BØDDEL FOR IS: En maskert mann med britisk aksent dukket opp i en video i august i fjor. På slutten av videoen henrettet han den amerikanske journalisten James Foley. Siden har han figurert i en rekke slike videoer. Torsdag ble han navngitt som Mohammed Emwazi. Foto:,AP

Fra middelklassegutt til terrorist: Slik ble han IS-bøddel

Beskrives som høflig og velkledd

Skal ha blitt radikalisert ved universitetet

Ble stoppet av sikkerhetstjenesten i 2009

Mannen som er navngitt som «Jihad John» vokste opp i et middelklassehjem vest i London. I fjor ble han kjent over hele verden som IS-bøddel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Torsdag navnga Washington Post bøddelen som har figurert i flere brutale henrettelsesvideoer sluppet av terrorgruppen Den islamske stat (IS).

Det skal være 26 år gamle Mohammed Emwazi fra London. Den amerikanske avisen har snakket med familie og venner av Emwazi som bekrefter at det er ham.

Britiske myndigheter har foreløpig ikke bekreftet identiteten, men flere britiske aviser, blant annet The Guardian, skriver at de har fått bekreftet fra uoffisielle kilder at det stemmer.

IS-bøddel med britisk aksent

Kallenavnet «Jihad John» skal han ha fått etter at vestlige gisler startet å omtale 26-åringen og andre IS-briter som The Beatles.

Ifølge britiske aviser har sikkerhetstjenesten MI5 kjent til bøddelens identitet lenge. Navnet har vært hemmeligholdt i frykt for hva IS ville gjøre med de gjenværende gislene ved en identifisering. De skal også ha vært bekymret for sikkerheten til Emwazis familie, skriver The Guardian.

Første gang verden stiftet kjennskap med «Jihad John» var i august i fjor da han dukket opp i en brutal video hvor han skjærer halsen av den amerikanske journalisten James Foley (40).

DEBUTEN: Stillbilde fra videoen IS slapp i august i fjor. Videoen viser den brutale henrettelsen av den amerikanske journalisten James Foley. Det var første gang «Jihad John» dukket opp. Foto:Ap,

I videoen snakker bøddelen med en klar britisk aksent, noe som førte til at britisk etterretning umiddelbart startet arbeidet med å identifisere han.

Siden den gang har bøddelen figurert i flere lignende videoer. Alltid kledd i svart, alltid med maske. Og alltid med et gissel som blir kuttet strupen av mot slutten av videoen.

Hvordan endte det slik?

Vokste opp i middelklassehjem

Mohammed Emwazi ble født i Kuwait, men flyttet til Storbritannia som seksåring. Der vokste han opp i Queens Park vest i London, i et nabolag bestående av middelklassefamilier.

Han var kjent for å være høflig ung mann.

Folk som kjente ham har fortalt at han hadde pleide å kle seg i stilige klær, men at han også var en dedikert muslim. Han hadde skjegg og passet seg for å ha øyekontakt med kvinner, skriver Washington Post.

I 2009 gikk han ut av universitetet i Westminster med en grad i dataprogrammering. En tidligere student har torsdag beskrevet dette universitetet som en «grobunn for radikalisering».

Han sier at han ikke kjente 26-åringen , men at han ikke er overrasket.

– Universitet i hele landet, og særlig universitetet i Westminster, blir oppsøkt av radikale som ønsker å rekruttere, sier den ikke-navngitte tidligere studenten til Daily Mail.

En talsperson for universitetet sier til avisen at de tar anklagelsene svært alvorlig, og at de fordømmer all oppførsel som promoterer vold og terrorisme.

– Som et universitet i London, en multikulturell by, er vi fullstendig klar over alle kilder til påvirkning i denne internasjonale byen. Sammen med andre universiteter i London jobber vi med å implementere myndighetenes strategi for å takle og forhindre ekstremisme.

Britisk etterretning kjente navnet

Ifølge britiske medier at sikkerhetstjenesten kjent til Emwazi siden 2009 da han ble pågrepet sammen med to venner på flyplassen i Dar es Salaam i Tanzania.

Selv hevdet han at kameratgjengen skulle en uke på safari i landet, men ble ikke trodd.

Etter en natt i arresten ble 26-åringen derimot sendt tilbake til Storbritannia via Amsterdam, hvor han ble møtt av både britisk og nederlandsk etterretningstjeneste.

Til organisasjonen CAGE, som ifølge deres hjemmesider kjemper for rettighetene til «samfunn berørt av krigen mot terror», har 26-åringen fortalt at en MI5-agent anklaget ham for å ha prøvd å komme seg til Somalia for å slutte seg til terrorgruppen Al-Shabaab.

Emwazi nektet for anklagene, og hevdet videre at MI5-agenten derimot forsøkte å rekruttere ham som informant.

På dette tidspunktet skal 26-åringen ha ført opp på en liste over terrormistenkte, skriver Daily Mail.

Hevder han ble forfulgt og trakassert

Da han kom tilbake til Storbritannia tok han kontakt med CAGE, som siden har hevdet at Emwazi har blitt urettferdig behandlet. På en pressekonferansetorsdag hevdet forskningsleder ved senteret, Asim Quershi, at det var denne angivelige forfølgelsen som førte til at Emwazi ble radikalisert.

Kort tid etter flyttet han derfor tilbake til hjemladet Kuwait, hvor han ifølge en e-post-korrespondanse med Quershi fikk seg jobb i et IT-selskap. Han dro tilbake til Storbritannia på besøk to ganger, siste gangen for å planlegge bryllupet sitt med en kvinne i Kuwait.

I juni 2010 ble han pågrepet av britisk antiterrorpoliti. Han forsøkte å flykte tilbake til Kuwait, men ble forhindret.

– Jeg hadde en jobb som ventet og et ekteskap å starte, skrev han i en e-post til Quershi som Washington Post har fått tilgang til.

– Jeg føler meg som en fange, bare at jeg ikke er i et bur, men i London.

Det siste Quershi hørte fra Emwazi var i 2012. På pressekonferansen hevdet Quershi at myndighetene hadde «forfulgt» og «anklaget» ham, og sabotert forsøk han hadde gjort på å delta i samfunnet.

– Han var ikke en mann som hatet dette samfunnet eller etablissementet, eller var imot alt det står for. Han ville delta i det, sa Quershi.

Britiske medier spør seg torsdag kveld hvordan denne mannen, som etterretningen kjente så godt til, i det hele tatt har klart å komme seg til Syria.

Kilder: The Guardian, Washington Post, Daily Mail

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder