MILLIARDÆR MOT STRØMMEN: Mens de fleste finansfolk og økonomianalytikere advarer mot brexit, taler investor Øystein Stray Spetalen varmt for britisk nei til EU. Foto: Trond Solberg VG

Finanselitens kjerringa mot strømmen: Spetalen ber England gå ut av EU

Investor Øystein Stray Spetalen sier verken britene eller Norge trenger EU. – Det er vanlige folk som taper på EU.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mens de fleste i dag holder pusten og håper britene sier ja til fortsatt å være i EU, for å unngå politisk og økonomisk kaos, går Spetalen ut og taler varmt for brexit og EU-kollaps.

Aktuelt: Den siste meningsmålingen

– Jeg er født i England

– I dag heier alle frie mennesker som forstår hva EU er på brexit. Aksjemarkedet som ikke skal bety noe for hva folk skal stemme, vil kanskje reagere litt ned ved brexit, men det vil gå over i løpet av en uke, sier den kontroversielle investoren, som ikke er ukjent med å gå mot strømmen.

– For England er EU viktig å komme ut av økonomisk: England har i sum negativ effekt av EU medlemskap. Jeg som er født i England hadde selvfølgelig stemt «leave». Hele EU er storfinansens og den politiske adelens rike, hvor de tapper systemet. Tappingen har medført høy arbeidsledighet og en urettferdig økonomisk politikk som har rammet alle dem som står opp hver morgen og går på jobb.

– Hvordan skjer det?

– Det er lite formidlet, men det er middelklassen og vanlige lønnsmottakere som betaler prisen for EU. Gjennom de senere årene har vanlige arbeidsfolk i Europa bidratt med store deler av sine inntekter og oppsparte velferdsordninger til å finansiere finansielle redningspakker. Feilslåtte finansspekulasjoner fra de store bankene i sentral-Europa må folk å gata betale for. Pengene har ikke tilfalt den vanlige greker, spanjol eller italiener, men gått til tyske, franske og sentraleuropeiske banker, som er blitt reddet fordi de har vært så sterkt eksponert i kriselandene med spekulative lån, sier Spetalen.

Les: Pundet kan falle til ti kroner

– Har gitt industridød

Han sier britene i stor grad har vært med på dette, uten å få noe igjen.

– Da er det ikke noe rart at de ikke lenger vil finne seg i å bli styrt fra Brussel, sier den norske investoren og milliardæren.

– Da er vi inne på det andre gode argumentet for å vende EU ryggen, sier han: – Nasjonalstatene mister råderetten sin. Ulike direktiver styrer utviklingen i enkeltland og de bidrar til at inntektene kommer til de store landene, spesielt Tyskland og Frankrike.

Les også: Slik starter en brexit

– Det må du forklare; alle landene har tilgang til å selge varene sine i det åpne markedet i EU?

– Det er fint med markedstilgang, men systemet gjør at det er økonomiene i de store landene som tjener på det. Produktene fra de store industriselskapene får den best mulige tilgangen til markedene. Land som England og Spania har ikke hatt noen fordel av det; snarere tvert imot, de har hatt veldig mye småindustri, som ikke er blitt prioritert av EU, sier han og fortsetter:

– Dette har gitt omfattende industridød i mange regioner i Europa, samtidig som tyske varer flyter rundt. Handelseavtaler mellom Kina og EU har kun vært i favør av europeisk storindustri, mens det meste av småindustrien har hatt store ulemper med fri markedsavgang for kinesiske «møkkavarer».

– Mange små land som har blitt medlem har opplevd at det å få tilgang til EU-markedet har vært positivt?

– Helhetsbildet er at det er Tyskland, Frankrike og de store EU-landene som tjener på det. Det er deres varer som har best mulig tilgang til markedet.

VGTV: Brexit i kortversjon

– Norsk landbrukssuksess

Han viser til Norge for å eksemplifisere hva reguleringer betyr.

– I Norge er faktisk landbrukspolitikken en suksess, fordi vi selv i stor grad styrer den og kan foreta en styrt nedfasing av støtteordningene på en måte som gjør at landbruket ikke ramler sammen.

– Så du vil ikke ha Norge inn i EU?

– Nei, vi er like lite tjent med det som det britene er. Og pengepolitkken til den europeiske sentralbanken er en på grensen til svindel når det gjelder hvordan den daglig stjeler penger fra vanlige arbeidsfolk og favoriserer et urettferdig system.

– Det er harde ord?

– De som tjener på det er de som spekulerer på børsene for andres penger og den politiske eliten som lever et adelsliv i Brussel. Norge er et godt eksempel igjen for hvor heldige vi er som er utenfor EU; vi har vår egen valuta og norsk industri har hatt store fordeler av det gjennom oljekrisen.

Les: Tipperne tror ikke på brexit

– EU har vokst til en stor dinosaur

Han avviser at fredsargumentet er viktig; at EU har bidratt til at det i all hovedsak har vært fred i Europa etter 2. verdenskrig.

– Det er ikke EU som har bidratt til freden, det er det England og USA som har gjort, sammen med NATO. Det var Reagan og Thatcher som stod opp imot Sovjetunionen og la grunnlag for demokratiseringen av Øst-Europa. Det er England og USA som har reddet oss mot europeiske-galninger de siste 100 årene, ikke EU. EU har vokst til en stor dinosaur, som vil kollapse tilslutt uavhengig av hva britene gjør. Jo fortere den kollapser, desto bedre er det for europerene.

– Hva er alternativet til EU?

– Det er en handelsunion, som regulerer handelen. Den politiske overbygningen trenger vi ikke: politikken må det enkelte land utforme, ikke Brussel.

VG-kommentar: Kan bli det store tilbakeslaget

Han sier reaksjonene fra det etablerte Norge, er en god indikator – på å tenke motsatt.

– De store mediehusene i Norge og den politiske adelen i Høyre og Arbeiderpartiet støtter «to be». Det er kanskje det viktigste signalet som Norge kan sende til engelskmennene før dagens valg – om hvor viktig det er at de kommer seg fort ut av EU, sier Spetalen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder