TROR PÅ UNIONEN: Statsminister David Cameron har tatt i bruk en kopp som gir uttykk for at han vil at Storbritannia skal bli i EU. Foto: Gareth Fuller, Afp

Advarer mot Brexit: – Stemmer britene seg ut av EU, vil det bli totalt kaos

BRUSSEL (VG) Bryter Storbritannia ut av EU kan det oppstå panikk i unionen, mener ekspert på europeisk politikk.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over fire år gammel

Hvis flertallet av britene i valget den 23.juni stemmer for å forlate EU vil det ikke bare ha store konsekvenser for britene, men også for alle de 27 gjenværende medlemslandene i EU.

VG har fått tre uavhengige politiske eksperter i Brussel til å forklare hvorfor det nært forestående valget vil påvirke alle europeiske land.

– Stemmer britene seg ut av EU, vil det bli totalt kaos. Det vil oppstå en tilstand av panikk i unionen og frykt for at andre skal følge deres eksempel. Den globale ankerkjennelsen til EU vil lide, sier Giles Merritt, styreformann i tankesmien Friends of Europe, til VG.

LES OGSÅ VG-SPESIALEN «SLAGET OM EU»: 23. juni går britene til urnene for å bestemme om de vil forlate EU. Resultatet kan få enorme konsekvenser for hele Europa.

Belgias hovedstad er virkelig EU-byen fremfor alle. Her utformes den felles europeiske politikken i de massive bygningene i sentrum. Vegg i vegg finner du de politiske tankesmiene. VG møter sjeføkonom Fabian Zuleeg på kontorene til European Policy Centre. Han mener at EU vil sitte skadet igjen dersom brexit blir en realitet.

– Ikke bare blir EU mindre, men de mister en stor og viktig bidragsyter. For første gang vil prosjektet med å skape et enhetlig Europa ta et steg tilbake, sier Zuleeg.

SPÅR KAOS: Giles Merritt, styreformann i tankesmien Friends of Europe, mener vi kan vente oss et EU i kaos dersom Storbrittania forlater unionen. Foto: Nora Thorp Bjørnstad VG

Europa-studenter bekymret

Nord for Brussel ligger byen Brugge og universitetet College of Europe hvor unge voksne fra hele Europa er samlet til studier i europeisk politikk. Studentene her mener en Brexit vil få svært negative konsekvenser for EU.

– Vi er i en vanskelig tid nå med økonomisk krise, store flyktningstrømmer og terrortrusler mot Europa. Den eneste måten å komme gjennom denne perioden på er å holde sammen, sier franske Sarah Mazarine mens hun spiser lunsj side om side med et tjuetalls studenter fra andre nasjoner.

Hun frykter at generasjonen som kommer etter henne ikke vil kunne oppleve det samholdet hun nå kjenner med sine medstudenter.

– EU handler ikke bare om et økonomisk samarbeid, men et fellesskap gjennom historie, politikk og kultur som er vel så viktig. Det verste ville vært om en brexit får andre EU-land til også å ville bryte ut, sier den franske kvinnen til VG.

Det er et scenario som slett ikke er usannsynlig, mener professor i europeisk politikk Phedon Nicolaides ved College of Europe.

– Avgjørende for om en spiraleffekt kan oppstå, er migrasjon: Hvis andre EU-land ser at Storbritannia snur flyktningstrømmen bort fra seg ved å melde seg ut, kan flere ville gjøre det. Både i Nederland, Tyskland, Finland og Frankrike er euroskeptiske partier fra ytre høyre på fremmarsj. Disse partiene kan da komme til å vokse seg større, sier professor Nicolaides til VG.

VI ELSKER STORBRITANNIA: Studenter på College of Europe viser hvor mye de setter pris på sine britiske medstudenter. I midten, britiske Lauren Smiddy (24), Meslissa Thomas (25) og Callum Russel (24). Foto: Nora Thorp Bjørnstad VG

Sikkerhetspolitikken vil lide

I kantinen på Europa-universitetet sitter det også flere briter. De tror EU er sterkere med det britiske bidraget.

– Storbritannia er et godt forbilde for de andre medlemslandene fordi vi implementerer de EU-reglene vi blir bedt om å implementere og vi bidrar med et sterkt miltært nærvær, som mange av de andre europeiske statene nyter godt av, sier Callum Russel ( 24) til VG.

SKEPTISK TIL BREXIT:Mathias fra Slovenia, Sarah fra Frankrike, Linn fra Tyskland og Frederic fra Frankrike er alle studenter ved College of Europe i Brugge og mener EU fungerer best med Storbritannia som medlem. Foto: Nora Thorp Bjørnstad VG

Samtlige av ekspertene VG har snakket med gir studenten Russel rett i at EUs sikkerhets-og forsvarsarbeid vil lide ved en brexit.

– Storbritannia har vært ledende for EUs forsvar. Selv om vi har NATO, er det mye samarbeid innad i EU om politi, forsvar og etterretning hvor Storbritannia har utmerket seg, sier Fabian Zuleeg.

Et svekket EU vil tjene unionens opponenter. Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias Recep Erdogan nok vil ønske et svakere EU velkommen, mener både Zuleeg og Merritt.

VIL STEMME FOR Å BLI: Britene Lauren Smiddy ( 24) , Callum Russel ( 24) og Meslissa Thomas (25) er fra England og studerer på College of Europe i Brugge i Belgia. De ønsker at Storbritannia skal forbli i EU fordi de tror begge parter er tjent med det. Foto: Nora Thorp Bjørnstad VG

Disse får det verst

Blir det slutt på britenes økonomiske bidrag til EU, vil «hullet» på rundt 8 milliarder euro måtte betales av de andre medlemslandene. EU-landet som vil tape mest på en brexit, vil være Irland, er ekspertene enige om.

– Det er veldig mye handel mellom irene og britene og de huser mange av hverandres statsborgere. Dette gjelder også for Englands tidligere kolonier, sier professor Nicolaides.

Han mener også at de store landene med veldig åpen økonomi som Tyskland, Nederland, Belgia og Frankrike vil tape på et Storbritannia utenfor EU.

VERST FOR BRITENE: Professor i europeisk politikk Phedon Nicolaides ved College of Europe i Brugge mener Storbritannia er de som vil møte flest utfordringer dersom de melder seg ut av EU. Foto: Nora Thorp Bjørnstad VG

Konsekvensene av en Brexit, mener alle de tre ekspertene, vil uansett være størst for Storbritannia.

– Hvis britene går må de stålsette seg for en periode med mye politisk uro, et krav om ny folkeavstemning for skotsk uavhengighet og et svekket pund, sier sjefsøkonom Zuleeg til VG.

Hva tror så de tre EU-ekspertene utfallet av valget? Én tror på en knapp seier til bli-siden, én mener alt kommer an på hvor stor valgdeltakelsen er, og at det vil bli en Brexit hvis oppslutningen er lav, mens den siste mener dette er helt umulig å forutsi før den 23. juni.

Les også

 1. John Major: – Bedragersk EU-kampanje

  Storbritannias tidligere statsminister John Major sier det føres en «bedragersk» kampanje for å få landet ut av EU.
 2. Flertall av briter vil forlate EU

  To ferske meningsmålinger viser et flertall blant briter for å forlate EU.
 3. Cameron mener Brexit kan true freden i Europa

  Statsminister David Cameron advarer britene mot å stemme for at Storbritannia går ut av EU og sier det kan true freden i…
 4. Brexit-debatten kler av Norge og EØS

  Den britiske EU-debatten har klar relevans for norsk EU-debatt. Nye britiske utgreiingar viser at alternativa til EØS og…
 5. Kommentar: De unge avgjør britenes EU-valg

  Eurofile popartister og progressive rockeband med et bankende hjerte for Europa kan motvillig føre Storbritannia ut av…

Mer om

 1. EU
 2. Storbritannia
 3. Belgia
 4. Brexit

Flere artikler

 1. Briter i Tyskland trygler: Ikke meld oss ut av EU!

 2. Lurer du på hva brexit er? Britene er også forvirret

 3. Enig om grunnlaget for Brexit – nå begynner den virkelige jobben

 4. Derfor er brexit viktig for deg: Åtte konsekvenser for Norge

 5. Storbritannia går til valg om EU-medlemskap: Britene stemmer med vann til knærne - stemmelokaler oversvømt

Fra andre aviser

 1. - Brexit vil få en dominoeffekt

  Bergens Tidende
 2. Det verst tenkelige brexit kan bli en realitet

  Bergens Tidende
 3. Nytt fremstøt for et felles europeisk forsvar

  Bergens Tidende
 4. - Brexit kan skape usikkerhet i Europa

  Bergens Tidende
 5. I helgen tas temperaturen på Europa

  Bergens Tidende
 6. Britene forbereder seg på kaos uten EU-avtale

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder