I august besøkte utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) den irakiske byen Erbil. Der traff de blant annet den italienske sjefen for KTCC, koordineringssenteret som styrer opplæringen av de kurdiske peshmergastyrkene, hvor også Norge bidrar. Foto: Tore Meek , NTB scanpix
USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria
USA har bedt Norge om å bidra militært i kampen mot IS i Syria.
- Jenny-Linn Lohne
- Felicia Alvsing
- Cathrine Ekehaug
- Irene Rønold
- Geir Molnes
- Marianne Vikås
– Jeg kan bekrefte at vi har fått en henvendelse, på lik linje med en rekke andre land, om å bidra militært i kampen mot ISIL. Det er jo noe som må vurderes grundig, sier pressekontakt Eskil Sivertsen i Forsvarsdepartementet til VG.
Det var Aftenposten som først omtalte saken. De skriver at USA har bedt om ytterligere bidrag i kampen mot IS i Syria. Fra før av bidrar Norge i den amerikansledede koalisjonen ved å trene kurdiske Peshmerga-styrker i Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.
Norge er ett av 60 land som bidrar i koalisjonen mot IS.
– Forsvaret er kjent med henvendelsen. Forsvarsstaben er i dialog med Forsvarsdepartementet, men det foreligger per nå ingen formelle oppdrag til forsvaret, sier Sven H. Halvorsen, oberst og pressetalsperson for forsvarssjefen.
Kom 3. desember
Har du fått med deg denne? Forventer økt terrortrussel mot Norge med norske soldater i Irak
– Hva ber USA Norge om å bidra med?
– Jeg kan ikke gå inn på detaljer. Det er en henvendelse som har gått ut til en lang rekke land, sier Sivertsen.
Han forteller at de fikk henvendelsen 3. desember og at de nå skal sette i gang en vurderingsprosess i departementet.
Utelukker ikke opptrapping
Utenriksminister Børge Brende (H) varslet i november at Norge vil være med når verdenssamfunnet nå trapper opp kampen mot IS etter terroren i Paris.
– Det er grusom terror, og alle de som står for demokrati, folkestyre og menneskerettigheter må nå trappe ytterligere opp kampen mot ISIL, sier Brende.
Han uttalte at Norge i likhet med sine allierte vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere hvilke virkemidler som skal brukes i kampen, og ramser opp flere mulig måter:
OPPLÆRING: Her er norske soldater på plass i Erbil i Irak i mai 2015 for opptrening av irakiske soldater til kamp mot IS. Foto: Forsvaret ,
– Kampen mot fremmedkrigere, å stoppe finansieringen av ISIL, stoppe deres omsetning av olje, det er kampen mot ideologien de står for og deres måte å bruke sosiale medier på. Så er det helt klart militære elementer i dette, Norge er allerede en del av å forsterke den irakiske hæren i deres kamp mot ISIL, sier Brende til VG.
Halleraker: Kan være aktuelt
Nestleder i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, Øyvind Halleraker, sier til VG at han ikke er kjent med innholdet i forespørselen.
– Det var imidlertid ikke uventet at vi skulle få en slik henvendelse. Vi vet hvem som er våre allierte.
VG-måling: Vil ikke sende norske soldater mot IS
Han mener imidlertid ikke at det er usannsynlig at dette er en forespørsel regjeringen vil stille seg positive til.
– Vi har sagt ja på forespørsler som har kommet tidligere og bidrar i Irak med instruktør-oppgaver, men utover det vil jeg ikke si mer før vi vet hva som ligger i forespørselen.
Partileder og komitemedlem Jonas Gahr Støre (Ap) avventer behandling i Stortinget.
– Det er viktig at verdens land står samlet i den internasjonale kampen mot ISIL. Norge bidrar allerede gjennom opplæring av styrker i Irak. Vi ser frem til å høre regjeringens vurderinger av eventuelle nye anmodninger fra våre allierte, og vil ta stilling til dette når det kommer til Stortinget.
VG har også vært i kontakt med leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), som gir ordrett det samme svaret som Gahr Støre.
Frps Harald Tom Nesvik sitter også som medlem i komiteen. Han forteller at partiet ikke har tatt stilling til saken ennå.
– Vi har ikke sett forespørselen ennå, så vi kan ikke ta stilling til dette nå. Vi trener jo allerede mannskap i Irak og Kurdistan, så vi bidrar til krigen mot IS i dag, sier Nesvik til VG.
– Jeg vet ikke hva slags bidrag USA ønsker, og det vil være svært avgjørende. Men det er viktig at IS blir knust fullstendig. Så får vi se hvordan de ulike landene mener det er naturlig å bidra til det, sier Nesvik.
Ja fra Danmark
Storbritannia er den siste til å kaste seg inn i bombetoktene mot den såkalte islamske stat (IS) i Syria, hvor Frankrike, Russland og USA er allerede involverte parter.
Danmark aksepterte i begynnelsen av september den amerikanske utenriksministerens invitasjon til å delta i en internasjonal koalisjon mot IS. Danmark sa ja til å bidra med transport av våpen og humanitær hjelp, skriver DR.
Bakgrunn: Regjeringen sender 195 soldater til Irak og Afghanistan
Forsvarsalliansen NATO har sagt de står klare til å slå tilbake ethvert terrorangrep på sine medlemsland, men utelukker selv en bakkeinvasjon i det krigsherjede landet.
– Dette er ikke på agendaen til koalisjonen og våre NATO-allierte, sa Jens Stoltenberg til den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger.
USAs forsvarsdepartement: – Suveren avgjørelse
Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG), som sitter i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, har ikke sett henvendelsen, men forutsetter at regjeringen vil be Stortinget om råd. Han mener det er noe ganske annet å bidra militært i Syria, så lenge vi ikke blir invitert av regimet.
– Fordi aktivitet på et lands territorium, som ikke har bedt om det, er noe helt annet enn å bli invitert til et instruktøroppdrag, som vi er i i Irak. Dessuten er det vanskelig å se for seg at det å sette foten på syrisk territorium, eller fly over det, kan bety noe annet enn en direkte kamphandling. Så mener MDG som alle andre at det er nødvendig å gjøre det man kan gjøre for å nøytralisere Daesh. Men hva som vil fungere, trenger vi diskutere mer, sier han til VG.
VG har vært i kontakt med USAs forsvarsdepartement og bedt om flere detaljer om hva amerikanske myndigheter ønsker fra Norge. Det de ønsker å uttale seg om i saken er følgende:
– USA og Norge har et veldig nært samarbeidsforhold på en rekke av sikkerhetsutfordringer. Jeg har ikke detaljer å gi om private diplomatiske diskusjoner. Vi setter stor pris på Norges eksisterende bidrag som medlem av koalisjonen mot IS gjennom treningen og bistanden til irakiske styrker. En avgjørelse rundt det norske bidraget til kampen mot ISIL eller andre bidrag vil være en suveren avgjørelse for regjeringen og folket i Norge, sier en talsperson for USAs forsvarsdepartement.
Les også
VG-måling: Vil ikke sende norske soldater mot IS
Flertallet sier nei til at norske soldater skal delta i direkte angrep mot IS.Forsvarssjefen sa nei til å sende spesialstyrker til Irak
Regjeringen trosset forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens advarsel om ikke å sende norske spesialstyrker til Irak.Forventer økt terrortrussel mot Norge med norske soldater i Irak
Det norske forsvarets deltagelse i opptrening av soldater til bekjempelsen av IS, har ført til trusler mot Norge fra…Norske Irak-soldater klare på Rena: – Vi skal ikke slåss selv
Kamptrente soldater fra Telemark bataljon utgjør kjernen i den norske styrken på rundt 50 menn og kvinner som reiser til…Bred støtte til Irak-bidraget på Stortinget
SV og Senterpartiet sier nei, men Stortingets øvrige partier støtter regjeringens beslutning om å sende soldater til…Regjeringen sender 195 soldater til Irak og Afghanistan
Norske soldater skal bidra i kampen mot IS. Statsminister Erna Solberg (H) fastslår at Norge har et klart ansvar for…Her er Forsvarets nye utenlands-oppdrag
Ifølge VGs opplysninger ligger det an til at regjeringen vil sende 110 norske soldater til Irak, og inntil 75 soldater…Norge ble ikke invitert til IS-toppmøte
Norge er ikke til stede når USAs president Barack Obama nå samler 22 lands forsvarssjefer til toppmøte om kampen mot IS…
Flere artikler
Fra andre aviser
USA ber Norge styrke kampen mot IS
Bergens TidendeUSA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria
FædrelandsvennenUSA ber Norge styrke kampen mot IS
AftenpostenNorge sender spesialstyrker til Jordan – skal trene opp syriske krigere
AftenpostenUSA ber Norge og Danmark sende soldater til Syria
AftenpostenIngen norske løfter om økt innsats mot IS
Bergens Tidende