PROMENADEN: Her, på Promenade des Avenue, ble 84 mennesker drept på Frankrikes nasjonaldag, 14. juli. Foto: Helge Mikalsen/VG

Første tegn på Nice-angrepet kom for åtte måneder siden

Plutselig begynte den alkoholdrikkende og svinespisende tunisieren å fatte interesse for IS-videoer og religiøse vers.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Åtte måneder før angrepet som tok livet av 84 mennesker tok Mohamed Lahouaiej Bouhlel et bilde av en nyhetssak med tittelen «mann kjører med vilje inn i en cafe med bil».

Omtrent samtidig viste han en video til en venn. Videoen viste et gissel som ble halshugget.

Det sier aktor Francois Molins når han forteller om etterforskningen til nyhetsbyrået AFP.

Fikk du med deg? Seks fra samme familie drept i Nice-angrepet

Fascinert av jihadistbevegelser

– Da vennen ble overrasket over det Bouhlel viste ham, sa Bouhlel «jeg er vant til det», forteller Molins ifølge nyhetsbyrået.

Naboer og bekjente av Bouhlel har opplyst til VG at massedrapsmannen ikke var kjent som en religiøs person. Han drakk alkohol, spiste svin, røyket under ramadan og gikk ikke i moskeen.

Ifølge Molins viste Bouhlel det han omtaler som en «tydelig, ny interesse i den radikale jihadistbevegelsen», ikke lenge før Bouhlel kjørte en 19 tonn tung lastebil inn i folkemengden i Nice på Frankrikes nasjonaldag, 14. juli.

Det var likevel ingen klar forbindelse til ekstremistgruppa IS, som lørdag tok på seg ansvaret for angrepet og kalte Bouhlel for en av sine «soldater».

Analyser fra gjerningsmannens datamaskin og mobiltelefon har vist flere bilder og internettsøk som viser en fascinasjon for vold og jihadistbevegelser som Al Qaida og IS.

Les også: Norsk familie så elleveåring kjempe for livet

Researchet Orlando-angrepet

Helt siden 1. juli i år gjorde Bouhlel nærmest daglige søk på videoer av nasheeds, religiøse vers som brukes som IS-propaganda. Han så også etter informasjon om fastemåneden Ramadan, som endte tidligere i juli.

I tillegg skal han også ha søkt på terrorangrepet på homseklubben i Orlando, hvor 49 mennesker døde. IS har blitt koblet til også dette angrepet.

Bouhlel skal også ha hatt bilder av voldelig art på datamaskinen sin, av blant annet lik, soldater som poserer med IS-flagg, og fotografier av Al Qaidas grunnlegger Osama bin Laden. I tillegg skal det ha vært et bilde av satirebladet Charlie Hebdo, hvor tolv mennesker ble drept i et angrep av Al Qaida i Paris januar 2015.

Siden 1. juli hadde også Bouhlel søkt opp informasjon om nasjonaldagens fyrverkei på nett og søk som «forferdelig, fatal ulykke».

Nice: Fortvilet far leter etter savnede Alexis (7)

Tok «selfies» i folkemengden

Dagen for angrepet skal Bouhlel ha tilbragt mye tid på promenaden, hvor han blant annet tok flere selfies på stranda og strandpromenaden.

Molins sier ifølge AFP at instruksjoner fra IS til deres sympatisører på vei til å angripe, kan føre til at enkelte handler i Frankrike uten å dra til Syria for å få ordre om det.

– Uansett er dette et terrorangrep, slo han fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder