Det amerikanske flagget vaier på Cuba

Til tonene av nasjonalsangen ble det amerikanske flagget heist for første gang på 54 år over ambassaden på Cuba. De tre som firet det den gang, var tilbake og overleverte flagget.

 • Magnus Newth

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi vet at veien til normale relasjoner er lang, men det er derfor vi må begynne nå. Vi har ikke noe å frykte, sier John Kerry på spansk i talen sin på åpningen av ambassaden i Havanna.

Kerry sier han ønsker at cubanere og amerikanere skal få en mer normalisert hverdag, med hyppigere besøk, forhandlinger og bedre kunnskap om hverandres land og kulturer.

– Venner; vi er her fordi lederne våre tok det modige valget å slutte å være historiens fanger, og heller fokusere på mulighetene i dag og i morgen, fortsetter han.

Han er allikevel tydelig om den politiske situasjonen i landet.

– Det cubanske folk vil ha det best med et genuint demokrati.

Etter over 50 år blir den amerikanske ambassaden i Havanna åpnet på nytt. Det er et historisk øyeblikk i USAs forhold til Cuba.

HISTORISK: Her lander utenriksminister John Kerry på Cuba. Ingen amerikansk minister har vært i Havanna siden 1945. Foto:Pablo Martinez Monsivais,Ap

USAs utenriksminister John Kerry landet tidligere i dag på den karibiske øya, for å fornye de diplomatiske båndene til Cuba.

Med ham følger tre veteraner fra marineinfanteriet. Jim Tracy, Mike East og Larry Morris var de som firet det amerikanske flagget over ambassaden den 4. januar 1961, da USA kuttet båndene til Cuba.

VG i Havanna:Cubanerne ønsker amerikanerne velkommen

De tre marinesoldatene overleverer flagget når Kerry offisielt gjenåpner ambassaden i Havanna i dag.

bloggen til det amerikanske utenriksdepartementet intervjues marinesoldatene om hvordan det var å senke flagget i 1961.

ENDELIG: Mike East, Larry Morris og Jim Tracy firet det amerikanske flagget i Havanna 1961. Nå er de tilbake for å heise det igjen. Foto:Ramon Espinosa,Ap

– Det var et rørende øyeblikk å se flagget firet for siste gang. Det virket ikke riktig, sier East.

Den dagen sverget de på å en dag komme tilbake for å se flagget heist på ny.

– Ingen kunne forestille seg hvor lang tid det skulle ta, sier Kerry i talen sin.

Ingen omveltning

– Dette er symbolsk veldig viktig, men det kommer ikke til å endre noe på kort sikt. Gjenåpningen av ambassaden kan sees på som begynnelsen på en lang oppoverbakke, sier Even Underlid til VG.

Han er stipendiat ved Universitetet i Bergen, og forsker på hvordan Cuba forholdt seg til Sovjetunionens fall. Han understreker at det er vanskelig å slå fast noe konkret om Cubas framtid, men tror ikke det vil komme noen enorme omveltninger i landet.

– Det som er viktig å huske på er at dette regimet har hatt en helt annen legitimitet i befolkningen enn de kommunistiske regimene hadde i Øst-Europa. Der var sosialismen forbundet med russisk overherredømme, sier Underlid.

Cuba ble på sin side friere og mer uavhengig av revolusjonen, forteller han. Derfor har regimet historisk hatt en helt annen appell. Det er langt ifra noe fritt samfunn, men ting beveger seg raskt nok til å avverge kritisk misnøye.

– Castroene nyter fortsatt en viss legitimitet, selv om det ikke finnes noe i nærheten av den samme entusiasmen blant cubanerne. Hvis man ser på Cuba som en trykkoker, så holder regimet kontroll ved å slippe ut litt damp i ny og ne.

Gradvis opptining

Isfronten som har vart i 54 år ser nå ut til å tine. I fjor begynte samtaler mellom USAs president Barack Obama og Cubas nåværende leder, Raul Castro.

Han kom til makten etter at hans eldre bror, Fidel, ble for syk til å styre landet. Det spekuleres stadig i helsetilstanden hans, men senest i går feiret han den 89. bursdagen sin med et kort essay i en cubansk avis.

Historisk:Her er Castro og Obama i direkte samtaler

I teksten var nevnte han ikke det bedrede forholdet, og var meget kritisk til USA, som han mener skylder Cuba millioner av dollar for tap av inntekter som følge av en handelsblokade som har vart siden landene brøt diplomatiske forbindelser.

Denne blokaden vedvarer til tross for at USA nå åpner ambassade, og det gjenstår mye før landene forholdet er reparert.

Kerry kaller Grisebukta en tragedie:Her sto slaget om Cuba

Les også

 1. Nye forbindelser mellom Cuba og USA: - Ingen endring før Castro har falt

  MIAMI (VG) Barack Obama åpner forbindelsene til…
 2. Obama og Castro håndhilste

  Cubas president Raúl Castro og hans amerikanske kollega Barack Obama smilte og håndhilste da de møttes under åpningen av…
 3. Obama og Castro snakket på telefon før toppmøte

  USAs president Barack Obama har snakket med sin cubanske motpart Raul Castro på telefon i forkant av det panamerikanske…
 4. Her møter Castro Cubas spioner

  De er hedret som helter på Cuba, men sonet lange dommer i USA. Lørdag møtte de 88-årige Fidel Castro.

Mer om

 1. Cuba

Flere artikler

 1. Barack Obama besøker Cuba i slutten av neste måned

 2. USA åpner ambassaden på Cuba

 3. Nye forbindelser mellom Cuba og USA: - Ingen endring før Castro har falt

 4. Endelig en normalisering

 5. Fidel Castro (90) er død

Fra andre aviser

 1. Det amerikanske flagget vaier på nytt i Havanna

  Bergens Tidende
 2. Det amerikanske flagget vaier på nytt i Havanna

  Aftenposten
 3. Det amerikanske flagget vaier på nytt i Havanna

  Fædrelandsvennen
 4. Obama på Cuba: - En historisk mulighet

  Bergens Tidende
 5. Fidel Castro krever erstatning fra USA

  Fædrelandsvennen
 6. USA og Cuba åpner ambassader

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder