IKKE REDD: 26 år gamle Diana Kuzimenko er ikke redd etter terroralarmen. Hun vil at folk i den belgiske hovedstaden skal fortsette å leve slik de har gjort tidligere. Foto: Frode Hansen , VG

Frykt for angrep i Brussel: Diana (26) i terrorlammet by: – Hvis noe skjer, så skjer det

BRUSSEL (VG) Hele EUs hovedstad var lørdag nærmest lammet etter at landet sikkerhetsmyndigheter økte sikkerhetsberedskapen til aller høyeste nivå.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

En rekke belgiske medier meldte om at myndighetene i landet jaktet minst to personer der den ene skal vært utrustet med bombevest.

En overhengende fare for et terrorangrep, som det i Paris, gjorde at alt fra kollektivtransport, butikker og idrettsarrangement i går umiddelbart ble stanset en rekke steder i Belgia.

Foto: ,

VG gikk lørdag kveld en runde gjennom Brussels gater. Blant tungt bevæpnede soldater som patruljerte en nesten folketom sentralstasjon traff vi på 26 år gamle Diana Kuzmienko.

Les: Selvmordsbomberen var ikke en kvinne!

– I dag er en spesiell dag. Det er ikke en vanlig lørdag. Man kan bli redd av det man leser i media men jeg er ikke redd. Man bør fortsette å leve som man pleier. Hvis noe skjer så skjer det, kanskje i dag eller i morgen. Det kan vi ikke vite, sier den 26 år gamle kvinnen.

Les også: Dette er ofrene for Paris-terroren sin historie

I det som vanligvis hadde vært en livlig kveld i EU-hovedstaden var det både tynt med folk, mange stengte restauranter og en spent og overraskende stille stemning.

Diana Kumizenko skulle egentlig vært ute med venner denne lørdagskvelden. Det ble avlyst etter at myndighetene advarte om at sjansen var stor for at terrorister slår til.

– Jeg er ikke sikker på om de har kontroll. Det var tross alt her terroristene som slo til i Paris kom fra, sier hun til VG.

Terrorberedskapen ble skjerpet rundt omkring i hele landet og i Brussel ble beredskapen økt til høyeste nivå. Dermed ble byen nærmest satt på pause.

- Trussel om angrep av flere personer flere steder

– Det er en trussel om angrep av flere personer på flere steder. Vårt krisesenter har tatt denne beslutningen etter at de fikk informasjon om at det var en risiko for et angrep likt det i Paris, sa landets statsminister, Charles Michel, lørdag morgen.

Venn til den mistenkte terroristen: Tror han er på flukt fra terrorgruppen IS

Se hva som er siste nytt i videovinduet under.

– En slags krigstilstand

Like etter VG har avsluttet samtalen, ser vi flere soldater og politifolk som stopper en mann i hallen inne på sentralbanestasjonen i Brussel. Mannen har et arabisk utseende. De skyver han opp mot veggen og både armer og ben spres ut. Like etter blir han bedt om å forlate togstasjonen.

VG i Belgia: Her drev terrorbroren bar. - Politet tør ikke komme hit.

– Vi er i en slags krigstilstand. Jeg har ikke ord for å beskrive det som skjer i Brussel nå. Politiet plukker ut de med arabisk utseende og kontrollerer folk bare basert på hvordan de ser ut. Det synes jeg er feil. Det er skadelig for samarbeidet mellom forskjellige grupper i samfunnet, sier et øyenvitne til opptrinnet, Felipe Carrasco (25.)

Han er spansk, men studerer arktitektur i den belgiske hovedstaden.

VG-spesial: Dette er terrorangrepet mot Paris

Cessa er opprinelig fra Nederland. Han synes også situasjonen i Brussel er skremmende.

Se så søt: Frankrike fikk den to måneder gamle politihunden Dobrynya av Russland

– Det er en fæl situasjon. Ingen føler seg lengre trygge. Det er bra med mye politi i gatene, men de må være forsiktige, sier han til VG.

Overalt står det tungt bevæpnede soldater. På flere sentrale plasser, blant annet utenfor Radisson Blu-hotellet, står det også tungt pansrede militærkjøretøy.

TUNGT BEVÆPNET: Her bevoktes sentralbanestasjonen Foto: Frode Hansen , VG

– Vi har fått mange avbestillinger. Det er veldig stille akkurat nå og det ser ut til å vare til uken, sier den mannlige resepsjonisten på hotellet til VG.

Kommentar: Muslimene må selv ta ansvar for islams fremtid

Norske myndigheter advarer

Også det norske Utenriksdepartementet advarer nordmenn.

– I tråd med myndighetenes anbefalinger, anbefales nordmenn å unngå folkeansamlinger, respektere sikkerhetskontroller og følge informasjon fra politi og andre myndigheter, skrev Utenriksdepartementet i en e-post til VG i går.

Tre av de åtte Paris-terroristene skal ha bodd i Molenbeek, en bydel i Brussel. Både den ettersøkte Salah Abdeslam, som sist var sett i bydelen, og den avdøde Abdelhamid Abaaoud, mannen som er beskrevet som «hjernen» bak Paris-angrepet, vokste opp i bydelen i Brussel. Molenbeek er kjent som et arnested for militant islamisme.

Også en belgisk mann med marokkansk opphav, den 26 år gamle Ahmet Dahmani, ble i går pågrepet i Tyrkia, mistenkt for å ha deltatt i planleggingen av terrorangrepene i Paris.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder