UTBRENT: På tidspunktet sykehuset i Kunduz ble bombet, var 105 pasienter innlagt til behandling. Her er et av sykehusrommene fotografert to uker etter angrepet. Foto: Najim Rahim , Ap

Dette gikk galt da USA bombet Leger uten grenser-sykehus

«Menneskelige feil, prosedyrefeil og teknisk svikt». En amerikansk granskningsrapport har kartlagt årsakene til sykehusbombingen i Afghanistan i oktober.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Øyvind Gustavsen

Artikkelen er over fire år gammel

3. oktober ble minst 30 mennesker drept og i underkant av 40 skadet da et sykehus drevet av Leger uten grenser i Kunduz i Afghanistan ble bombet. Overlevende fortalte at pasienter brant i sengene sine, og sykehuspersonell som forsøkte å hjelpe dem, ble drept momentant under det timelange luftangrepet som inntraff midt på natten.

Les også: Hilde (36) mistet nær kollega

– Brudd på folkeretten

– Dette var en tragisk feil. Amerikanske styrker ville aldri med hensikt angripe et sykehus eller andre beskyttede steder, sier den amerikanske generalen John Campbell, som er leder for internasjonale og amerikanske styrker i Afghanistan.

Kort tid etter angrepet vedgikk amerikanske militærstyrker at de hadde gjennomført et luftangrep i nærheten av sykehuset. NATO støttet på det tidspunktet afghanske myndigheters kamp mot terrororganisasjonen i byen.

Nå bekrefter amerikanerne at de slapp bombene mot sykehuset.

Onsdag la Campell fram resultatene fra det amerikanske militærets interne gransking av bombeangrepet. Rapporten skal være på 3000 sider, ifølge CNN. Deler av rapporten er offentlig.

Campell opplyste at de personene som er tettest forbundet med hendelsen er suspendert fra sine stillinger.

Både FNs høykommissær for flyktninger og Norges Røde Kors har ment at USA kan ha gjort seg skyldig i brudd på folkeretten.

Skal ha bommet på målet

Ikke navngitte embetsmenn har i amerikanske medier utdypet hendelsesforløpet den sjebnessvangre natten i Kunduz.

– Det er en kombinasjon av flere faktorer, sier en høytstående embetsmann i det amerikanske forsvarsdepartementet til The New York Times.

Ifølge to militærkilder hadde USA egentlig som hensikt å bombe det de mistenkte at var en Taliban-base, som ligger i et bygg et stykke unna sykehuset. De skal altså ha bommet på målet sitt, og de fortsatte å bombe i en drøy time i et urbant område med flere sivile.

Leger uten grenser-ansatte har fortalt at de gjentatte ganger forsøkte å melde fra til militærstyrkene at de var i ferd med å begå en alvorlig feil. Vitner har også sagt at kampflyet nærmest fløy etter og skjøt mot personer som forsøkte å flykte fra sykehuset.

Bakgrunn: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Stolte ikke på posisjonsdata

Ifølge granskingsrapporten kunne ikke soldatene i kamphelikopteret stole på posisjonsdataene de fikk, og de peilet derfor ut målet etter geografiske beskrivelser fra amerikanske og afghanske styrker på bakken. Dermed ble det opprinnelige målet forvekslet med sykehuset, skriver The New York Times.

Det er foreløpig uklart hvilke konsekvenser angrepet vil få, både for den amerikanske hæren og for de involverte soldatene.

Leger uten grenser har avvist Pentagons tilbud om erstatning på prinsipielt grunnlag og konkluderer i sin egen gransking med at både USA og deres allierte visste nøyaktig hvor sykehuset lå. Hjelpeorganisasjonen mener angrepet kan vise seg å være en krigsforbrytelse.

Mer om

 1. Afghanistan
 2. USA

Flere artikler

 1. MSF med rystende rapport fra sykehusangrep

 2. USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus i Kunduz

 3. Leger uten grenser om USAs bombeangrep i Kunduz: - Helsepersonell ble skutt fra luften mens de forsøkte å flykte

 4. Krever flere svar etter sykehusangrep i Afghanistan

 5. Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

Fra andre aviser

 1. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Bergens Tidende
 2. 19 drept i sykehusangrep i Afghanistan

  Aftenposten
 3. Ni drept på Leger Uten Grenser-sykehus

  Bergens Tidende
 4. Det skulle ikke skje, men gjorde det likevel

  Bergens Tidende
 5. Obama ber om unnskyldning for Kunduz-angrep

  Aftenposten
 6. Norsk offiser avviser USAs bombeforklaring

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder