DEMONSTRASJONER: Etter at over 500 kvinner anmeldte overfall, mange av dem seksuelle, i Køln og andre tyske byer nyttårsaften, har det vært demonstrasjoner mange steder i Tyskland. Flere asylsøkere etterforskes etter overfallene. Her demonstrerer ytre høyre organisasjonen PEGIDA i Leipzig. Foto: Jan Woitas , Afp

Flest mannlige migranter: – Kan skade våre samfunn

Overvekten av mannlige migranter kan ødelegge våre likestilte samfunn, advarer amerikansk professor.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Professor Valerie M. Hudson ved Texas A&M Universitet etterlyser politikere som tar inn over seg hva den skjeve kjønnsfordelingen blant asylsøkere gjør med våre samfunn.

FORSKER: Professor Valerioe M. Hudson ved Texas A&M universitetet i USA, har forsket på konsekvensene av manglende kjønnsbalanse i samfunnet i over 20 år. Foto: Privat ,

– Verden ser til de nordiske landene som likestillingens høyborg. Derfor blir det helt ubegripelig at deres politikere virker som de ikke forstår hvilke enorm endring av kjønnsbalansen i samfunnet immigrasjonspolitikken deres fører til. Disse endringene vil ganske sikkert påvirke kvinnene i samfunnene deres negativt, og kan utslette over hundre års hardt arbeid for likestilling, sier Hudson til VG.

Les også: Slik skal farlige asylsøkere lukes ut

Flest menn til Norge

Statssekretær Jøran Kallemyr i justis- og beredskapsdepartementet opplyser at 80 prosent av asylsøkerne som kommer til Norge er menn.

Ifølge tall fra UDI kom det i 2015 7.215 kvinnelige og 23.930 mannlige asylsøkere til Norge.

Les kommentaren: – Unge menn fra fattige land, som vil søke lykken i vesten, har hengt seg på asylstrømmen. Det hjelper ikke. De må snu.

– Mer vold

– I samfunn med mye høyere andel menn enn kvinner, ser vi flere tilfeller av voldskriminalitet, tyverier, lovbrudd mot kvinner og menneskehandel med kvinner. Vi ser også at kvinner i disse samfunnene opplever sin mulighet til å bevege seg i det offentlige rom som begrenset fordi det utøves mer kriminalitet rettet mot dem, forklarer hun.

KØLN: Her, utenfor jerbanestasjonen i Køln, har flere hundre kvinner anmeldt at de ble overfalt nyttårsaften. Siden har politisjefen måttet gå, og en lokalpolitiker antydet at kvinner må holde seg unna visse områder. Foto: Patrik Stollarz , Afp

Hudson kjenner ikke detaljene rundt overgrepene i Köln nyttårsaften, men sier generelt:

– Når du endrer kjønnsbalansen dramatisk, slik man for eksempel ser i Sverige, vil vi se økt kriminalitet mot kvinner. Det vil også være tendenser til at denne kriminaliteten ofte utføres av marginaliserte menn som er overlegne kvinner i antall, og sammen kan skape kriminelle gjenger.

Forsker Andrea den Boer ved Universitetet i Kent i England, har forsøkt å beregne påvirkningen av kjønnsbalansen i Tyskland i forhold til de én million asylsøkerne som kom til landet bare i 2015.

– Vi antar at 70 prosent av dem som kom til Tyskland er voksne menn mellom 15 og 34 år.

Les også: Her settes asylsøkerne i arbeid

Både den svenske og tyske befolkningen har i utgangspunktet en svak overvekt av menn. I Tyskland er det i følge den Boer nå en kjønnsubalanse på 109,4 menn mot 100 kvinner.

FORSKET PÅ TYSKLAND: Forsker Andrea den Boer ved universitetet i Kent, har forsøkt å beregne hvilke kjønnsubalanse immigrasjonen gir Tyskland. Hun konkluderer med at overvekten mannlige, enslige asylsøkere skaper store utfordringer for integreringsarbeidet. Foto: Privat ,

– Denne ubalansen på cirka 900.000 menn har potensial til å skape store problemer for Tyskland, hvis ikke de lykkes med integreringsprosessen, sier den Boer til VG.

Hun understreker at det ikke er antallet menn i seg selv som er problemet, men at faren for vold og kriminalitet øker med unge, enslige menn som har muligheter for å finne hverandre i grupper.

– En vellykket integrering der de får jobb, mulighet til å bidra og delta i samfunnet og mulighet for familiegjenforening, vil være helt sentralt for hvordan det går, mener Andrea den Boer.

Feministiske Sverige verst

Professor Hudson går særlig i rette med Sverige, som har en uttalt, feministisk utenrikspolitikk. Hun har undersøkt de konkrete tallene for hvordan innvandring av menn har skapt skjevheter.

– I aldersgruppen 16-17 år er nå kjønnsforskjellen større i Sverige enn i Kina, sier professoren, som leder avdelingen for Kvinner, fred og sikkerhet ved universitetet i Texas.

FEMINISTISK POLITIKK: Både utenriksminister Margot Wallstrøm og statsminister Stefan Løfven i Sverige har lovet en feministisk politikk. Strømmen av asylsøkere til Sverige har nå ført til skjevere kjønnsfordeling i en aldersgruppe enn det Kina har. Foto: Krister Sørbø , VG

I Sverige var det ved utgangen av 2015 123 menn mot 100 kvinner mellom 16-17 år. I Kina var de tilsvarende tallene 117 menn mot 100 kvinner.

– Jeg har studert kjønnsforskjeller i Asia i 20 år, og kjønnsfordelingen i denne gruppen er verre enn noe jeg har sett i Asia noen gang, påpeker Hudson.

Sveriges statsminister Stefan Løfven, utenriksminister Margot Wallstrøm og justis- og immigrasjonsminister Morgan Johansson har alle avslått å kommentere Hudsons funn og påstander.

Sikkerhet og stabilitet truet

– Hvorfor er en likevektig kjønnsbalanse så viktig i et samfunn?

– Det er mange grunner, men i et nøtteskall handler det om en nasjons stabilitet og kvinners sikkerhet i nasjonen. Det kan ikke eksistere noen form for meningsfull likestilling i et samfunn der kvinner ikke kan bevege seg fritt i det offentlige rom, hvor kvinner får beskjed om at de må vurdere spesielle togstasjoner eller festivaler for å være «no go areas» for dem. For de av oss som trodde de nordiske landene var det levende beviset på at likestilling var mulig, er dette et tragisk, ikke målbart tap, sier Hudson om det som nå skjer.

FLEST MENN: Også til Norge kommer det langt flere mannlige enn kvinnelige asylsøkere. Her fra køen for å bli registrert etter ankomst til Norge. Foto: Trond Solberg , VG

Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, kommenterer Hudsons påstander slik:

– Her er det en uhyre interessant spenning mellom ulike syn på kjønn. Det er ofte de samme som støtter homofili og feminisme, som også støtter omfattende innvandring. Men mange innvandrere er ikke nordeuropeere, og følgelig negative til homofili og uforstående overfor nordisk feminisme. Konklusjonen må jo være at det er viktig å gjøre familiegjenforening lettere, ettersom gutter og menn gjerne er de som blir sendt i forveien.

De sårbare blir igjen

Hudson mener det er to hovedutfordringer beslutningstagerne ikke tar nok hensyn til:

Det ene er hva overvekt av mannlige migranter gjør med samfunnet de kommer til, og det andre er hva det gjør med overvekten av kvinner og barn som er igjen i samfunnene de reiser fra.

– Hvis samfunnene som migrantene kommer fra har normal kjønnsbalanse, hvorfor vil dere ta i mot en mye større andel menn enn kvinner fra disse landene? Har ikke kvinnene i disse landene like stort behov for beskyttelse? spør hun retorisk.

Mange etterlatte kvinner og barn er ekstremt sårbare. De er lette bytter og blir ofte utnyttet.

Les også: Amnestys siste rapport om kvinner på flukt

SÅRBARE: Kvinner og barn som blir igjen når mennene drar, er ekstra sårbare og utsatt for overgrep. Her fra flyktningeleiren Azraqn i Jordan, med 10 000 telt. Foto: Raad Adayleh , Ap

– Mange døtre blir solgt til tvangsprostitusjon fordi familien trenger midler for å overleve. Flyktningeleirer er ofte utrygge steder for kvinner, der det er vanskelig å fysisk beskytte seg mot overgrep. Også det mindretallet av kvinner og barn som kommer seg til Europa, er mer utsatt for overgrep på reisen og i leirene i Europa, understreker Hudson.

Peker på Canada

Hun holder frem Canada som et eksempel på hvordan man kan ta konsekvensen av den ujevne kjønnsfordelingen immigrasjonen gir.

Bakgrunn: Canada sier nei til enslige mannlige flyktninger - med mindre de er homofile

I november i fjor besluttet Canadas nye statsminister Justin Trudeau og hans multikulturelle, likestilte regjering at de i år bare vil ta i mot kvinner, barn med ledsagere eller familier fra Syria. Enslige mindreårige gutter og menn vil i hovedsak bli nektet adgang.

SPESIELL REGJERING: Regjeringen til nyvalgte statsminister Justin Trudeau i Canada, vakte oppsikt med sin 50/50 fordeling av kvinner og menn, og ministre som tilhører forskjellige religioner og etnisiteter. Canada har besluttet å bare ta i mot kvinner, barn og familier som asylsøkere i år. Foto: Geoff Robins , Afp

– Vi skiller oss ikke så veldig fra Canada, sier statssekreær Jøran Kallemyr i Justis- og beredskapsdepartementet.

Han forklarer at Canda mottar færre asylsøkere enn Norge, og at beslutningen deres gjelder kvotefyktninger.

– Når det gjelder kvoteflyktninger har også Norge et særlig fokus på sårbare barnefamilier. Vi har ikke anledning til å gi asylsøker avslag fordi det er en mann som kommer alene, alle som har beskyttelsesbehov får det uavhengig av kjønn, sier Kallemyr.

Han mener dette er noe Norge kan gjøre lite med.

– Vi styrer ikke hvem som kommer til våre grenser og søker asyl. Det vi kan gjøre er å fortelle dem som kommer hvilke forventninger det er til dem i det norske samfunnet, og hvordan man forholder seg til kvinner her. Ellers er det lite vi kan gjøre. Vi kan jo ikke importere kvinner heller, sier han.

Statssekretæren sier de ikke har diskutert problemstillingen med ubalanse i kjønnsdelingen som følge av innvandring spesielt med sine nordiske kolleger.

– Men det blir helt klart mer fokus på det nå, etter det som har skjedd i Tyskland og Sverige.

Foto: ,

Les også

 1. Vera (15) og Sienna (14) ble trakassert på festival i Stockholm: – Hva holder dere på med, slutt!

  De to venninnene Vera Söderström (15) og Sienna Lansky (14) forteller at de ble trakassert av guttegjenger da de kom inn…
 2. Festivalpersonale bedt om ikke å overreagere på seksuelle overgrep

  Ledelsen bak ungdomsfestivalen We are Sthlm skal ha kjent…
 3. Syriske flyktninger tar avstand fra masseovergrepene: – Utvis gjerningsmennene!

  KÖLN (VG) Syriske flyktninger avviser at masseovergrep er et utbredt fenomen i hjemlandet, og oppfordrer tyske…
 4. Internt brev i svensk politi: Får ikke oppgi hudfarge, høyde og etnisitet

  Svensk politi får ikke lenger lov til å oppgi signalement på gjerningspersoner i hverdagskriminalitet, fordi det kan…
 5. Voldsforsker: En ny form for overgrep i vestlige samfunn

  Voldforsker Ragnhild Bjørnebekk slakter svensk politi for å tie om overgrep mot kvinner.
 6. UDI kuttet støtte til kurs som skulle forebygge seksuelle overgrep

  Da UDI kuttet tolkestøtten til et antivoldkurs som skulle forebygge seksuell vold mot kvinner, valgte flere mottak…
 7. Minefeltet etter Köln

  Å skjule informasjon av politiske hensyn minner om regimer vesteuropeiske land ikke vil sammenlignes med.
 8. Kripos: Mange har levd i kulturer med større aksept for seksuell trakassering av kvinner

  Politiet har fått over 500 anmeldelser etter nyttårsaften i…
 9. Overgrepene i Köln

  11 dager etter nyttårsaften er det kommet inn 516 anmeldelser for seksuelle overgrep, vold og tyveri i sentrum av Köln.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder