SKAL GRANSKES: I en ny rapport hevder nesten hundre jenter å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep fra medlemmer av FN-styrken MINUSCA. FN er nå på plass i landet for å granske anklagene. Foto: Marco Longari Afp

FN-soldater anklages for grove overgrep mot jenter i Afrika

Nesten hundre jenter i Den sentralafrikanske republikk hevder å ha blitt utsatt for til dels grove seksuelle overgrep fra medlemmer av de fredsbevarende styrkene i landet de siste par årene.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tre av jentene har overfor etterforskere fra FN fortalt at en fransk offiser i 2014 tvang dem til å strippe nakne, bandt dem og tvang dem til å ha sex med en hund i en fransk militærleir. Jentene fikk deretter 5.000 CFA-Franc, rundt 75 kroner, hver for å tie stille.

En fjerde jente som ble utsatt for samme behandling døde senere av ukjente årsaker, går det fram av en rapport fra AIDS-Free World, som blant annet arbeider for å avdekke seksuelle overgrep og utnyttelse.

Les også: Overgrepsskandalen som ryster FN

Soldater og sivile

Både medlemmer av FNs fredsbevarende MINUSCA-styrke i landet, sivilt FN-personell og medlemmer av den franske Sangaris-styrken skal ha stått bak overgrepene som i alt 98 jenter har stått fram og fortalt om.

De første anklagene mot medlemmer av de fredsbevarende styrkene i Den sentralafrikanske republikk ble framsatt i 2013, mens nye overgrep skal ha blitt begått i 2014 og 2015.

FN-etterforskere er nå på plass i landet for å granske «disse ekstremt bekymringsfulle anklagene», bekrefter FNs talsmann Stephane Dujarric.

Redd Barna: – Det internasjonale samfunnet har sviktet

Holdes i leirene

Flere land deltar i MINUSCA-styrken, og anklagene rettes blant annet mot soldater fra Burundi og Gabon. De får nå ikke lov til å forlate leirene før etterforskningen er avsluttet.

Dujarric bekrefter at de franske styrkene i landet også anklages for overgrep og er satt under etterforskning.

I 2015 kom det inn 69 anklager om seksuelle overgrep begått av FN-personell. 22 av dem skal ha skjedd i Den sentralafrikanske republikk, går det fram av en FN-rapport som ble lagt fram tidligere i måneden. Overgrepene synes å fortsette.

BAKGRUNN: Derfor var det kaos i Den sentralafrikanske republikk

Voldtok

Mandag bekreftet Dujarric at en MINUSCA-soldat fra Burundi er satt under etterforskning etter angivelig å ha voldtatt en 14 år gammel jente tidligere i måneden.

Moren til en 16 år gammel jente anklaget samme dag en FN-soldat fra Kongo for å ha voldtatt datteren på et hotellrom.

Da soldaten ble avhørt av det lokale politiet, med sin egen øverstkommanderende til stede, bekreftet han ifølge AIDS-Free World å ha hatt sex med jenta flere ganger mot betaling.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder