VISTE MUSKLER: Amerikanske B-1B-bombefly fløy over Osan i Sør-Korea mandag kveld norsk tid, etter at Nord-Korea gjennomførte sin største atomprøvesprengning sist uke. Foto: Lee Jin-man AP

USA demonstrerte styrke overfor Nord-Korea

Amerikanerne sendte to strategiske bombefly over sin allierte Sør-Korea for å vise styrke etter Nord-Koreas siste og hittil største atomprøvesprenging.

Artikkelen er over tre år gammel

Bombeflyene, som er av typen B-1B Lancer, fløy over den sørkoreanske byen Osan, 120 kilometer fra grensa til Nord-Korea tirsdag, melder AP.

Det skjedde fire dager etter det ble kjent at Nord-Korea har gjennomført landets femte og hittil største atomprøvesprenging. Verdenssamfunnet har reagert med avsky på hendelsen.

Les også: Nord-Korea fordømmes for atomprøvesprenging

Målet med flygingen tirsdag var derfor å vise styrke overfor Nord-Korea og å roe ned sørkoreanske nerver, skriver nyhetsbyrået. Slike overflyginger er vanlige når spenningen stiger på den koreanske halvøya.

– USA og Sør-Korea gjør tiltak hver eneste dag for å styrke vår allianse og svare på Nord-Koreas fortsatt aggressive atferd, sier general Vincent Brooks, sjef for USAs styrker i Sør-Korea, i en uttalelse.

Bombeflyene tok av fra flystasjonen Andersen Air Force Base på øya Guam og ble fulgt av amerikanske og sørkoreanske jagerfly. Flyene ble observert over Osan klokken 23 mandag kveld norsk tid, ifølge AFP.

B-1B-flyene ble tatt inn i det amerikanske luftvåpenet i 1985 og ble i utgangspunktet designet for å kunne ha med seg atomvåpen. På midten av 90-tallet gikk flyene over til konvensjonelle bomber.

Sør-Korea har ikke atomvåpen og støtter seg derfor på USA for å avskrekke Nord-Korea. Amerikanerne har mer enn 28 000 soldater i Sør-Korea, i tillegg til tusenvis i Japan.

I det siste har spenningene på den koreanske halvøya økt kraftig etter at Nord-Korea har gjennomført en rekke raketttester.

Les også: Sikkerhetsrådet skal diskutere atomprøvesprenging

Etter atomprøvesprengingen sist uke hevdet Nord-Korea at testen viste at landet er klare til å "slå tilbake" hvis de blir provosert av fiender, inkludert USA.

Nord-Koreas tidligere atomprøvesprenginger fant sted i 2006, 2009 og 2013. I januar i år varslet landet at de hadde testet en hydrogenbombe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder