FBI henlegger e-postsaken mot Hillary Clinton

FBI har ikke funnet noen bevis og avslutter etterforskningen av Hillary Clintons e-poster to dager før valget.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi har gjennomgått all kommunikasjonen som var til eller fra Hillary Clinton mens hun var utenriksminister, og basert på denne gjennomgangen har vi ikke endret vår konklusjon som vi kom til i juli angående Clinton, sier FBI-direktør James Comey i et kort brev til Kongressens medlemmer.

Bakgrunn: Dette er Hillary Clintons e-post-mareritt

Trump tordner

Det var forrige uke at FBI-sjef James Comey opplyste kongressen om at det var funnet nye e-poster som kunne være relevante for etterforskningen av Clintons bruk av en privat e-postserver.

Få siste nytt i VGs valgstudio

Clinton har i tiden etter FBI-nyheten stupt på meningsmålingene, og motkandidaten Trump har fått tilsvarende oppgang. Søndag var de to like store – med en liten Trump-ledelse på flere målinger.

På et valgkamparrangement i Minnesota legger ikke Trump skjul på hva han mener om FBI-konklusjonen.

– Hillary Clinton vil være under etterforskning lenge for hennes gjentatte forbrytelser mot vår nasjon, vårt folk og vårt demokrati. Det vil trolig ende i en rettssak, men dere må forstå: Systemet er manipulert og hun blir beskyttet, sa han.

Giæver kommenterer: Hvor stor er skaden?

Clinton-kampanjen sier i en uttalelse at de nå er «glade for at saken er løst».

– Vi er glade for at FBI-direktøren har fått bekreftet konklusjonene han kom fram til i juli, slik vi trodde han kom til å gjøre sier talsperson Jennifer Palmieri.

Les også: Slik vurderer eksperter konsekvensen

Rystet av FBI-utspill

De nye e-postene ble angivelig funnet på en PC som tilhørte den skandaliserte eks-politikeren Anthony Weiner og hans nå fraseparerte kone Huma Abedin, en av Clintons nærmeste rådgivere.

Dermed blusset e-postsaken, som har heftet ved Clinton og hennes kandidatur i lang tid, opp igjen.

Saken dukket først opp i mars 2015, da det ble kjent at Clinton hadde brukt en privat konto og server til å sende e-poster i embets medfør da hun ledet utenriksdepartementet i årene 2009 til 2013.

Saken var tilsynelatende over da FBI og Comey i juli konkluderte med at Clinton hadde vært skjødesløs i sin omgang med sensitive dokumenter.

Likevel var konklusjonen at det ikke skulle reises sak mot henne. Det var denne konklusjonen FBI-sjefen sådde tvil om da det var mindre enn to uker igjen til valget.

Les også: Hemmelig e-post til Hillary Clinton: «Jonas er i en klasse for seg»

Men det ble ikke funnet bevis for at dette var gjort med den hensikt å begå noe lovbrudd i henhold til listeføring av kommunikasjonen, eller brudd når det kom til å beskytte sensitivt materiale.

Siden det ikke kunne fremføres noe bevis for at e-posttabbene var begått med viten og vilje, og dette er et krav for å reise påtale, ble slutningen at det ikke ble reist noe anklage om kriminelt lovbrudd mot Hillary Clinton.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder