DØMT I KONGO: Domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Joshua French ble dømt til fengsel på livstid for å ha drept Tjostolv Moland. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL

Graasvold til VG: French anker ikke dommen

Joshua French (31) anker ikke livstidsdommen, bekrefter advokat Hans Marius Graasvold overfor VG.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over seks år gammel

Onsdag i forrige uke ble Joshua French dømt til fengsel på livstid for å ha drept sin kamerat Tjostolv Moland i Ndolo militærfengsel i Kongo.

Nå bekrefter Joshua French sin norske advokat Hans Marius Graasvold overfor VG at de ikke kommer til å anke livstidsdommen. I forrige uke karakteriserte han dommen mot French som en «komplett skandale»

- French har besluttet å ikke anke dommen. Det er en sammensatt vurdering som ligger bak, og det er på ingen måte erkjennelse av skyld, sier advokat Graasvold til VG og understreker:

- French håper den norske befolkning og andre forstår at han er uskyldig dømt. Han håper og tror folk flest ser at han ikke har hatt noe å gjøre med Molands død.

Tidligere mandag sa French sin kongolesiske forsvarer Marie André Mwila Kayembe til Dagbladet at de ikke kommer til å anke dommen.

- Det er for det første sånn at etter den behandlingen han fikk i første instans, der han opplevde at retten konsekvent så bort fra en mengde bevis på hans uskyld, har han ikke tro på at han vil få en annen behandling i en ankesak. Det er jeg enig i: dette er en politisk avgjørelse, ikke en avgjørelse basert på juss og faktum, hevder Graasvold overfor VG.

Sviktende helse

Advokaten sier at French sin helsetilstand er blitt dramatisk verre i løpet av rettssaken, og at klienten ikke har kapasitet til å gjennomføre en ny sak som man kunne risikere skulle gå over flere måneder.

- Han har et sterkt behov for medisinsk bistand, og det er et hensyn som har spilt inn på beslutningen om å ikke anke. Foreløpig er det vanskeligere enn noensinne å få gitt han den bistanden han behøver. Det er fullstendig uakseptabelt og det er et ansvar kongolesiske fengslelsmyndigheter har og ikke følger opp, sier Graasvold.

Han sier den kongolesiske forsvarsadvokatens oppdrag i første omgang har vært å bistå i straffesaken.

- Nå må vi se om det fortsatt er behov for en lokal forsvarer, sier Graasvold til VG.

Diplomatisk arbeid

Advokaten sier at det har vært vanskelig å få kongolesiske myndighetspersoner som ønsker en løsning til å reagere så lenge man har hatt en pågående straffesak.

- Det ser jeg som naturlig. Nå vil imidlertid det diplomatiske arbeidet kunne fortsette med full tyngde, sier advokaten til VG.

Fungerende kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD henviser til Joshua French sin advokat når det gjelder spørsmålet om dommen skal ankes eller ikke.

- UD og spesialutsending Kai Eide vil fortsette sin innsats i Kongo og følge opp soningsforhold og spørsmålet om overføring til Norge uavhengig av en eventuell ankeprosess, sier Andersen til VG.

Forsinket dom

Domsavsigelsen forrige onsdag skulle etter planen startet klokken ni, men kom først i gang nærmere klokken 13. Graasvold bekreftet i etterkant at det var helsetilstanden til French som var årsaken til den kraftige forsinkelsen.

Under det meste av domsavsigelsen satt French i samme stilling, uten å ha øyekontakt med hverken dommeren eller de mange tilhørerne.

- Han var veldig sliten etterpå, og ønsket ikke å snakke med noen. Han hadde behov for å være for seg selv både før, etter og under rettsmøtet, sa Graasvold til VG.

Jusekspert tror på diplomatisk løsning

Jussprofessor og VGTV-ekspert Jo Stigen sa i etterkant av dommen at han er uenig i den, men tror sjansene er gode for å få Joshua French hjem.

- Det viktige nå er imidlertid å satse på det diplomatiske, og da gjennom enten en benådning gjennom presidenten eller gjennom amnesti som parlamentet kan gi. I begge tilfeller er man avhengig av politisk vilje fra Kongo, sa Stigen.

- Jeg tror helt klart at en diplomatisk prosess kan føre frem. Både Norge og England er allerede sterkt involvert i saken, og Kongo har helt klart et politisk press på seg, som igjen fører til vilje. Videre tror jeg at French sin dårlige helsetilstand kan hjelpe på, forklarte juseksperten.

Les også

 1. French dømt for å ha drept Moland

  KINSHASA (VG) Dommertribunalet i Kongo mener det er bevist utover enhver tvil at Joshua French drepte cellekameraten…
 2. Fortsatt uklart om French vil anke

  KINSHASA (VG) Fredag vil Joshua French og hans forsvarere ta stilling til om drapsdommen skal ankes.
 3. Molands far: - En ynkelig forestilling

  I et blogginnlegg onsdag går faren til Tjostolv Moland til angrep på det han kaller «et tribunale av kjeltringer i et…
 4. Kai Eide: - Kongo ansvarlige for helsen til French

  KINSHASA (VG) UDs spesialutsending Kai Eide er svært bekymret for helsen til Joshua French, og mener at kongolesiske…
 5. Jusekspert tror på diplomatisk løsning i Kongo

  Jussprofessor og VGTV-ekspert Jo Stigen er uenig i dommen fra den kongolesiske domstolen, men tror sjansene er gode for…
 6. Brende uforstående til dommen mot French

  Utenriksminister Børge Brende (H) sier han stiller seg helt uforstående til at Joshua French er dømt for overlagt drap…

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. Jusekspert tror på diplomatisk løsning i Kongo

 2. Fortsatt uklart om French vil anke

 3. French-forsvarer: - Dommeren vil bli raskt ferdig nå

 4. French pågrepet utenfor soningssted

 5. Forberedt på anke uansett utfall i rettssaken mot French

Fra andre aviser

 1. French anker ikke livstidsdommen

  Fædrelandsvennen
 2. Joshua French pågrepet i Kongo

  Bergens Tidende
 3. French pågrepet - anklages for rømningsforsøk

  Aftenposten
 4. Norge holder trykket oppe i French-saken

  Bergens Tidende
 5. French-advokat mener Kongo haler ut tiden

  Aftenposten
 6. Fem år i fengsel for Joshua French

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder