LETER: Sivile redningsarbeidere ser etter overlevende etter regimets luftangrep mot den opprørskontrollerte gamlebyen i Aleppo 16.april. Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Nå har syriske opprørere fått nok av «våpenhvilen»

Bashar al-Assad fortsetter å krige, til tross for våpenhvilen i Syria. Nå tar flere mektige opprørsgrupper i Syria opp våpnene igjen.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Våpenhvilen henger allerede i en tynn tråd, og fredssamtalene i Genève fryktes å være på randen av sammenbrudd.

Mandag varslet en rekke opprørsfraksjoner i Syria at ethvert angrep fra regimet mot sivile vil bli besvart «med makt».

– Etter en økning i brudd fra regimets styrker, deriblant målrettet fordriving av mennesker og vedvarende bombing av boligområder, kunngjør vi starten på en kamp som svar, heter det i en uttalelse undertegnet av ti væpnede grupper.

Blant dem er den mektige islamistgruppa Ahrar al-Sham og flere fraksjoner som kjemper under Den frie syriske hærs flagg.

Anklager hverandre

Våpenhvilen som ble fremforhandlet av Russland og USA, trådte i kraft 27. februar. Den har gjort at voldshandlingene har avtatt betydelig over hele Syria, men den siste uken har kampene blusset opp i flere regioner.

Partene anklager hverandre for opptrappingen, som har skjedd spesielt rundt den delte byen Aleppo, nord i Syria. Der har regimet og dets allierte bombet opprørskontrollerte områder, samtidig som den nye runden FN-støttede fredssamtaler startet igjen i Genève.

USAs utenriksminister John Kerry er blant dem som har anklaget regimet for omfattende brudd på våpenhvilen. Han ba fredag Russland om å legge press på Damaskus for å stanse offensiven.

«Selvforsvar»

Volden har blusset opp parallelt med manglende framgang i Genève, og i helgen oppfordret opposisjonens delegasjon opprørerne til å slå tilbake.

Mohammad Alloush, som sitter i opposisjonens forhandlingsdelegasjon og representerer opprørsgruppa Jaish al-Islam, ber også opprørerne om å gjengjelde regimets angrep mot sivile.

Regimet anklages for å utnytte våpenhvilen til å vinne terreng.

– Jeg mener ikke at dette er en oppfordring vold, det er intet annet enn en oppfordring til selvforsvar, sa Alloush til fjernsynskanalen al Hadath søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder