USA fastslår at zikavirus forårsaker fosterskader

Amerikanske helsemyndigheter slår fast at zikaviruset forårsaker mikrokefali – tilstanden som gjør at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Amerikanske og andre helsemyndigheter har den siste tiden sagt at stadig mer forskning tyder på at det myggbårne viruset hos gravide mødre forårsaker tilstanden hos barn.

Bakgrunn: Dette er zika-viruset

– Ikke lenger tvil

– Det er ikke lenger noen tvil om sammenhengen, sier Tom Frieden, som leder det amerikanske senteret for sykdomskontroll (CDC).

Han sier viruset også kan forårsake andre alvorlige hjerneskader hos fostre.

I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter om en økt forekomst av fosterskaden mikrokefali samtidig med et utbrudd av zikafeber i landet.

Les også: Juan Pedro (to md.) kan være et av zikavirusets ofre

Senere har en rekke andre land i Latin-Amerika hatt utbrudd av zikasmitte.

CDC sier den nye konklusjonen ikke gjør at de endrer sine reiseråd eller råd om seksuelt overførbare sykdommer. Ifølge Verdens helseorganisasjon kan zikaviruset også overføres seksuelt.

Fikk du med deg? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

Flere norske testet positivt

Ifølge Folkehelseinstituttet har totalt tolv personer i Norge testet positivt på det myggbårne viruset som herjer i Latin-Amerika. Blant dem er det fem gravide kvinner.

De gravide får nå oppfølging hos fostermedisinske sentre. Dersom fosteret får påvist underutviklet hjerne, såkalt mikrokefali, er det likevel ingenting man kan gjøre for å endre tilstanden.

FHI opprettholder rådet sitt om at gravide ikke bør reise til Mellom- og Sør-Amerika.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder