KONTROVERSIELL SAMMENLIGNING: Tidligere ordfører i London, Boris Johnson, mener britene må gå foran og stemme landet ut av EU. FOTO: Darren Staples Reuters

Londons avgåtte ordfører: Mener EU oppfører seg som Hitler

Boris Johnson hevder at EU oppfører seg som Adolf Hitler ved å prøve å skape en «superstat».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et avisintervju med Sunday Telegraph sier han at det i løpet av de siste to tusen årene med europeisk historie har vært gjentatte forsøk på å samle kontinentet under én regjering à la Romerriket.

– Napoleon, Hitler, ulike mennesker har prøvd på dette, og det ender tragisk. EU er enda et forsøk på å få det til ved hjelp av andre metoder, sier Johnson til avisen søndag.

I intervjuet sier at han mens byråkratene i Brussel bruker «andre metoder» enn det Hitler gjorde, så deler de visjonen om å samle Europa under ett «lederskap».

Obama på London-tur: – Hold sammen med EU

– En mulighet for å bli Europas helter

Johnsons sammenligning kommer bare seks uker før britene 23. juni skal stemme over EU-medlemskapet. Ifølge meningsmålingene er utfallet høyst uvisst siden det er svært liten avstand mellom ja- og nei-siden.

Frem til da skal den tidligere ordføreren reise rundt Storbritannia og drive valgkamp for å overbevise det britiske folk om å tre ut av unionen.

Fikk du med deg?: London har fått sin første muslimske borgermester

Johnson, som er en av de ledende figurene som kjemper for at Storbritannia skal forlate EU, mener at Storbritannia kan gå foran med et godt eksempel:

– Dette er en mulighet for det britiske folket å bli Europas helter og veise vei som en fornuftig stemme, og stoppe noe som etter min mening er i ferd med å gå ut av kontroll, sier han.

Sammenligner med Churchill

I en ren sammenligning mellom det Winston Churchill sto overfor i andre verdenskrig og avstemningen neste måned, forteller han videre:

– Det er tid for at noen, og det er nesten alltid britene i europeisk historie, til å si: Vi mener en annen retning er nødvendig, sier han.

Johnson er et ledende medlem av det regjerende konservative partiet til statsminister David Cameron.

Han leder derimot kampanjen for å holde Storbritannia i EU. Den britiske sentralbanksjefen, IMF og finansministeren har alle advart på det sterkeste mot å forlate unionen.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder