BREV FRA RUSSLAND: Donald Trump offentliggjorde lille julaften et brev han hadde fått fra Vladimir Putin.

BREV FRA RUSSLAND: Donald Trump offentliggjorde lille julaften et brev han hadde fått fra Vladimir Putin. Foto: AFP/AP

Her er Putins julebrev til Trump

Trump: – Hans synspunkter er så riktige

NEW YORK (VG) Vladimir Putin sender Donald Trump sine «varmeste julehilsener» og kommer med en aldri så liten ønskeliste for samarbeidet fremover.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Brevet fra Vladimir Putin ble offentliggjort lille julaften av Donald Trump selv. Den påtroppende presidenten sier følgende om brevet:

– Et veldig fint brev fra Vladimir Putin. Hans synspunkter er så riktige. Jeg håper at begge sider kan leve opp til disse synspunktene, og at vi ikke er nødt til å gå en annen vei, heter det i Trumps uttalelse.

Les hele brevet fra Putin til Trump nederst i saken

I brevet fra den russiske presidenten skriver Putin om sine forventninger til forholdet mellom de to landene under Trumps presidentskap.

«Jeg håper at vi, etter tiltredelse som USAs president, vil være i stand til – ved å handle på en konstruktiv og pragmatisk måte – å ta viktige steg for å gjenopprette rammeverket av bilateralt samarbeid på ulike felt, i tillegg til å bringe vårt samarbeid på den internasjonale arenaen til et kvalitativt nytt nivå», skriver Putin i brevet.

Obama til Putin: – Kutt ut!

Hilser til familien

Russlands president avslutter julebrevet med å ønske Trump og hans familie «de beste ønsker for en god helse, lykke, velvære, suksess – og alt det beste».

Under valgkampen og etter valgseieren vekket Trumps gjentatte positive uttalelser om Vladimir Putin oppsikt – ettersom at forholdet mellom USA og Russland i dag er på frysepunktet. Trump har blant annet kalt Putin en langt sterkere leder enn USAs president Barack Obama.

Kort tid etter at Trump gikk seirende ut av valget 8. november snakket han og Putin på telefon. I en uttalelse fra Kreml het det at Trump og Putin er enige om å bekjempe terrorisme og ekstremisme, og at de vil etablere «et konstruktivt samarbeid».

Putin: – Vi er sterkere enn hvem som helst som vil forsøke å angripe oss

Vil knuse IS

Russland-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Pål Kolstø, mener det er to viktige tolkninger av Putins gode forhold til Trump.

– I valgkampen uttrykte Trump en mer isolasjonistisk politikk enn Clinton. Det tjener Putin på. En annen tolkning er at Putin ønsket å skape mest mulig kaos i USA. «Alle» trodde Clinton kom til å vinne. Putin prøvde å gi henne en dårligst mulig start, forklarer han.

Trump om Putin: – En mye bedre leder enn det vår president har vært

Men det er ikke bare Putin som tjener på den gode tonen. Ifølge Kolstø er det tre viktige grunner til at Trump ønsker et godt forhold til Russland:

** For det første har man rent kommersielle årsaker. Exxon Mobil har milliardkontrakter i Russland, men da må sanksjonene forsvinne.

** Trump har uttrykt et ønske om å knuse IS. For å få til dette er han avhengig av å koordinere innsatsen med Putin. De vil nok aldri bli nære allierte, men de kan bli partnere i kampen mot terrorisme.

** I tillegg ville det vært en fjær i hatten for Trump å kunne sørge for avspenning i det anspente forholdet med Russland.

Les også: USAs neste utenriksminister er direktør i Exxon Mobil

– Forholdet kan fort snu

Til tross for de kjærlige julehilsenene mener professor Pål Kolstø at forholdet mellom de to politikerne fort kan snu.

– Det eneste som er sikkert med Trump er at ingenting er sikkert. Man skal derfor ikke legge for mye i disse tilnærmelsene. Putin er en durkdreven politiker som ikke lar seg pille på nesen. Trump derimot skyter fra hofta og kan fort komme til å provosere den russiske presidenten, sier han.

Sett denne? Trumps verste fornærmelser

Kolstø forteller at Trumps handlinger ofte kan virke lite gjennomtenkte og derfor få store konsekvenser. Putins håndtering av situasjonen i Ukraina, Syria og Tyrkia viser at han kan være beinhard, forteller han.

– Men Putin kan også være uforutsigbar og det er derfor denne situasjonen kan være så farlig. Under Den kalde krigen var det høyt spenningsnivå, men begge parter oppfattet hverandre som rasjonelle. Både Putin og Trump kan være gamblere og man kan derfor ende opp i potensielt farlige situasjoner.

Våpenkappløp

Samtidig som Trump offentliggjorde julehilsenen fra Russland, holdt Putin sin årlige pressekonferanse i Moskva. Der ga han USA skylden for våpenkappløpet og uttrykte at han er klar for å øse ut penger for å ruste opp sitt eget atomvåpen-arsenal.

– Donald Trump har selv snakket om at USA må forsterke sitt atomvåpenpotensial. Selv har jeg snakket om å forbedre våre våpen og sagt at Russland er sterkere enn hvilken som helst potensiell angriper. Det vil jeg understreke: Vi er sterkere enn hvem som helst som vil forsøke å angripe oss, sa Putin på pressekonferansen.

Senest torsdag skrev Trump på Twitter at han mener at USA «må styrke og utvide sin kjernefysiske kapasitet frem til verden tar til fornuft».

Les også: Russland håper på et godt og personlig forhold mellom Putin og Trump

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder