Storoffensiv mot Aleppo. Tusenvis flykter. Innbygger til VG: – Aldri sett noe lignende

Syriske regjeringsstyrker, med hjelp fra russiske fly, er i ferd med å omringe Aleppo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

FN opplyser at rundt 20.000 de siste dagene har flyktet til grensen mellom Syria og Tyrkia, hvor det fra før befinner seg 30.000 mennesker. Ifølge AFP er grensen stengt, men sykebiler fra Tyrkia kjører inn og ut av grensen.

Ifølge The Guardian kan så mange som 70.000 mennesker ha flyktet fra Aleppo. Den britiske avisen skriver at 35.000 skal ha kommet til den syriske grenseovergangen Bab al-Salam i løpet av de siste to dagene.

Den massive flyktningstrømmen kommer etter at syriske regjeringsstyrker – med hjelp fra russiske bombefly – har kuttet forsyningslinjer inn til Aleppo.

Byen er dermed på vei til å bli omringet. Fremdeles er rundt 400.000 mennesker igjen i det som var Syrias største by, som hadde omlag 2,3 millioner innbyggere.

Aleppo har vært senteret for motstanden mot den syriske presidenten Bashar al-Assad i krigen som startet i 2011.

Assad har aldri tidligere i løpet av krigen klart å få kontroll over byen.

Washington Institute har publisert en politisk analyse der professor Fabrice Balanche mener at den nåværende utviklingen i Aleppo kan bli et vendepunkt i krigen i Syria.

Les også: Dette er de syriske fredsforhandlingene.

Øyenvitne: – De russiske flyene stopper aldri

Ahmad fra Aleppo er i slutten av 20-årene, og har bodd med hele familien sin i utkanten av storbyen. Han snakket med VG lørdag kveld, etter å ha vært på flukt i over tre døgn.

– Det har vært fire dager med intensiv bombing. De russiske flyene stoppet aldri. Vi måtte flykte på grunn av bombingen, flyangrepene, rakettene, bombekasterne og stridsvogner.

Sjia versus sunni - hva er egentlig forskjellen? Kaospilot til Midtøsten

Ahmad sier videre at han ikke har sett lignende situasjoner i Aleppo.

– Jeg har aldri sett lignende, og vi har nå flyktet fra huset vårt og dratt til den tyrkiske grensen. Jeg og familien min har bodd tre dager i en bil, sier han til VG.

Han forteller at familien også i natt vil sove i bilen, men at det er kaldt og at det regner.

– Vi vil ikke å flykte. Vi ønsker å komme tilbake til landsbyen vår utenfor Aleppo, sier mannen i 20-årene som også forteller at de tyrkiske myndighetene har stengt grensen inn til Tyrkia.

Han tror det som nå skjer kan bety at Aleppo faller i regjeringshærens hender.

– Hvis russiske fly fortsetter å bombe vil regimet ødelegge og gjenopprette kontroll over byen.

Les også: Den muslimske borgerkrigen

VENTER VED GRENSEN: Syriske flyktninger venter ved den tyrkiske grensen for å slippe over, etter at de syriske regjeringsstyrkene sammen med russiske fly er i ferd med å omringe Aleppo. Foto: Ammar Abdullah , Reuters

– Grenseovergangen er overfylt

VG snakket lørdag kveld med Filip Lozinski i Flyktninghjelpen, som har oppholdt seg i nærheten av grenseovergangen den siste tiden. Han snakker daglig med mennesker som arbeider i flyktningleiren ved grensebyen Kilis.

Les også: – En halv million syrere er fullstendig isolert

RØMT FRA KRIG: En syrisk gutt er fotografert i flyktningleiren på de syriske siden av grenseovergangen Bab al-Salam mellom Syria og Tyrkia. Foto: Osman Orsal , Reuters

– Det strømmer tusenvis av mennesker til daglig, som bærer med seg det de kan fra hjemmene sine. Men det er allerede overbefolket her. Det er ikke kapasitet til å ta imot alle som kommer, vi har rett og slett ikke nok telt, sier Lozinski.

Han forteller at familier som allerede bor trangt i et telt, gir plass til nye familier.

– Flere familier bor nå sammen i telt som absolutt ikke er beregnet for det. De viser stor medmenneskelighet, selv om de er i en fortvilet situasjon.

– Men dessverre må mange sove ute under åpen himmel, og derfor er det mange som returnerer når de finner ut at det er overfylt ved grensen, og heller forsøker å finne ly i landsbyer i nærheten, sier Lozinski.

Hjelpearbeideren forteller om lite vann og dårlige sanitære forhold i leiren.

– Vi forsøker å komme inn med flere telt og pledd, men det er vanskelig. Det er en svært kritisk situasjon.

Les også: Nærmer seg 50 milliarder kroner til Syria

TELTLEIR: Forholdene for flyktningene på den syriske siden av grenseovergangen Bab al-Salam er miserable. Foto: Osman Orsal , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder