Terror fra Natos bakgård

Belgias innenriksminister: – Vi har ikke kontroll i Molenbeek

BRUSSEL (VG) Bydelen Molenbeek ligger bare noen kilometer fra hovedkvarterene til NATO og EU, og har fostret gjerningsmennene i flere av Europas verste terroraksjoner.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Minst fem terrorangrep de siste 11 årene har sitt utspring i den belgiske bydelen. Fra Madrid-bombene i 2004, til Paris-angrepene i år. Våpen eller gjerningsmenn knyttes alle til Molenbeek.

Oversikt over terrorangrep knyttet til Molenbeek i bunnen av saken.

Bydelen ligger tre kilometer i luftlinje fra EUs maktsentrum og syv kilometer fra hovedkvarteret til NATO, hvor det nå diskuteres hvordan Europa skal svare på terrorangrepene i Paris og trusselen mot Europas sivilbefolkning.

Politiet varslet denne helgen at det er en overhengende fare for et terrorangrep i Brussel. Tungt bevæpnet politi og soldater har inntatt sentrumsgatene og stemningen er spent.

Les også: Pansrede kjøretøy flere steder

Ingen ghetto

I gatene som utgjør sentrum av Molenbeek har livet på overflaten gått som normalt den siste uken. Kvinner i hijab handler grønnsaker og unge menn diskuterer storpolitikk og fotball.

Samtidig pågår det her en intens jakt etter Paris-terrorist Salah Abdeslam (26) og hans medhjelpere.

MOLENBEEK: – Kundene våre avlyser avtaler, og familien min tør ikke komme på besøk fra England. Det føles urettferdig at hele bydelen knyttes til terrorisme, sier Sheikh Mushahib (18) fra Molenbeek. Han har vært sperret inne av flere politiaksjoner, og sier at også han er redd for hva som kan skje i Brussel. Foto: Fredrik Solstad , VG

Alt vi vet: Dette er terrorangrepet mot Paris

Mannen som utpekes som hjernen bak Paris-terroren – og som ble drept i en politiaksjon onsdag – Abdelhamid Abaaoud (29), vokste også opp i Molenbeek.

Les også: Bakmann var involvert i fire terrorangrep i år

Molenbeek er ingen ghetto som i bydelene – «banlieues» – rundt Paris. Ingen høye, forfalne blokker, men mursteinsgårder på tre og fire etasjer.

Den siste uken har internasjonale medier brukt overskrifter som «terror-reir», «jihadist-sentral» og «Europas ekstremist-bakgård».

– Vi har ikke kontroll i Molenbeek, innrømmet Belgias innenriksminister Jan Jambon til VRT.

POLITIJAKT: En intens jakt etter Paris-terrorist Salah Abdeslam (26) pågår i Molenbeek og tungt bevæpnet politi sperrer av store områder og søker etter personer og bomber i nabolaget. De mener fortsatt terroristen gjemmer seg i hjembyen. Foto: Fredrik Solstad , VG

Kronikk: Når skal det demre for Norge at vi er i krig?

– Åpenbart paradoks

– Folk er redde for å komme hit nå, de tror at vi alle er terrorister, sier Sheikh Mushahib (18) til VG Han jobber i en butikk like ved huset der Abdeslam og hans familie bodde.

Basert på folketall har Belgia den høyeste andelen fremmedkrigere for IS i Syria og Irak. Flere av moskeene i bydelen beskrives som svært radikale. Landet har også fostret salafist-organisasjonen «Sharia4Belgium». Talsmann Fouad Belkacem oppfordret til dødsstraff for homofile og samlet mange rotløse ungdommer. Han ble dømt til 12 års fengsel i februar.

TVANGSSTENGT: Lokalene til Les Beguines ligger i en mursteinsgård i bydelen Molenbeek utenfor sentrum av Brussel. Foto: Fredrik Solstad , VG

Forfatter Malin Stensønes bor i Brussel og har skrevet om antiterrorarbeid og spesialstyrker.

– Det er åpenbart et paradoks at disse terrorangrepene planlegges i samme by som NATO og EU planlegger hvordan terroren skal bekjempes, sier Stensønes til VG.

– Europas multikulturelle hovedstad huser noen av de farligste miljøene i Europa. Men når du kjenner Belgia er det ikke så rart likevel.

Fem forklaringer

Stensønes lister opp fem grunner til at Belgia har gitt grobunn for radikal islamisme:

* Språkkonflikt. Hele Belgia er delt inn etter språkgrenser og man har ikke den nasjonalfølelse som preger de fleste andre land. Tungvint organisering lokalt, regionalt og nasjonalt fører til mye byråkrati og lite samarbeid, som rammer både politi og etterretningsarbeid.

FORFATTER: Malin Stensønes bor i Brussel og har skrevet bok om spesialstyrker og antiterrorarbeid. Foto: Fredrik Solstad , VG

* Politiet i Brussel er fordelt på seks distrikt, til sammenligning har storbyer som Paris og London bare ett.

* Ekstremisme. Belgia er et samfunn som har tillatt sterk polarisering og høy toleranse for ekstremisme både fra høyreekstreme, islamister og andre grupper. Radikale, islamistiske miljøer med karismatiske ledere som «Sharia4Belgium», har fått vokse frem i Brussel.

* Lovverket gir domstolene mindre anledning til varetektsfengsling og overvåking basert på mistanker.

* Beliggenhet. Fra Belgia er det mulig å nå sentrale europeiske land som Tyskland, England og Frankrike på under to timer.

Roper Allahu akbar

Taxisjåføren som kjører til bydelen sier han helst ikke stopper her. «Det er farlig. Dette er ikke lenger Belgia», sier han.

– Tull. Dette er et vanlig, trygt nabolag hvor folk sykler til butikkene og snakker sammen. Det er noen dårlige mennesker her, men vi er ikke sånn, sier Pharred (40) som jobber tvers over torget fra Abdeslam-familien til VG.

HYGGELIG: Pharred jobber på det samme torget der flere i Abdeslam-familien bor. Han mener det er et trygt område, men noen få dårlige elementer. Foto: Fredrik Solstad , VG

Flere forteller VG at de kjenner brødrene Abdeslam av utseende. Rozina Sheikh sier at Salah (26) endret rutiner den siste tiden. I den lokale moskeen ønsket de ikke snakke med oss. Ved baren som Ibrahim (31) drev er det hengt opp et skilt som forteller at baren ble tvangsstengt 4. november etter salg og bruk av narkotika.

Biler med unggutter kjører flere ganger forbi oss, ruller ned vinduet og roper «Allahu akbar!» – Gud er stor – til gruppen på ti pressefolk og naboene som velger å snakke med oss utenfor baren. Naboene oppfatter det som truende.

– Jeg er veldig redd nå. Selv ikke politiet tør å komme hit, de har mistet kontrollen, sier en 57 år gammel kvinne som bor i en av oppgangene til VG.

«No-go-soner»

Det bekreftes av regjeringens tidligere sikkerhetsrådgiver Brice De Ruyver til Independent. Han sier Brussel ikke opererer med «no-go-soner», men at de finnes i realiteten i Molenbeek.

HVERDAGSLIV: Søndagsmarkedet på torget i Molenbeek to dager etter terrorangrepene i Paris. Mange innbyggere føler at de nå blir demonisert. Foto: Helge Mikalsen , VG

Mange beskriver et nabolag som har forfalt. De hyggelige bygårdene er blitt kommunale leiligheter og unge menn sliter med å skaffe seg utdanning og jobb.

– Da er de lettere offer for å bli radikalisert. Det er ikke nabolaget sin skyld, det er regjeringen som må ta ansvar, sier 57-åringen som frykter hevnaksjoner om hun gir navnet sitt.

Politiaksjoner

Det har gått én uke siden åtte terrorister gjennomførte et brutalt og velplanlagt angrep på den franske hovedstaden. Naboene sier de fortsatt er i sjokk – over den voldsomme terroren og over at så mange kom herfra.

– Jeg kom hjem fra skolen og så var det fullt av politi med våpen som nektet oss å dra hjem. Det er et sjokk å vite at folk som kan gjøre så grusomme gjerninger bor vegg i vegg med oss, sier en 19 år gammel nabojente.

Flere tungt bevæpnede aksjoner har sperret av gater og søkt seg gjennom hus som knyttes til terroristenes familier. Belgiske myndigheter sier de nå vil «renske ut de radikale miljøene».

NATO: Frankrike har hittil ikke bedt om Natos bistand i kampen mot IS i Syria og Irak. Foto: Fredrik Solstad , VG

Nato svarer

På forespørsel fra VG ønsker ikke Nato å si noe konkret om anti-terrorarbeidet i Brussel og Belgia, men svarer at alliansen vil fortsette arbeidet mot terrorisme ved å dele informasjon med landene i alliansen og delta i militære operasjoner flere steder i verden.

– Angrepene gjennomføres for å skremme, men de vil tvert imot bare styrke vår besluttsomhet. Terror og ekstremisme kan aldri seire over demokrati og våre åpne samfunn, sa Jens Stoltenberg i sin apell etter angrepene.

De opplyser også at Nato-konferansen i sommer vil fokusere på hvordan man ved Natos sørlige grenser møter ekstremisme som kan inspirere til terrorangrep på hjemmebane.

Terror fra Molenbeek

UTBOMBET: Like etter klokken syv om morgenen smalt ti av terroristenes bomber på morgentoget i Madrid. Foto: Paul White , Ap

Madrid, 11. mars 2004

Ti eksplosjoner på fire morgentog med pendlere i Madrid.

Offer: 191 personer drept, 2050 skadet.

Hvem: En al-Qaida-inspirert terroristcelle sto bak angrepet. En av gjerningsmennene kom fra Molenbeek.

DØDELIG: En mann tenner lys for ofrene få dager etter at fire museumsgjester ble drept. Foto: Georges Gobet , Afp

Brussel, 24. mai 2014

Angrep mot Det jødiske museet i sentrum av Brussel.

Offer: Fire personer drept.

Hvem: Mehdi Nemmouche (29) hadde kjempet for IS i Syria. Han bodde en periode i Molenbeek og skal ha hatt kontakt med Abaaoud.

DREPT: Åstedsgranskere undersøker butikken og liket av Coulibaly som ble drept da politiet stormet supermarkedet. Foto: Helge Mikalsen , VG

Paris, 8. og 9. januar 2015

En mann skjøt politikvinne og tok gisler i det jødiske supermarkedet Hypercacher i dagene etter Charlie Hebdo-angrepet. Gissel til VG: Slik var marerittimene

Offer: Fem personer drept.

Hvem: Amedy Coulibaly (32) sa i en video at han dedikerte angrepet til IS og Abu Bakr al-Baghdadi. Etterforskningen viste at han skal ha kjøpt våpnene i Molenbeek.

AVVERGET: Fransk politiet mener de unngikk et langt verre terrorangrep da Ghlam ble pågrepet etter ett drap. Foto: Kenzo Tribouillard , Afp

Paris, 19. april 2015

En mann ble arrestert etter å ha drept en kvinne og tent på bilen hennes. Politiet fant flere automatvåpen, en pistol og skuddsikre vester i bilen og studentleiligheten hans.

Offer: En person drept

Hvem: Sid Ahmed Ghlam (24), en IT-student som skal ha hatt kontakt med Abaaoud i Molenbeek – den antatte hovedhjernen bak Paris-terroren 13. november.

HELTER: Den franske presidenten takker de amerikanske spesialsoldatene som overmannet terroristen og unngikk et blodbad. Foto: Pool , Reuters

Thalys, 21. august 2015

En mann bevæpnet med automatvåpen, pistol, kniv og bensinkanne ville gjennomføre et angrep på toget mellom Amsterdam og Paris. Ble overmannet av passasjerer.

Offer: Fire personer lettere skadet.

Hvem: Ayoub El Khazzani (25) bodde i Molenbeek i ukene før angrepet og gikk i en moské her.

KULEHULL: Kafeen La Belle Equipe var ett av seks åsteder for terrorangrepet. 19 mennesker ble drept her. Foto: Helge Mikalsen , VG

Paris, 13. november 2015

Seks koordinerte angrep i Paris, inkludert masseskyting, gisseltagning og fire selvmordsbomber. Rettet mot sivile på utekafeer, restauranter, en fotballandskamp og konsertscenen Bataclan.

Offer: 129 personer drept, 352 skadet.

Hvem: Seks av åtte terrorister er identifisert, én er fortsatt ikke pågrepet. Flere skal ha vokst opp i Molenbeek, her skal de blitt kjent med mannen som antas å være hjernen bak angrepet, Abdelhamid Abaaoud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder