IRANTOKT: Dette stillbildet er tatt fra en video publisert av det russiske forsvarsdepartementet i ettermiddag. Tu-22M3-flyet som slipper sin dødelige last over det som skal være IS-stillinger i Aleppo-området skal ha brukt en base i Iran. Foto: Handout Reuters

Nå bomber russiske kampfly Syria fra Iran - dette betyr samarbeidet for krigen

Dette bildet er historisk: Det russiske Tupolev-flyet som slipper sin dødelige last over Aleppo kom fra en base i Iran.

  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bildet er hentet fra en video lagt ut av det russiske forsvarsdepartementet, og viser ifølge en pressemelding «samordnet bombing av IS-stillinger og jihadistgruppen tidligere kjent som Jabhat al-Nusra» i utkanten av den beleirede og sønderbombede byen Aleppo.

- Fem større ammunisjonsdepoter, treningsleirer og tre kommandoposter ble ødelagt, står det i meldingen.

Men det som skiller dette toktet fra tidligere angrep, er hvor de russiske flyene kom fra. Ifølge pressemeldingen tok flere TU-22 og SU-34 fly av fra flybasen i Hamedan i Iran før de la kursen vestover mot Syria.

Her ble de møtt av eskortefly fra Hmeymin-basen i Latakia, ifølge Reuters.

- Skal knuse terrorister

– Med et konstruktivt og utvidet samarbeid mellom Iran, Syria og Russland, samt Hizbollah, vil situasjonen for terroristene bli svært vanskelig. Samarbeidet vil fortsette til de er fullstendig knust, sier sekretæren i det øverste nasjonale sikkerhetsrådet i Iran, Ali Shamkhani, til det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Han kaller samarbeidet «utveksling av kapasiteter og muligheter» i kampen mot IS.

Men formuleringen bærer bud om et markant skille i krigen mot terrorgruppen.

Historisk tett samarbeid

Og det vitner om et historisk tett og stadig nærmere samarbeid mellom Russland og Iran:

GODE VENNER: Russlands Vladimir Putin (høyre) og Irans Hassan Rouhani under et møte i Baku 8. august. Foto: Alexei Nikolsky AP

**Bare en uke etter at Vladimir Putin møtte Irans Hassan Rohani, var russiske fly på plass i Iran. Det er det siste beviset på tett samarbeid og koordinering på høyeste nivå mellom Moskva og Teheran, det pressede Assad-regimets viktigste støttespillere, i krigen i Syria.

**Det er en av uhyre få ganger at Iran tillater en fremmed makt å operere ut fra en av sine baser. Siden revolusjonen i 1979 har grunnloven inneholdt et spesifikt forbud mot å bygge baser på iransk territorium.

**Det er første gang Russland bruker andre lands territorier som utgangspunkt for sine operasjoner inne i Syria-

**Med Iran som base kutter Russland flytiden for bombeflyene med opp til 60 prosent. Tidligere har flyene hovedsakelig fløyet fra baser sør i Russland. Men de har også fløyet langs norskekysten på sin vei mot Syria. Iran som base betyr lavere kostnader, flere tyngre bombelaster og flere bombetokt.

BAKGRUNN: Russiske krigsfly flyr langs norskekysten på vei mot Syria-bombing

**Det kan være et skritt på veien mot at Russland kan skyte krysserraketter fra krigsskip i Det kaspiske hav, over Iran og mot mål i Syria.

**Alt sammen er svært dårlig nytt for IS. Og det er dårlig nytt for andre grupperinger som slåss mot Assad-regimet - alle sammen regnet som «terrorister» av Russland og Syria.

LES OGSÅ: Russland bombet Syria-opprørerne Norge skal trene

PS! Ifølge den syriske aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 19 sivile - tre av dem barn - drept i russiske flyangrep mot Aleppo tirsdag. Både russiske og syriske fly skal ha angrepet bydelene Tariq al-Bab og al-Sakhur. I tillegg skal tolv opprørere ha blitt drept i luftangrep mot en kolonne i Ramussa - området som nå er den eneste forsyningslinjen inn til opprørskontrollerte områder i den beleirede byen.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder