Øyevitne til angrepet i Istanbul: – Måtte løfte vekk kropper for å slippe ut

Sinem Uyanik ble fanget under flere menneskekropper på den dramatiske nyttårsfesten i Istanbul.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er AP som har snakket med Sinem Uyanik som var inne på nattklubben Reina da gjerningsmannen begynte å skyte vilt rundt seg.

Uyanik forteller at hun havnet under flere sårede menneskekropper, blant annet sin egen ektemann Lutfu.

– Min mann la seg over meg. De skjøt. Før jeg skjønte noe av hva som skjedde så falt mannen min over meg, sier hun mens hun står utenfor Sisli-sykehuset i byen.

PÅ VAKT: Politiet har sperret av et stort område rundt nattklubben som ligger i bydelen Ortaköy. Foto: Str AP

Ektemannen ble ikke alvorlig skadet, men behandles for noen sårskader. Ifølge øyenvitnet var det to eller tre som skjøt, men dette er ikke bekreftet informasjon.

Les også: Overvåkningsbilder viser mulig gjerningsmann inne på nattklubben

Måtte løfte kropper

39 personer er drept, opplyser innenriksministeren i Tyrkia. I tillegg er minst 69 såret i angrepet som Istanbul-guvernør Vasip Sahin beskriver som terror.

– Jeg måtte løfte vekk flere kropper som lå over meg for å slippe ut, sier Uyanik.

Flere tyrkiske medier skriver at gjerningsmannen hadde på seg et nissekostyme da han skjøt rundt seg inne på den populære og eksklusive nattklubben Reina. Før han kom inn, skjøt og drepte han to personer som sto på utsiden – blant andre en politimann. Gjerningsmannen skal fortsatt være på frifot.

Frykter for vennenes liv

Svenske Aftonbladet har snakket med Ismael Celebi (23) som befant seg like i nærheten av klubben da skytingen startet. Han forteller at han først fikk panikk, men så fikk samlet seg for å begynne å hjelpe til.
Utenfor klubben hjalp Ismael Celebi til med å stoppe blødninger på en kvinne.

– Det var forferdelig. Folk skrek og gråt, sier han til avisen.
En annen kvinne 23-åringen kom i kontakt med utenfor klubben skal ha fortalt at gjerningsmannen var iskald da han ladet om våpenet, og at han også kastet noe som smalt mot folk.

HJALP TIL: Ismael Celebi ble redd da han skjønte hva som hadde skjedd. Foto: Andreas Hillegren

Celebi, som selv feiret nyttårsaften på en klubb i nærheten, har flere nære venner som jobbet på klubben der skyteepisoden fant sted. Flere av dem er fortsatt forsvunnet. I morgentimene søndag har han vært og lett etter vennene på sykehus og politistasjoner i nærheten.

– Jeg er redd de er døde, sier han og legger til:
– Om mine venner er døde, kommer noe til å dø inni meg også. Det er bare for vondt å tenke på.

– Besvimte

Den tyrkiske fotballspilleren Sefa Boydaş forteller til AFP, ifølge Hürriyet Daily News, at han hadde vært på klubben i ti minutter før han hørte skyting.

– Når vi hørte lydene besvimte flere kvinner, sier Beylerbeyi-spilleren.

Ifølge avisen løp folk over hverandre og han tror flere kan ha dødd enn det oppgitte dødstallet.

Mehmet Dag (22) var på utsiden av klubben og så at en politimann og en annen person ble skutt.

– Jeg var i sjokk der og da, sier han og forteller til AP at gjerningsmannen skjøt ned sikkerhetsvakter og gikk inn på utestedet.

– Etter at han gikk inn vet jeg ikke hva som skjedde, men det var skytelyder og etter to minutter hørtes en eksplosjon, sier Dag.

Søndag morgen er 21 av de drepte identifisert. Innenriksministeren i landet opplyser at 15 av dødsofrene er utlendinger.

Amerikansk etterretningstjeneste advarte mot lignende angrep før jul. Den tyrkiske avisen Hürriyet siterer eieren av nattklubben Mehmet Koçarslan, som sier at det ble gjort sikkerhetstiltak etter advarselen.

Utenriksdepartementet har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet i angrepet.

– Ambassaden i Ankara samarbeider med tyrkiske myndigheter for å kartlegge om nordmenn kan være involvert, sier pressekontakt Guri Solberg i UD.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder