ferdig og klart til å legges fram lørdag morgen, opplyser…
 2. Så mange klima-problemer er ryddet av veien i Paris

  PARIS (VG) Denne feberkurven over uløste saker, forteller at det faktisk kan bli undertegnet en global klimaavtale i…
 3. Klimatoppmøtet: – Vi er svært nær målstreken

  PARIS/OSLO (VG) Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius har tro på at et forslag til en endelig global klimaavtale…
 4. Akkurat nå: Paris: Norsk mål om 1,5 grader er inne

  PARIS/OSLO (VG) Et nytt utkast til global klimaavtale ble lagt fram onsdag.
 5. Her er Sundtofts klimaavtale

  PARIS (VG) Onsdag formiddag ble det første utkastet til klimaavtale kjent.

Mer om

 1. Klimatoppmøtet
 2. Miljøvern
 3. Bellona
 4. Olje og gass

Flere artikler

 1. Klimatoppmøtet: – Vi er svært nær målstreken

 2. Akkurat nå: Paris: Norsk mål om 1,5 grader er inne

 3. Ordene «bør» og «skal» holdt på å velte klimaavtalen

 4. Her er Sundtofts klimaavtale

 5. Håp om gjennombrudd på klimamøtet i Paris

Fra andre aviser

 1. Endelig i mål med klimaavtale

  Bergens Tidende
 2. Advarer mot digert klima-gap

  Bergens Tidende
 3. Forhandler på spreng

  Bergens Tidende
 4. Er klimatoppmøtet i Paris allerede en suksess?

  Aftenposten
 5. Fabius: - Endelig utkast til klimaavtale lagt fram i Paris

  Fædrelandsvennen
 6. Paris-avtalen begynner å ta form

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no