EN STRØM AV MENNESKER: Innbyggere i Øst-Aleppo flykter fra hjemmene sine torsdag 1. desember, mens Syrias regime og Russland bomber nabolaget deres. Foto: Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency

Aleppo: Flukten fra helvete

I FN har situasjonen for menneskene i Øst-Aleppo blitt kalt «En langsom reise ned i helvete». Nå gir tusenvis i den beleirede delen av byen opp.

  • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over tre år gammel

Bildene taler for seg: På krykker, i rullestoler, skadede barn, kvinner, menn og eldre går sakte gjennom ruinene av den sønderknuste, beleirede delen av den syriske storbyen Aleppo.

I lange rekker bærer innbyggerne på sekker, bager eller nyfødte barn.

Siden krigen kom til Aleppo i 2012 har de holdt ut i de stadig mindre opprørskontrollerte områdene.

Men nå, under beleiring av Assad-regimet og deres russiske og iranske allierte, med stadig mindre mat, medisin, elektrisitet og vann, har de gitt opp.

Bakgrunn: Syriske regimestyrker har tatt over flere bydeler i det opprørskontrollerte området

De flykter ut av beleiringen, over til den langt mindre ødelagte vestlige delen av byen, der regimet har kontroll.

Regimet står klare med busser for å hjelpe dem ut. Taktikken er å få så mange mennesker ut av bydelen, før den siste store blodige offensiven settes i verk.

PÅ FLUKT: En syrisk mann blir fraktet i en hjemmelaget rullestol i det familier flykter fra nabolag øst i Aleppo. Foto: George Ourfalian AFP

Tar stadig større områder

Lørdag kom det meldinger om at det syriske regimet har inntatt enda et område øst i Aleppo og har nå kontroll på over rundt 60 prosent av områdene som har vært kontrollert av opprørerne de siste årene.

Flere innbyggere i de beleirede områdene VG har snakket med den siste tiden, sier de er livredde for å overgi seg til regimet. De er redde for fengsel og tortur. Mange sier de vil bli i deres hjem til det siste, selv om valget kanskje ender i døden.

Les også: Skulle flykte ut av Aleppo - så tok regimets bomber dem

Men for de som velger å forlate hjemmene sine, er flukten heller ikke trygg: Onsdag denne uken ble 45 mennesker drept i regimets bombeangrep idet de skulle forlate østlige Aleppo.

På TV-bildene ser du døde kropper ligge strødd langs veien. Flere av de døde ligger blodige med fullpakkede sekker på ryggen.

600 sivile skal være drept den siste uken.

– Verden har forlatt oss

Selv om flere titalls tusen mennesker har flyktet denne uken, antas det å være omlag 200.000 mennesker inne i de beleirede områdene.

Fikk du med deg? Bana (7) tvitret fra Aleppo: – Jeg så død og døde nesten selv

Et handlingslammet verdenssamfunn nå svært urolig over hva som skjer med de gjenværende. I FN denne uken sa den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault at han fryktet at krigen i Aleppo ville ende med «den største massakren på en sivilbefolkning siden Andre verdenskrig.»

En lege i Øst-Aleppo sa til VG onsdag:

– Vi har en følelse av at hele verden har forlatt oss her for å dø brutalt, helt uten hjelp. Vi kan ikke forsvare oss. Vi kan ikke beskytte sykehusene, våre liv, pasientenes liv, våre familiers liv.

Stor risiko

Sjefen for Internasjonale Røde Kors i Syria, Marianne Gasser, var selv inne i Øst-Aleppo torsdag.

– De som flykter tar en stor risiko. Det er bombing, eksplosjoner og snikskyttere. Folk har flyktet fra alt, sier hun i en uttalelse.

De som nå kommer ut av Øst-Aleppo er i dårlig forfatning. Mange har behov for helsehjelp, og alt annet for å overleve.

Sven Mollekleiv i Norges Røde kors, sier at arbeidet med å gi grunnleggende humanitær hjelp nå trappes opp.

– Det kommer stadig nye busslaster med mennesker til disse sentrene. Mange av de som kommer er syke, sårede og underernærte. Mange er også i sjokk, så behovet for medisinsk behandling er stort.

Les også

Mer om

  1. Syria

Flere artikler

  1. Pluss content

    Flukten fra helvete

  2. SOHR: 10.000 sivile har flyktet fra Øst-Aleppo

  3. Evakueringen og våpenhvilen kollapser: – Nye flyangrep i Aleppo

  4. Opprørsstyrkene kollapser: Assad-regimet nær total kontroll over Aleppo

  5. Titusener drevet på flukt fra Aleppo i løpet av to døgn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder